Take a fresh look at your lifestyle.

Kinderverlamming

Kinderverlamming is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virale infectie. Het virus dat verantwoordelijk is voor kinderverlamming is het poliovirus, vandaar dat ook vaak de benaming polio wordt gebruikt om de ziekte aan te duiden. Er zijn echter meerder soorten van het poliovirus waardoor de ernst van de ziekte sterk uiteen kan lopen.

single reizen online banner

Verschijnselen

Het grootste deel van de infecties met kinderverlamming zullen zonder ernstige verschijnselen door worden gemaakt. Kinderverlamming zal een beeld geven dat lijkt op een lichte griep met een aantal niet specifieke ziekteverschijnselen zoals onder andere: zich niet lekker voelen, lichte koorts, vermoeidheid, prikkelbaar en wat hangerig zijn, Andere klachten die vaak bij kinderverlamming worden waargenomen zijn: een neusverkoudheid, pijn in de keel, een lichte vorm van hoofdpijn en klachten van het spijsverteringskanaal.

bewust puur banner

Het is mogelijk dat, na een verbetering, opeens een verslechtering zal optreden waarbij het kind klaagt over pijnlijke armen en benen maar ook van spierpijn. In een dergelijk stadium van kinderverlamming zal er een volledig herstel plaatsvinden of typische verlammingen op gaan treden waar de ziekte bekend om staat. Dergelijke verlamming zullen zich snel ontwikkelen en in twee á drie dagen hun hoogtepunt weten te bereiken.

Verlammingen

  • Indien deze verlammingen zich beperken tot de spieren van de armen, de benen en de romp, dan zullen er weinig complicaties volgen. Complicaties zullen dan vooral een orthopedische karakter hebben.
  • Op het moment dat echter ook de zenuwen van de hersenen aan zijn getast door de ziekte dan zullen de complicaties zeer ernstig en zelfs alarmerend zijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld moeilijkheden ontstaan bij het slikken en het ademhalen. Er bestaat in een dergelijke situatie zelfs een kans dat het kind komt te overlijden, voornamelijk ten gevolge van de ademhalingsmoeilijkheden.
  • Verder kan het gebeuren dat een patiënt na een lange tijd opnieuw last krijgt van spierzwakte, pijn, vermoeidheid en atrofie. Er is dan sprake van het zogenaamde post-poliosyndroom. Ongeveer twintig tot dertig procent van alle mensen die aan kinderverlamming hebben geleden zal hiermee te maken krijgen.

Vaccinatie

Vandaag de dag is een vaccin tegen kinderverlamming opgenomen in het vaccinatieprogramma dat de overheid op heeft gezet. Als gevolg daarvan is kinderverlamming een ziekte geworden die in ons land sterk is teruggedrongen. Het grootste deel van de bevolking heeft immers vaccinaties hiertegen gekregen.

naturaplaza superfoods banner