Take a fresh look at your lifestyle.

Roodvonk bij kinderen

Roodvonk is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie en die gepaard gaat met rode, ruwe uitslag op de huid en koorts. De ziekte komt voor bij volwassenen en kinderen vanaf drie jaar.

single reizen online banner

Ontstaan

De Streptokokbacterie is de veroorzaker van roodvonk en kan tevens wondroos en keelontsteking tot gevolg hebben. De besmettelijkheid van roodvonk is niet erg groot hoewel deze via de lucht wordt overgedragen. Er komen dan druppeltjes besmet speeksel door praten of hoesten in de lucht terecht. Een besmet persoon kan roodvonk al overdragen op het moment dat er alleen nog maar sprake is van keelpijn, of zelfs helemaal geen klachten hebben.

De eerste tien dagen zal een besmet persoon de ziekte over kunnen dragen en wanneer er een behandeling volgt met antibiotica is dit na twee dagen alweer over. Nadat iemand besmet is met roodvonk zal het ongeveer twee dagen tot een week duren voordat de eerste ziekteverschijnselen zich voor kunnen doen.

Verschijnselen

De verschijnselen van roodvonk zullen zich opeens voordoen en zijn onder andere:

bewust puur banner
  • geen zin in eten
  • een pijnlijke keel
  • een snel oplopende koorts die soms tot 40 graden Celsius kan stijgen
  • de klieren in de hals worden pijnlijk.

In sommige gevallen kan een met roodvonk besmet persoon ook moeten braken of buikpijn hebben. De tong van de zieke zal in eerste instantie wit zijn maar na ongeveer drie dagen dik, rood en bobbelig zijn. Dit wordt een frambozentong genoemd.

De tweede dag zal er op de borst een rode uitslag te zien zijn die bestaat uit rode puntjes op een eveneens rode achtergrond. Deze uitslag voelt ruw aan maar veroorzaakt geen jeuk. Na verloop van tijd zal de uitslag heel het lichaam bedekken en voornamelijk in de oksels en liezen duidelijk aanwezig zijn. De huid rondom de mond zal echter niet rood worden en tijdens de ziekte wit blijven. De huid zal, voornamelijk aan handen en voeten, na twee tot drie weken gaan vervellen.

Binnen drie tot vijf dagen zal de koorts verdwenen zijn. Een paar dagen later zal eveneens de uitslag weg zijn getrokken. Naast het krijgen van deze ziekteverschijnselen is het ook mogelijk besmet te zijn en helemaal niets van de ziekte te merken.

Dagsymptomensoms ook
1Geen eetlust, Keelpijn, Hoge koorts,Pijnlijke klieren,Witte tongBraken,Buikpijn
2Rode uitslag op de borst en later op heel het lichaam
3-5Frambozentong, Koorts verdwijnt
5-7Uitslag verdwijnt
14-Huid aan handen en voeten gaat vervellen

Tips

  • Een kind dat koorts heeft moet extra veel drinken om uitdroging tegen te gaan. Een waterijsje zo nu en dan is ook een prima aanvulling van het vocht in het lichaam. Eten is in een dergelijk geval van ondergeschikt belang voor een paar dagen. Een kind met roodvonk zal ook voldoende rust moeten krijgen maar hoeft niet in bed of binnen te blijven.
  • Verder zal het lichaam de warmte kwijt moeten kunnen. Dunne kleding dragen en alleen een lakentje op bed is daarom genoeg, mits het kind niet rilt of het koud heeft want dan moet tijdelijk een dekentje worden gebruikt.
  • Zodra een kind met roodvonk zich weer beter voelt of een behandeling met antibiotica heeft ondergaan mag het weer gewoon naar school.
naturaplaza superfoods banner