Take a fresh look at your lifestyle.

Handige tips voor een slank zomer figuur!

Elk jaar weer opnieuw zullen veel mensen zich in het voorjaar gaan voorbereiden op een slanke zomer. Er moeten immers de nodige kilo’s lichaamsgewicht worden kwijtgeraakt om weer in een leuke bikini of zwembroek te passen. Er zijn een aantal factoren die mee kunnen helpen bij het verliezen van gewicht zodat je slank aan de zomer kunt beginnen.

single reizen online banner

Fysieke inspanning

De meest effectieve manier om lichaamsvet te verbranden is zware fysieke inspanningen leveren. Dit kun je onder andere doen in een peperdure sportschool of met, een vaak nog duurdere, personal trainer. Maar ook kun je in je huis eens een grondige voorjaarsschoonmaak houden. Door allerlei huishoudelijke klusjes op te knappen verbrandt je namelijk ook flink wat lichaamsvet.

Zodra huis weer spik en span is, kun je elke dag wat extra tijd vrijmaken om samen met je kinderen te ravotten en te spelen. De meeste kinderen hebben namelijk energie voor tien en zullen je dus behoorlijk uit weten te putten tijdens speeltjes zoals tikkertje of een potje voetbal. Als je daarna nog energie over hebt dan kun je nog een stevige wandeling maken met je hond, of die van vrienden of familie. Kortom: je hoeft niet veel geld uit te geven om lichaamsvet te verbranden, en dus weer in vorm te komen voor de zomer.

Diëten

Op het moment dat je op zoek bent naar een dieet, waarmee je in afzienbare tijd veel gewicht verliest, hoef je nooit lang te zoeken. Online zijn er namelijk talloze dieten te vinden die je binnen een paar weken verlossen van je overtollige kilo’s. De vraag blijft echter: doe ik er wel verstandig aan om op deze wijze gewicht te verliezen? In veel gevallen zal namelijk blijken dat je weliswaar snel afvalt, maar ook dat je daarna nog sneller (en vaak extra) aankomt.

Gezond leven

Beter is het om heel het jaar door zo gezond mogelijk te leven. Dit wil zeggen: gevarieerde en uitgebalanceerde voeding in combinatie met voldoende lichaamsbeweging. Uiteraard horen roken, drugs en alcoholische dranken niet bij deze manier van leven.

Slank de zomer in

Slank de zomer in
Niet doenWel doen
Maaltijden overslaanVoldoende bewegen maar dit natuurlijk niet overdrijven
Vette of zoete snacksVoldoende slapen
JunkfoodRegelmaat gedurende de dag
RokenVoldoende water drinken
Alcoholische drankMeerdere kleine maaltijden verdeeld over de dag
DrugsGroene thee drinken (vanwege de aanwezige antioxidanten die je helpen lichaamsvet te verbranden)
Crashdiëten volgenBeloon jezelf steeds als je een doel hebt bereikt
Te hoge eisen aan jezelf stellenZoek een afvalmaatje zodat je elkaar kunt steunen

Elke dag minimaal een half uur stevig bewegen doet in veel gevallen ook wonderen voor je figuur. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

 • het maken van een wandeling in het bos, op het strand of gewoon in het park
 • een fietstocht maken en daarbij eveneens stevig doortrappen
 • baantjes trekken in het zwembad
 • buiten spelen met je kinderen
 • zwaardere huishoudelijke klussen zoals stofzuigen en bedden verschonen.

Verder kun je meer lichaamsvet verbranden door:

 • niet meer zo vaak de auto nemen en in plaats daarvan te gaan fietsen of lopen
 • vaker met de trap te gaan in plaats van de lift te nemen
 • op je werk op te staan om bijvoorbeeld een dossier op te bergen en dus niet met je bureaustoel er naartoe te rollen.

Wees reëel

Hoe graag je ook de show wilt stelen in die leuke bikini of zwembroek op het strand, irreële eisen stellen aan jezelf is niet verstandig. Wanneer je namelijk je doel niet weet te bereiken zal dat je vaak niet extra aanmoedigen om door te gaan. Je raakt daardoor eerder gedesillusioneerd of gefrustreerd en dat zal je afvalpoging niet ten goede komen. Beter is het om af te vallen in kleine stapjes die je vrij gemakkelijk kunt halen. Het boeken van deze kleine succesjes zal je telkens weer een boost geven om door te gaan en je lijnpoging meer kans van slagen geven.

Jezelf vergelijken met beroemdheden met een, in jouw ogen, perfect figuur is al evenmin een goed idee. De foto’s die van deze mensen in de media verschijnen zijn vaak geen weergaven van de werkelijkheid. Voordat het kiekje werd geschoten is er vaak behoorlijk wat visagie en styling (en soms zelf plastische chirurgie) aan te pas gekomen en daarna kan het plaatje zelfs nog bewerkt zijn met speciale software voor een nog perfecter beeld. Wat je ook doet, en hoe hard je ook gaat lijnen, het zal niet meevallen om er zo uit te gaan zien.

bewust puur banner

Snackmomentje mag

Zodra je hebt besloten om af te gaan vallen voor de zomer dan is het verstandig om niet voortdurend streng te zijn voor jezelf. Je kunt jezelf bijvoorbeeld één keer per week toestaan om iets te eten of te drinken dat je echt lekker vindt (zelfs als dit veel calorieën bevat). Uiteraard moet je hierin niet overdrijven door bijvoorbeeld meteen een grote zak chips leeg te eten of een driedubbele hamburger te bestellen. Om de extra calorieën weer te verbranden kun je de dag erna wat langer of intensiever gaan bewegen.

Ook zou je voor ongezonde snacks een gezondere variant kunnen bedenken zoals een geroosterd stukje vis of een lekkere salade in plaats van een broodje hamburger met een portie frietjes, een gezonde smoothie of een stuk fruit in plaats van een glas frisdrank of een reep chocolade.

Wanneer je een snack wilt eten dan doe je dit overigens beter niet vlak voordat je gaat slapen. Je lichaam zal tijdens je slaap namelijk minder actief bezig zijn en dus zal de energie uit je snack minder makkelijk worden verbrand.

Neem de tijd

In zeer korte tijd een heleboel lichaamsgewicht verliezen doet je lichaam meer kwaad dan goed. Je spreekt in een dergelijk geval namelijk de reserves aan die je lichaam heeft opgebouwd. Voor je lichaam is dit een teken dat er een periode van schaarste is aangebroken. Zodra je dus weer normaal gaat eten dan zal je lichaam de extra calorieën gretig opnemen waardoor je juist weer (extra) aan gaat komen.

Door niet op het laatste moment te beginnen met lijnen kun je je lichaam laten wennen aan je veranderde eet- en leefpatroon. Hierdoor is de kans aanzienlijk groter dat de verloren kilo’s ook echt wegblijven. Natuurlijk is het goed om altijd een verantwoord eet- en leefpatroon erop na te houden en niet alleen een paar weken voor de zomer. Dit is niet alleen goed voor je zomerfiguur maak zeer zeker ook voor je gezondheid.

Volhouden

Zodra je je doel hebt bereikt, en eindelijk dat strakke figuur hebt gekregen, is het zaak om een gezonde manier van eten en bewegen vol te blijven houden. Dit voorkomt namelijk dat je elk jaar opnieuw moet gaan lijnen en jezelf op het laatste moment in het zweet moet werken om er nog wat pondjes af te werken.

Tips

 • Om de kans op een prachtig zomerfiguur te vergroten kun je voor ongezonde voedingsmiddelen een alternatief kiezen dat minder calorieën bevat.
  Koek of snoepGezond alternatief
  Koek of snoepvers fruit, cracker, magere zuivel
  Broodje hamburgermootje vis van de grill,stukje kipfilet van de grill,frisse salade
  (Room)ijsbevroren vruchtenpulp en/of zuivel zonder suiker
  Frisdranksmoothie,ongezoet vruchtensap,water
  Chipsstukje rauwe groente, vers fruit, beker heldere bouillon, cracker, magere zuivel
  Chocolade(melk)magere zuivel
  Gebakcracker met magere kwark en vers fruit
 • Laat je niet verleiden om te eten “voor de gezelligheid”, je eet dan namelijk vaak meer dan je aanvankelijk van plan was. Door langzaam te eten zit je bijvoorbeeld niet als eerste met een leeg bord en wordt je minder snel overgehaald om een tweede portie te nemen.
 • Zogenaamde light producten bevatten weliswaar wat minder suiker of vet, maar zijn zeker niet onbeperkt te eten. Zodra je hier te veel van eet zul je alsnog aankomen.
 • Op het moment dat je wilt weten wat je elke dag binnenkrijgt is het goed om een poosje een eetdagboek bij te houden. Hierin noteer je precies wat, en hoeveel, je eet en kun je gemakkelijker je eetpatroon aanpassen.
 • Door per week een schema te maken van de dingen die je gaat eten kom je minder in de verleiding ongezonde dingen aan je menu toe te voegen. Hierbij is het uiteraard ook handig als je eventuele snacks van tevoren inplant.
 • Zelf wanneer je agenda overvol is, is het niet verstandig om snel ergens een vette of zoete hap te kopen. Neem liever iets gezonds mee van huis om tussen twee afspraken door op te eten. Fruit, groente of een bruine boterham met mager beleg is hiervoor uitstekend te gebruiken.
naturaplaza superfoods banner