Take a fresh look at your lifestyle.

Eczeem bij kinderen

Een heleboel uiteenlopende huidaandoeningen, die overigens slechts gedeeltelijk wat met elkaar te maken hebben, worden samengebracht onder de naam eczeem. Van een groot aantal vormen van eczeem is de oorzaak dan ook niet, of nauwelijks, bekend. Veel vormen van eczeem veroorzaken jeuk, schilfering van de huid, roodheid van de huid en dikwijls ook bultjes of blaasjes. Het gezamenlijk voorkomen van enkele van deze verschijnselen is kenmerkend voor eczeem.

single reizen online banner

Ontstaan eczeem bij kinderen

Eczeem is een ziekte waarbij meerdere factoren op hetzelfde ogenblik een rol spelen. Een belangrijke factor voor het ontstaan van eczeem is de aanwezigheid van een bepaalde erfelijke aanleg. Wanneer een kind een dergelijke erfelijke aanleg voor eczeem heeft dan zal dit voor de rest van het leven zo blijven. Het is wel mogelijk om de andere factoren, die tot het ontstaan van eczeem bij kinderen leiden, in positieve zin te beïnvloeden.

Beïnvloedende factoren

Behalve erfelijke factoren kunnen ook andere factoren ervoor zorgen dat eczeem ontstaat. Zo kunnen water en zeep de huid uitdrogen. Bij constitutioneel eczeem zal de al *droge huid* dan nog droger worden en de beschermingsfunctie van de huid achteruit gaan. Infecties en irriterende stoffen kunnen de huid daardoor eenvoudiger binnendringen en het bestaande eczeem verergeren of eczeem vormen in de huid welke normaal oogt.

Wanneer de lucht in de omgeving droog is kan dat eveneens de huid uitdrogen en gevolgen hebben voor eczeem bij kinderen. Dit geldt eveneens voor rokerige ruimtes, de algemene lichamelijke conditie van het betreffende kind, spanningen en stress, ongeacht of deze positief of negatief zijn.

bewust puur banner

Zodra een warme huid, van een actief eczeem, in een eveneens warme omgeving verblijft, kan deze haar warmte niet kwijt en dus niet afkoelen waardoor er een verergering van de jeuk ontstaat. Bovendien zal het kind meer gaan zweten met als gevolg dat de zouten in het zweet de beschadigde huid gaan irriteren. Dit effect wordt ook bereikt als eczeem bij kinderen kleding dragen die niet kan ademen. Verder kan *het eczeem* verergerd worden door een infectie ten gevolge van een virale- of bacteriële infectie.

Verschijnselen constitutioneel eczeem

Al kort na de geboorte kunnen de eerste verschijnselen van constitutioneel eczeem zich openbaren. Dikwijls gebeurt dit nog voor de eerste verjaardag, hoewel eczeem op elke leeftijd kan ontstaan. Eczeem kan in relatief korte tijd voor klachten zorgen en zelfs chronische vormen aan gaan nemen. In dit laatste geval zullen periode met en zonder klachten elkaar afwisselen.

Verschijnselen acute eczeem

De huid is gezwollen en rood bij acuut eczeem. Verder voelt deze warm aan en een kind kan het gevoel hebben in brand te staan. Er zullen bultjes en, met vocht gevulde, blaasjes ontstaan die soms opengaan en vocht afscheiden. Na een paar dagen zullen de blaasjes indrogen en korstjes vormen. Daarnaast zal de huid droger en minder rood worden en gaan schilferen.

Verschijnselen chronische fase

Tijdens de chronische fase zal de roodheid afnemen, de huid verdikken en de schilfering toenemen. De lijnen in de huid worden grof en de droge en/of stugge huid kunnen kloven vertonen.

naturaplaza superfoods banner