Take a fresh look at your lifestyle.

Huiduitslag bij een baby

Vrijwel elke baby, of jong kind, krijgt te maken met één of andere kinderziekte. Een aantal van deze kinderziektes zullen gepaard gaan met het verschijnen van een uitslag op de huid. Een baby met huiduitslag kan bijvoorbeeld duiden op één van de volgende kinderziektes:

single reizen online banner

  • waterpokken
  • roodvonk
  • de vijfde ziekte
  • de zesde ziekte

Allergie

Indien een baby last heeft van huiduitslag die gepaard gaat met jeuk, bultjes of vlekjes die niet duidelijk begrenst zijn en die verspringen zodra je er druk op uitoefent, dan kan er sprake zijn van zogeheten galbulten (mogelijk veroorzaakt door een allergische reactie). Je dient dan goed na te gaan of je baby in aanraking is gekomen met bepaalde geneesmiddelen, chemische stoffen, bepaalde voedingsstoffen of stoffen in de directe omgeving die een dergelijke allergische reactie teweeg zouden kunnen brengen.

Eczeem

Bij baby’s zie je verder vaak huiduitslag in de vorm van schilfers en rode pukkels op de huid. In veel gevallen betreft het dan eczeem. Dikwijls gaat eczeem gepaard met jeuk en kan voorkomen op de ledematen, het gezicht en de romp. Indien een baby last heeft van eczeem dan kunnen de klachten maanden, en soms zelfs jaren, aan blijven houden. Na verloop van tijd zal het kind er echter overheen groeien. Eczeem kent periodes waarin je baby, of kind, veel last heeft van de symptomen maar ook periodes waarin er de hinder (bijna) is verdwenen.

Luieruitslag

Luieruitslag is een vorm van huiduitslag die voor een baby erg veel hinder op kan leveren. Om deze vorm van huiduitslag te voorkomen kun je het best een vieze of natte luier meteen verschonen en voordat je een schone luier omdoet de billetjes goed insmeren met een vette crème.

bewust puur banner

Ook bij het wassen van je kleintje is extra aandacht voor de luierslag zeker aan te bevelen: was je kindje voorzichtig zonder te wrijven met niet te warm water om de pijn niet te verergeren. Verder kun je beter geen zeep of geparfumeerde producten gebruiken, deze kunnen immers voor extra irritatie en pijn zorgen.

Sommige ouders kiezen ervoor om, als hun baby luieruitslag heeft, hun kleintje enige tijd in de blote billetjes te laten liggen of spelen. Indien de klachten van luieruitslag na drie á vier dag niet is verbeterd dan dien je dit met je huisarts te bespreken.

Naar de dokter

Het is niet altijd nodig om meteen met een baby naar de dokter te gaan als er sprake is van huiduitslag. Dit kun je overigens beter wel doen op het ogenblik dat je baby last heeft van huiduitslag waarbij er kleine rode puntbloedingen ontstaan, die niet weggaan nadat je er stevig op hebt gedrukt. Onder normale omstandigheden zal een rood vlekje immers altijd even weg dienen te trekken nadat er druk op uitgeoefend is. Natuurlijk zal de uitslag even later wel weer tevoorschijn komen. Bij niet weg te drukken bloedinkjes kan er sprake zijn van een meer ernstige aandoening. Ook wanneer je twijfelt over de aard of de ernst van huiduitslag bij een baby of kind, is het altijd verstandig een arts om advies te vragen.

Spoed

Niet iedereen zal er gelukkig mee te maken krijgen maar als dit wel het geval is dan dien je, bij huiduitslag die gepaard gaat met zwellingen in het gezicht van je baby, direct een arts of het alarmnummer te bellen. Deze zwelling kan immers ademnood tot gevolg hebben. In de meeste gevallen zal er dan sprake zijn van een acute allergische reactie waarbij meteen medische ingrijpen nodig is. Om de arts goed uit te kunnen leggen wat er precies met je kindje aan de hand is, is het zaak om de kalmte te bewaren.

naturaplaza superfoods banner