Het is niet alleen erg handig als je vooraf een indicatie hebt van de dag waarop je je nieuwe spruit kunt verwachten, ook is het voor de begeleiders van de zwangerschap een prima ijkpunt om te zien of alles in orde is met je kleine uk. Door ongeveer te weten wanneer de baby geboren gaat worden kun je immers ook berekenen in welke week van de zwangerschap je op een bepaald moment zit en dus nagaan of de baby zich goed ontwikkelt en naar behoren groeit.
Berekening bevallingsdatum
Het meest ideale zou zijn als je het moment van conceptie zou weten. Je hoeft dan slechts 40 weken, of 280 dagen, verder te tellen om de uitgerekende datum te krijgen. Bij de meeste mensen is dit echter niet het geval. Zij dienen dan ook uit te gaan van de eerste dag van de laatste menstruatie van de vrouw om een indicatie te krijgen van de dag waarop de geboorte kan worden verwacht. Bij deze eerste menstruatiedag moeten dan 38 weken (266 dagen) bij worden geteld.
Bovenstaande berekening is alleen betrouwbaar op het moment dat een vrouw een regelmatige cyclus heeft van 28 dagen. Als haar cyclus langer is dan dien je voor elke dag dat deze langer is een dag op te tellen bij de eerder uitgerekende datum. Wanneer de cyclus echter korter is dan zal ook de uitgerekende datum met eenzelfde aantal dagen vervroegd moeten worden.
Termijnecho
Tijdens een termijnecho kan vrij nauwkeurig vast worden gesteld hoe lang een vrouw zwanger is en wanneer ze de baby mag verwachten. Op de echo kan een specialist immers aan de hand van metingen en de gevorderde ontwikkeling van de vrucht vaststellen hoe oud de ongeboren baby op een zeker moment is.
Toch zal ook dan rekening gehouden moeten worden met het feit dat een normale zwangerschap tussen de 37 en de 42 weken tot een bevalling zal leiden. Slechts vijf op de honderd vrouwen bevallen op de dag die aan het begin van hun zwangerschap als uitgerekende datum is berekend.