Take a fresh look at your lifestyle.

Pseudokroep bij kinderen

Met pseudokroep wordt een ontsteking bedoeld die zich openbaart in de bovenste luchtwegen en die veroorzaakt wordt door een virus. Door de infectie zal er een zwelling optreden van de binnenzijde van het strottenhoofd ter hoogte van de stembanden. Meestal is pseudokroep onschuldig al kan een kind wel zwaar hoesten en benauwd zijn. De ziekte komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar.

single reizen online banner

Ontstaan

Door de virale infectie zullen de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen en de stembanden ontstoken opzwellen. Een kind zal daardoor hees worden, gaan hoesten en benauwd worden omdat het moeilijker kan inademen. Doordat een kind bang wordt en gaat huilen, zal de ademhaling nog lastiger verlopen.

Verschijnselen

Voor ouders is het vaak spannend, of zelfs beangstigend, om een eerste aanval van pseudokroep mee te maken. Een dergelijke aanval zal vrijwel altijd op een gelijke wijze verlopen: een kind is doorgaans niet ziek, wellicht een beetje verkouden, ’s avonds of ’s nachts zal het benauwd wakker worden en gaan huilen. Tijdens een inademing zal er een gierend geluid te horen zijn. Verder heeft het kind een zware hoest en is in sommige gevallen zelfs hees. Het kind heeft meestal geen koorts, hooguit wat verhoging (tot 38 graden Celsius).

bewust puur banner

Een aanval gaat vanzelf weer over. Na een paar uur zijn de klachten weer weg en zalm het kind weer rustig kunnen gaan slapen. Het is mogelijk dat er slechts één aanval optreedt, maar ook dat er meerdere avonden opeen of met aanzienlijke tussenpozen optreden.

Tips

  • Bij een aanval van pseudokroep is het essentieel dat de ouders de rust bewaren. Gebeurt dat niet dan is de kans groot dat het kind de angst overneemt en nog benauwder wordt.
  • Door een kind gerust te stellen en/of af te leiden zal het eerder wat ontspannen en kunnen de klachten afnemen. De hoestprikkel kan soms door warme, vochtige lucht worden verminderd. Hiervoor kun je met het kind in een gesloten badkamer gaan zitten en de warme kraan openzetten. Dit werkt echter niet altijd en wanneer je merkt dat het kind dit niet prettig vindt dan dien je er meteen mee te stoppen.
  • Een verzachtend drankje voor de keel drinken kan eveneens helpen. Zo kun je bijvoorbeeld thee met suiker of honing laten drinken. Kinderen jonger dan één jaar mogen overigens geen honing gebruiken vanwege de mogelijke aanwezigheid van bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken.
naturaplaza superfoods banner