Take a fresh look at your lifestyle.

Bultjes op huid

Veel mensen vinden het verschijnen van bultjes op hun huid een hinderlijk, en vaak ook ontsierend, fenomeen. Sommigen maken zich zelfs meteen zorgen en zijn bijvoorbeeld bang dat het om een besmettelijke ziekte gaat. Gelukkig is daar in de meeste gevallen geen sprake van en zijn de bultjes niet schadelijk voor je gezondheid.

single reizen online banner

Oorzaak

Op het moment dat er bultjes op de huid verschijnen dan is dit dikwijls een reactie van je lichaam op een irritatie. Deze irritatie kan zowel van binnenuit als van buitenaf komen. Zo kunnen er bijvoorbeeld bultjes op je huid verschijnen door:

  • een bacteriële- of virale infectie
  • een overgevoeligheid voor een bepaalde stof
  • een ophoping van talg en/of vuil waardoor de poriën van de huid verstopt raken

De huid

Bij een mens is de huid het grootste orgaan en bevat diverse cellen die zich hebben gespecialiseerd in een bepaalde taak. Door de huid te bekijken kun je soms afleiden hoe het is gesteld met de rest van je lichaam. Het verschijnen van bultjes op de huid zal bijvoorbeeld vaak wijzen op een irritatie. Een dergelijke irritatie kan zowel van buitenaf als van binnenuit komen.

Op de huid van een mens leven op een oppervlak van een vierkante centimeter circa acht miljoen bacteriën die in 182 soorten onder te verdelen zijn. Hoewel bij elk mens de samenstelling van deze bacteriën anders zal zijn, is de aanwezigheid van deze micro-organismen essentieel voor het gezond blijven van de huid.

Irritatie

Op het ogenblik dat de huid geïrriteerd is, kun je daar naast bultjes ook jeuk van krijgen. Om de klachten te voorkomen is het zaak om je huid weer gekalmeerd te krijgen. Dit kun je het beste doen door voorzichtig en met zorg met dit belangrijke orgaan om te springen.

bewust puur banner

Indien je huid geïrriteerd is geraakt door een overgevoeligheid voor één of meerdere stoffen dan zal het niet altijd even eenvoudig zijn om van de bultjes verlost te raken. Op de eerste plaats dien je te achterhalen waardoor deze bultjes zijn ontstaan en vervolgens kan er een gepaste behandeling in gang worden gezet om de klachten te laten verdwijnen. Het is echter niet verstandig om op eigen houtje aan de slag te gaan met de talloze middeltjes die vrij in de handel te verkrijgen zijn. Deze producten zullen meestal de bultjes en de jeuk niet verminderen en alleen maar een aanslag doen op je portemonnee. Beter is het om eerst te overleggen met je huisarts welke middelen je het best kunt gebruiken.

Tips

Om de bultjes te lijf te gaan is een voorzichtige aanpak van je huid van groot belang. Zo voorkom je immers nog meer irritatie. De volgende tips kunnen je helpen om van je klachten af te komen:

  • Laat een geïrriteerde huid en de bultjes zoveel mogelijk met rust, dus niet eraan krabben of erover wrijven. Hierdoor raakt je huid nog meer geïrriteerd en zullen de klachten verergeren.
  • De natte huid dient altijd droog te worden gedept, en dus niet droog te worden gewreven. Zo is de kans het kleinst dat de geïrriteerde huid beschadigd of stuk gaat.
  • Bij het verzorgen van je huid is het essentieel dat je milde producten hiervoor gebruikt. In het bijzonder een gevoelige huid zal dit nodig hebben. Indien je niet de juiste producten gebruikt zal je huid immers direct reageren met meer irritatie en klachten.

Naar de dokter

In een heleboel gevallen is het niet nodig om naar de dokter te gaan als je bultjes op je huid waarneemt. Meestal kun je zelf vaststellen wat de oorzaak van de klachten is en door bovenstaande tips op te volgen zal de huid snel weer tot rust komen en herstellen.

Op het ogenblik echter dat er plotseling bultjes op de huid verschijnen die gepaard gaan met andere klachten zoals koorts of een grieperig gevoel dan is het wel zaak om je huisarts om advies te vragen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om één van de kinderziektes die gepaard gaan met symptomen op de huid. Wat de behandeling zal zijn, zal dan afhangen van de onderliggende oorzaak.

naturaplaza superfoods banner