Er is vaak verwarring over het feit of een baby verhoging dan wel koorts heeft. Van verhoging is echter sprake wanneer de lichaamstemperatuur slechts een beetje boven de normale 37 graden Celsius ligt. Wanneer de temperatuur echter hoger is dan 38 graden dan spreek je van koorts.
Temperatuurverhoging
Een baby kan een temperatuurverhoging hebben door bijvoorbeeld een huilbui, te warme kleding, te veel beddengoed of bij een te hoge omgevingstemperatuur (eventueel in combinatie met een hoge vochtigheidsgraad). Bovendien kan de lichaamstemperatuur op een dag variëren en bijvoorbeeld aan het einde van de middag of in de avond een beetje hoger liggen in vergelijking tot de rest van de dag.
Koorts
Koorts wordt vaak, ten onrechte, gezien als een ziekte. Het is echter een teken dat er iets niet in orde is met je baby. Afhankelijk van het gedrag, het uiterlijk van je baby en eventueel ander klachten kun je bepalen of er sprake is van een ziekte. Meestal zal het niet nodig zijn om koortswerende middelen in te zetten. Een baby kan onder andere koorts krijgen ten gevolge van een kinderziekte, een vaccinatie of een infectie. De reden dat een baby eerder last heeft van koorts is te wijten aan het feit dat jonge kinderen minder kunnen transpireren.
Temperatuur meten
Om er zeker van te zijn dat je baby koorts heeft dien je de lichaamstemperatuur goed op te meten. Dit doe je bij voorkeur rectaal (via de anus) met een deugdelijke digitale koortsthermometer. Hiervoor dien je de baby op de rug te leggen en goed vast te houden. Vervolgens breng je voorzichtig een, met vaseline ingesmeerde, meetpunt in de anus in.
Voor een juiste meting moet je er wel voor zorgen dat de meetpunt ongeveer anderhalf tot twee centimeter in de anus zit. Nadat het piepsignaal heeft geklonken kun je de thermometer weer voorzichtig naar buiten halen. Om het verloop van de koorts te kunnen bepalen is het verstandig om de lichaamstemperatuur samen met het moment van meting te noteren.
Het inbrengen van de meetpunt kan bij een baby een vervelend gevoel veroorzaken. Om dit enigszins te vergemakkelijken en het nare gevoel te verminderen kun je een beetje vaseline aanbrengen.
Na elke meting dien je overigens de meetpunt goed te reinigen met ketonalcohol. Dit voorkomt dat infecties van de ene persoon naar de andere overgegeven kunnen worden.
Redenen meting lichaamstemperatuur
Op het moment dat je je zorgen maakt over de gezondheid van je baby kun je de lichaamstemperatuur meten. Maar ook als deze warm aanvoelt, zich anders dan normaal gedraagt, een ander slaappatroon laat zien (meer of juist minder slapen), een veranderde eetlust heeft, hangerig of jengelig is, niet of minder speelt, bleek ziet of juist rode wangetjes heeft.