Take a fresh look at your lifestyle.

Glutenintolerantie en coeliakie bij kinderen!

Met gluten worden twee groepen eiwitten: glutenines en gliadines. Deze eiwitten komen voor in een heleboel granen, en dus ook in veel graanproducten. Coeliakie bij kinderen wordt veroorzaakt door gliadine. Doordat er niet in alle graansoorten een gelijke hoeveelheid gliadines zit, zullen niet alle granen of graanproducten coeliakie bij kinderen uitlokken. Zo kan bij het ene graan een erg *heftige reactie* optreden terwijl bij een andere soort deze juist uitblijft of slechts zeer licht is.

single reizen online banner

Gliadines: Coeliakie bij kinderen

De granen die al eeuwen lang in onze streken worden verbouwd bevatten over het algemeen veel gliadines. Voor personen die lijden aan coeliakie is het daarom beter om gerst, tarwe, rogge, spelt en haver te vermijden. Het eten van haver, of haverproducten, zal echter in minder mate klachten tot gevolg hebben.

Een aantal graansoorten uit streken waar het zonniger is bevatten maar weinig of geen gliadines. Voor coeliakie bij kinderen zijn deze in de regel een stuk beter te verdragen. Andere graansoorten die eveneens geen, of weinig, klachten zullen veroorzaken zijn maïs, rijst en teff. Teff is een graansoort afkomstig uit Ethiopië. Doordat gierst en boekweit niet tot de granen behoren, bevatten ze ook geen gluten waardoor deze zonder probleem gegeten kunnen worden door coeliakie bij kinderen.

Tarwe-eiwit

Gluten vormen ongeveer tachtig procent van het tarwe-eiwit. Dit heeft tot gevolg dat in bijna alle producten waarin meel zit verwerkt gluten bevatten. Dus het is niet alleen oppassen bij het kopen van brood want ook in vleeswaren (niet in onbewerkt vlees), sauzen, snoep, snacks, sauzen en nog een groot aantal andere voedingsmiddelen. Tegenwoordig staat er echter wel vaak duidelijk op een verpakking aangegeven of een product gluten bevat en bovendien kun je steeds meer glutenvrije producten gewoon in de supermarkt kopen.

bewust puur banner

Verschil glutenintolerantie en coeliakie

In het dagelijks leven worden de termen glutenintolerantie, glutenallergie en coeliakie door elkaar heen gebruikt. De ziekte wordt veroorzaakt door het feit dat iemand geen gluten kan verdragen. Er is dus sprake van een glutenintolerantie. Veel mensen spreken in een dergelijk geval echter ook vaak (onterecht) van een glutenallergie. Er zal immers geen allergische reactie in het lichaam van een patiënt afspelen. Het immuunsysteem wordt door de gluten namelijk niet overprikkeld, dit is wel het geval bij een allergische reactie.

Bij een glutenintolerantie zal het immuunsysteem niet reageren op de gluten. De term coeliakie wordt in de medische wereld gebruikt om een glutenintolerantie, en heel *het ziektebeeld* dat ermee samenhangt, aan te duiden.

Tips coeliakie bij kinderen

Zeker voor schoolgaande kinderen zal een glutenintolerantie voor problemen kunnen zorgen. Zo zal een kind dat hieraan lijdt bijvoorbeeld niet zomaar een traktatie tijdens een verjaardag kunnen eten. Om je kind toch niet met lege handen te laten zitten is het goed om een aantal glutenvrije lekkernijen op school achter te laten (of mee te geven naar een feestje) zodat je kind daar iets van kan nemen tijdens een verjaardagsfeestje.

Wanneer je uit eten gaat is het goed van tevoren te informeren of het mogelijk is glutenvrije gerechten geserveerd te krijgen. In steeds meer restaurants is dit tegenwoordig geen probleem als je dit tenminste vooraf aangeeft.

naturaplaza superfoods banner