Take a fresh look at your lifestyle.

Kaal worden en haaruitval bij mannen

Kaal worden bij mannen

Mannen die kaal worden en haaruitval. Soms niet goed voor het zelfvertrouwen.
Voor sommige mannen betekent het een regelrechte ramp als ze in de spiegel kijken en daar zichzelf zien zonder een weelderige bos haar. Toch kunnen zij met genoegen naar zichzelf kijken of zelfs besluiten om hun hoofd helemaal kaal te scheren. Kaal worden heef ook zijn charme. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk vast komen te staan dat kale mannen meer succes in het leven hebben dan kun geslachtsgenoten met een fraaie lokken.

single reizen online banner

Positieve eigenschappen kale mannen

Uit het onderzoek is gebleken dat een kale man vaak door veel mensen:

 • als mannelijker wordt beschouwd, ze zijn beter met sex
 • meer dominant wordt gevonden
 • meer gezaghebbend overkomt
 • als sportiever gezien
 • als fysiek sterker aangewezen
 • jonger wordt geschat of hun werkelijke leeftijd lastiger in kan worden geschat.
 • enkele centimeters langer worden geschat
 • als een beter leider zullen worden beschouwd.

Deze gunstige eigenschappen die aan kale mannen worden toebedeeld zullen hen, bij het maken van carrière, zeker van pas kunnen komen. Hierbij moet je je echter wel bedenken dat in bepaalde beroepen het niet wenselijk is om erg dominant of te krachtig over te komen.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek, dat tot deze resultaten leidde, werden aan 344 proefpersonen drie series met foto’s getoond van mannen. In elke serie was de hoofdbedekking van de mannen anders:

 1. in de eerste serie was het hoofd van de mannen bedekt met een weelderige haardos,
 2. in de tweede serie was het haar van deze mannen, met behulp van een digitaal bewerkingsprogramma, voor een deel weggehaald,
 3. in de derde serie foto’s liet men, wederom dezelfde mannen, zien maar dan met hun hoofd helemaal kaal.

Overige onderzoeksresultaten kale mannen

Naast de eerder genoemde resultaten kwam verder nog aan het licht dat mannen, bij wie het haar dun begint te worden, als minst attractief en tevens als een stuk zwakker worden bestempeld. Deze beoordeling veranderde echter beduidend, in positieve zin, toen de foto’s van deze mannen werden getoond, maar dan met een kaal hoofd.

Verklaring

Als verklaring, voor het feit dat aan kale mannen allerlei positieve eigenschappen worden toebedeeld, kan worden gegeven dat veel mensen kaalheid associëren met erg mannelijke individuen zoals sporters, militairen of acteurs die heldenrollen hebben gespeeld. Toch zal je hoofd kaal scheren op zich niet voor het succes in je leven gaan zorgen. Wel zal het aan de buitenwereld tonen dat je iets actiefs of daadkrachtigs hebt ondernomen.

Keuzes bij kaalheid

Op het moment dat je merkt dat je kaal begint te worden dan kun je daar op uiteenlopende manieren mee omgaan:

Kaalheid
ActieResultaatVoorbeeld
Niet medische aanvulling van haarDe haardos zoals je die je wenst– Pruik, – Haarstukje
Medische aanvulling van haarBeperkte hoeveelheid haar te gebruiken omdat je je eigen haardonor benthaartransplantatie
Geen actie ondernmenEen kaal hoofd– scheren,-geen actie

Waar je ook voor kiest, van tevoren goed bedenken wat de mogelijke gevolgen zullen is altijd aan te raden. Ook vooraf voldoende inlichtingen inwinnen bij deskundigen, zeker als je je kaalheid wilt maskeren of aanpakken. Je zult tenslotte zelf de beslissing moeten nemen hoe je om wilt gaan met je kaalheid.

Haarweetjes

Een haar groeit uit de haarwortel, uit een verdikking in de vorm van een ui (haarpapil), die door bindweefsel met de hoofdhuid vergroeid zijn. Hierdoor zal een haar niet zomaar uitvallen. De celdeling voor nieuw haar zal ongeveer vier millimeter onder de huid plaatsvinden: de cellen die zich daar bevinden zullen gaan verhoornen. De reeds verhoornde haarcellen zullen door de nieuwe exemplaren uit de haarschacht naar buiten geduwd waardoor je haar groeit.

Op het moment dat je een uitgevallen haar goed bekijkt dan zie je dat er zich aan het uiteinde een geringe verdikking bevindt. Je haar groeit namelijk niet alleen vanuit het haarzakje, maar sterft ook op deze plaats weer af. Het haarzakje kan dus als een soort haarproducent worden beschouwd. De haarwortel zal worden gevoed door middel van kleine bloedvaatjes en via een verbinding met een talgklier krijgt de haar natuurlijk vet aangevoerd. Zodra de aanvoer van deze talg niet voldoende is, zal het haar droog worden. Volgens sommigen helpt een natuurlijke shampoo met magnesium, cafeïne en zink tegen het kaal worden bij mannen. Volgens anderen moet je dagelijks edelgistvlokken gebruiken.

bewust puur banner

Zodra er een haar uit wordt getrokken, of uit is gevallen, zal er een haarpapil in je huid blijven zitten. Bij personen die niet kaal (beginnen te) worden zullen haarpapillen vervolgens weer nieuwe haar gaan produceren. Hoe snel het haar groeit verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van een heleboel factoren zoals:

 • de temperatuur
 • je voedingspatroon
 • bepaalde erfelijke aanleg.

Mannen worden kaal als gevolg van de aanmaak van het mannelijk hormoon horman dihydrotestosteron. Het dragen van een pet, het gebruik van bepaalde shampoos of het hebben van roos zullen hetv verlies van je haar dus niet beïnvloeden.

Haargroei

Haargroei
FaseAndere benamingduur
GroeifaseAnagene fase5-7 jaar
OvergangsfaseKatagene fase1-2 weken
rustfaseTelogene fase2-4 maanden

Haarcijfers

Het aantal haren dat je hebt is niet voor ieder mens gelijk en ook de dikte van je is van persoon tot persoon verschillend. Voor elk mens geldt overigens wel dat de lippen, de voetzolen en de handpalmen helemaal geen haren bevatten.

Natuurlijke haarkleurDikte van het haarGemiddeld aantal haren
BlondErg dun140.000
DonkerGemiddeld110.000
RossigDik90.000

De leeftijd waarop een man kaal begint te worden verschilt per persoon. Toch lijkt er een verband te bestaan tussen de leeftijd van de man en de kans dat er geen haren meer willen groeien op zijn hoofdhuid.

LeeftijdPercentage
2020
4040
7070

Verder zal de afkomst van de man ook een belangrijke rol spelen bij het kaal worden. Zo worden bijvoorbeeld blanke mannen aanzienlijk vaker kaal in vergelijking met mannen uit Azië of Afrika.

Maar ook zal het jaargetijde de haargroei beïnvloeden: in de herfst zul je bijvoorbeeld twee keer meer haar verliezen dan in de lente. Dit heeft te maken met het feit dat je in het najaar meer testosteron produceert dan in het voorjaar. Met andere woorden de hoeveelheid testosteron zal de mate van haaruitval, en dus ook de kaalheid, bepalen bij mannen.

Dagelijks raakt een mens gemiddeld 75 tot 100 haren kwijt. Dat is heel normaal en niets om je zorgen om te maken.

Kale mannen:

 • zullen door andere personen in veel gevallen ongeveer 5 jaar ouder worden geschat
 • zullen niet door alle vrouwen even aantrekkelijk worden gevonden ondanks het feit dat een kaalgeschoren hoofd bij mannen weer heel erg trendy is vandaag de dag
 • zullen zich in 52 procent van de gevallen elke dag met de kaalheid bezig zijn
 • hebben producten tegen haaruitval gebruikt (47 procent) en 27 procent heeft zelfs een haartransplantatie in overweging genomen
 • Hebben, met name als ze jong zijn te maken met depressieve klachten (5 procent).

Conclusie kaalheid mannen

Ondanks het feit dat kale mannen vaak veel goede leidinggevende kwaliteiten worden toebedeeld, zijn er nog altijd veel mannen die zich niet prettig voelen op het moment dat ze ontdekken dat ze kaal (beginnen te) worden. Of een man ook daadwerkelijk iets aan zijn kaalheid gaat doen en op welke manier dit gaat gebeuren, hangt af van persoon tot persoon. Tegenwoordig is het een trend om als man juist met een kaalgeschoren hoofd het leven door te gaan. Wat je aan kaalheid bij jonge mannen kunt doem, vind je elders op deze site.

naturaplaza superfoods banner