Take a fresh look at your lifestyle.

Gezwollen gezicht

Een gezwollen gezicht, ook vaak aangeduid als gezichtsoedeem, kan een gevolg zijn van de ophoping van vocht in, of een ontsteking van, weefsels in je gezicht. Hoewel het gezicht overal gezwollen kan zijn zal een zwelling in het bijzonder opvallen als deze zich manifesteert op de oogleden, de lippen en de wangen. Een zwelling van je gezicht kan zich overigens gemakkelijk verspreiden in de richting van je nek.

single reizen online banner

Oorzaken

Een gezwollen gezicht kan door een heleboel verschillende, milde tot zelfs ernstige, aandoeningen en ziektes worden veroorzaakt. Zo kan een zwelling in je gezicht, maar uiteraard ook op andere plaatsen in je lichaam, ontstaan door:

  1. een infectie
  2. een allergie
  3. een trauma
  4. de vorming van één of meerdere tumoren (kanker)

De oorzaak van de zwelling in je gezicht zal een bepalende factor zijn voor de duur dat deze aanwezig blijft. Als gevolg van een allergische reactie kunnen bijvoorbeeld je oogleden voor slechts een korte tijd gezwollen zijn, terwijl een gezwollen gezicht door een flinke klap soms dagen te zien zal zijn.

Naar de dokter

Indien een gezwollen gezicht zich in de loop van de tijd ontwikkelt dan heeft deze vaak te maken met een infectie. In een dergelijk geval zullen er meestal ook andere symptomen waar te nemen zijn zoals een rode verkleuring van de huid, pijn en soms zelfs koorts. Wanneer een gezicht plotseling op gaat zwellen kan dat duiden op de aanwezigheid van een ernstige aandoening of ziekte. Het is dan zaak om een arts hiervan op de hoogte te brengen.

bewust puur banner

In bepaalde gevallen kan een gezwollen gezicht onder andere samen gaan met problemen met de ademhaling, een hevige pijn, netelroos, warmte, koorts of roodheid. In dat soort situaties dien je altijd meteen medische hulp in te schakelen omdat dit zeer ernstige, en soms zelfs levensbedreigende, gevolgen kan hebben.

Complicaties

Een gezwollen gezicht hoeft niet altijd ernstige gevolgen of complicaties met zich mee te brengen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de zwelling kunnen er echter wel progressieve complicaties optreden Indien bijvoorbeeld een gezwollen gezicht is veroorzaakt door een ernstige aandoening die niet is behandeld dan kan dit leiden tot het ontwikkelen van complicaties, en in het ergste geval zelfs tot blijvende schade.

Een aantal die het gevolg kunnen zijn van een gezwollen gezicht, zijn:

  • problemen met de ademhaling en in ergere gevallen zelfs een ademstilstand of anafylactische shock
  • het moeten verwijderen van de huid of ander weefsel in het gezicht als behandeling van een ernstig geïnfecteerd gezicht of een kwaadaardige ziekte of aandoening
  • vermindering of verlies van het gezichtsvermogen
  • verspreiding van de infectie naar het bloed en/of naar andere delen van je lichaam.
naturaplaza superfoods banner