Take a fresh look at your lifestyle.

Zesde ziekte bij kinderen

De zesde ziekte is een kinderziekte die voornamelijk voorkomt bij kinderen in de leeftijd van een half tot drie jaar. De ziekte kenmerkt zich door lichtrode vlekjes die gepaard gaan met een hoge koorts. Voor deze ziekte is geen speciale behandeling of medicijn voor handen. De ziekte zal na een paar dagen vanzelf weer overgaan.

single reizen online banner

Ontstaan

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door het herpesvirus type 6 en wordt wellicht via speekseldruppeltjes in de lucht overgedragen. Door praten, hoesten en niezen, zullen de druppeltjes doorgaans in de lucht terechtkomen. Nadat een kind met het virus is besmet zal het nog circa één á twee weken duren voordat de eerste ziekteverschijnselen waar worden genomen.

bewust puur banner

Verschijnselen

Na een besmetting krijgt een kind opeens last van hoge koorts en in sommige gevallen zijn de klieren achter de oren en in de hals opgezwollen. De lichaamstemperatuur zal echter na drie tot vijf dagen weer snel gaan dalen. In de nek en op het gezichtje zullen lichtrode vlekjes ontstaan die zich later uitbreiden naar de romp. Deze vlekjes jeuken niet en zullen na een dag of twee weer zijn verdwenen.

Tips

  • Je moet een kind dat lijdt aan de zesde ziekte extra te drinken geven, eventueel ook een waterijsje, om uitdroging te voorkomen. Drinken is in dit geval voornamer dan eten. Verder dien je ervoor te zorgen dat een kind met de zesde ziekte genoeg rust krijgt hoewel het niet in bed hoeft te blijven liggen en ook gewoon naar buiten mag.
  • Als een kind koorts heeft dan is het belangrijk dat het de warmte voldoende kwijt kan. Dunne kleding en alleen een lakentje op het bedje is voldoende. Alleen als het kind rilt of het koud heeft is een dekentje tijdelijk nodig.
  • Op het moment dat een kind met de zesde ziekte niet goed drinkt of zich niet lekker voelt dan kan er een paracetamol worden gegeven. Na ongeveer dertig minuten zal het vaak weer beter gaan.
naturaplaza superfoods banner