Take a fresh look at your lifestyle.

Waterwratten bij kinderen

In het bijzonder bij peuters zul je vaak waterwratjes tegenkomen. Deze zie je vooral op de romp, onder de oksels en op de ledenmaten. Zelf hebben de kleintjes er in de regel niet echt veel last van. Een waterwratje wordt eveneens vaak aangeduid als bolhoedwratjes en is het gevolg van een virale infectie. Het virus dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van waterwratjes behoort tot de pokkenfamilie.

single reizen online banner

Ontstaan

Nadat een kind met het betreffende virus is besmet zal dit zich in de cellen van de huid gaan nestelen. Hier zal het virus de cellen aanzetten tot extra groei waardoor er de kenmerkende bultjes ontstaan. Bovendien zal het virus de cellen aanzetten tot de aanmaak van stoffen die het afweersysteem van het lichaam om de tuin moeten leiden.

Door het listige optreden en de gebruikte trucs door het virus kan het een behoorlijk lange tijd duren voordat het immuunsysteem van je kindje dit de baas weet te worden. Zodra het immuunsysteem het virus echter onder controle heeft dan zullen de wratjes binnen enkele weken vanzelf weer verdwijnen. In de meeste gevallen zal dit gebeuren als een baby zes tot twaalf maanden oud is.

Behandeling

Het liefst doet een arts niet aan de waterwratjes. Het verwijderen van de wratjes doen namelijk vaak pijn en de kans op het ontstaan van littekens is groot. Daarnaast bestaat de kans dat de waterwratjes blijven terugkeren zolang het immuunsysteem van het kindje het virus nog niet de baas is geworden.

bewust puur banner

Besmettelijkheid

Aan gave zachtroze wratjes hoeft niets aan te worden gedaan. Het enige dat je als ouder kunt proberen is het besmettingsgevaar in te perken. Zo kun je bijvoorbeeld geen handdoek gezamenlijk gebruiken. In veel gevallen blijkt echter dat de kans van slagen niet erg groot is. Op het moment dat andere kinderen binnen het gezin of de ouders voor het virus gevoelig zijn dan zal het zich wellicht toch verspreiden. In het bijzonder kinderen die jonger zijn dan vijf jaar zijn vaak gevoelig voor het virus, al sluit dit niet uit dat de ouders buiten schot zullen blijven.

Zelfbesmetting zoveel mogelijk trachten te voorkomen is overigens wel erg zinvol. Door aan de wratjes te krabben wordt het virus namelijk in staat gesteld zich naar andere plaatsen van het lichaam te verplaatsen. Op die manier kunnen er op verschillende plaatsen wratjes ontstaan.

Kwetsbare huid

Kinderen die een kwetsbare huid hebben zijn meestal extra gevoelig voor het krijgen van waterwratjes. Vaak hebben deze kinderen namelijk kleine beschadigingen van de huid waardoor het verantwoordelijke virus het lichaam eenvoudig weet binnen te dringen. Vaak de handjes wassen en ervoor te zorgen dat kinderen niet aan de wratjes gaan krabben is dus van essentieel belang.

Tips

De wratjes die open zijn gekrabd dien je te reinigen met jodium. Ook kun je de plek insmeren met betadinezalf en er vervolgens een pleister op plakken. Op die manier wordt voorkomen dat er bacteriën in het wondje terechtkomen en een infectie kunnen veroorzaken.

naturaplaza superfoods banner