Take a fresh look at your lifestyle.

Overzicht van insectenbeten

Ongeacht of je nu in een buitenwater zwemt, op een bergpad loopt of gewoon in je eigen achtertuin zit, de dieren die je pad kunnen kruisen, zullen allerlei manieren hebben om zichzelf en hun territorium tegen indringers zoals jij te beschermen.

single reizen online banner

Je zult dan ook al wel de ervaring hebben dat insecten, zoals bijen, mieren, vlooien, vliegen, muggen en wespen, maar zelfs spinachtigen, kunnen bijten of steken.

Het eerste contact van een beet of steek van een insect of spinachtige kan pijnlijk zijn.

Dit gevoel wordt vaak gevolgd door een allergische reactie op het gif dat via de snuit of de angel van het insect in je huid terechtkomt.

De meeste beten en steken zullen gelukkig niets meer dan een gering ongemak veroorzaken, maar bepaalde ontmoetingen met een stekend of bijtend insect kunnen een fatale afloop hebben, in het bijzonder wanneer je een ernstige allergie hebt voor het specifieke insectengif.

Voorkomen van insectenbeten

Voorkomen is, zoals is zoveel andere gevallen, ook nu weer beter dan genezen.

Het is dus van cruciaal belang dat je weet op welke manieren je bijtende en stekende dieren of insecten kunt herkennen en uit de weg kunt gaan, alleen dan zul je immers veilig zijn voor de gifstoffen die ze in je huid achter kunnen laten.

De dieren die je zou moeten leren herkennen zullen sterk afhankelijk zijn van waar de plaats waar je woont of de locatie waar je op een bepaald moment verblijft.

In verschillende delen van de wereld komen echter een heleboel verschillende insecten, en andere dieren, voor die je beter kunt vermijden.

Het seizoen is eveneens een belangrijke factor bij het voorkomen van beten en steken van insecten.

Zo zullen bijvoorbeeld muggen, stekende bijen en wespen eerder in de zomer de neiging hebben om de mens op te zoeken en zelfs aan te vallen.

Foto’s van verschillende beten en steken

Het uiterlijk van een insectenbeet zal sterk afhangen van het soort insect je dat je heeft gebeten.

Door onderstaande foto’s te bekijken, kun je bepalen welk insect je mogelijk te grazen heeft genomen.

Voor bepaalde mensen kunnen de getoonde foto’s echter minder geschikt zijn. Je bent dus gewaarschuwd.

Muggenbeet

Een muggenbeet is een kleine, ronde, gezwollen bult die kort nadat je door het insect bent gebeten zal verschijnen.

De bult wordt rood, hard en gezwollen. Bovendien zul je last krijgen van jeuk op de plaats waar de mug je heeft gebeten.

Het is daarnaast mogelijk dat je meerdere beten dicht bijeen op de huid aantreft.

Mierenbeet

Een beet van bepaalde mieren, zoals de tabaksmier, dienen te worden beschouwd als een medisch noodgeval.

Dringende zorg kan dan ook in bepaalde situatie noodzakelijk zijn. Zo is de tabaksmier een kleine, maar agressieve, rode of zwarte mieren waarvan de giftige beet zorgt voor een pijnlijke, stekende bijtplek.

Dergelijk beten zullen in de vorm van gezwollen rode vlekken verschijnen die zich bovenop een blaar zal ontwikkelen.

Dit soort mierenbeten zorgen voor een branderig en jeukend gevoel dat wel tot een week aan kan blijven houden.

Bij bepaalde mensen kunnen mierenbeten voor een gevaarlijke, ernstige allergische reactie zorgen die zal resulteren in een zwelling, jeuk over heel het lichaam en zelfs problemen met ademhalen.

Vlooienbeet

Vlooienbeten neem je doorgaans waar in groepjes (clusters) op de onderbenen en de voeten.

Ze hebben de vorm van jeukende, rode bultjes die omringd worden door een rode kring.

De klachten die het gevolg zijn van een vlooienbeet zijn direct merkbaar wanneer je bent gebeten.

Bedwantsbeet

De jeukende uitslag op de huid als gevolg van een beet door een bedwants wordt veroorzaakt door een allergische reactie op de insectenbeet.

De uitslag op de huid kenmerkt zich door kleine, rode, gezwollen plekjes die een donkerrode kern hebben.

De beten van bedwantsen kunnen in een lijn of in groepjes waar worden genomen, vaak op delen van het lichaam die niet bedekt zijn door kleding, zoals de handen, de nek of de voeten.

Bovendien kunnen hevig jeukende blaartjes of zelfs netelroos op de plaats van de bedwantsbeet verschijnen.

Vliegenbeet

De pijnlijke, jeukende uitslag op de huid is een gevolg van een ontstekingsreactie op de plaats waar de vlieg je heeft gebeten.

Ondanks dat vliegenbeten in de meeste gevallen onschuldig van aard zijn, kunnen ze toch leiden tot ernstige allergische reacties of de verspreiding van door insecten overdraagbare ziektes.

Om die reden is het goed om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen wanneer je besluit om naar het buitenland te reizen.

Bijvoorbeeld door het dragen van T-shirts en broeken met lange mouwen en door anti-insectenspray te gebruiken.

Luizenbeet

Hoofdluizen, schaamluizen (“platjes”) en lichaamsluizen zijn verschillende soorten parasitaire luizen die de mens als gastheer beschouwen.

De luizen zullen zich met menselijk bloed voeden en een jeukende immuunreactie teweegbrengen op de plek waar ze hun beet achter hebben gelaten.

Volwassen luizen zijn insecten (dus voorzien van zes poten) grijs of bruin van kleur en hebben ongeveer het formaat van een klein sesamzaadje.

De neten (de eitjes van de luizen) en nimfen (de jonge luizen) kunnen alleen waar worden genomen als een erg klein stipje dat gemakkelijk verward kan worden met bijvoorbeeld roos.

Zandvlobeet

Pijnlijke, jeukende huiduitslag kan het gevolg zijn van een beet van de larve van een zandvlo die opzijn beurt een immuunrespons zal veroorzaken.

De beten van zandvlooien kunnen verschijnen in de vorm van strepen, blaren, puistjes of galbulten. In de regel worden de beten van de zandvlo waargenomen in groepjes en zullen ze een extreme jeuk veroorzaken.

De beet van zandvlooien kunnen gegroepeerd zijn in huidplooien of in de buurt van lichaamdelen waar de kledingstukken strak omheen hebben gezeten.

Tekenbeet

Een beet van een teek kan pijn of zwelling op de bijtplaats tot gevolg hebben.

Daarnaast kan een tekenbeet leiden tot uitslag op de huid (met in veel gevallen de typische rode ring om, of rode verkleuring van, de bijtplek), een branderig gevoel, blaartjes of zelfs problemen met de ademhaling.

Indien je een teek niet zelf verwijderd, dan kan deze vaak lange tijd aan de huid vast blijven zitten. Tekenbeten komen echter maar sporadisch voor in groepjes.

Schurft

Het kan vier tot zes weken duren voordat de eerste symptomen van schurft waar genomen worden.

De extreem jeukende huiduitslag kan lijken op puistjes, die lijken te bestaan uit piepkleine blaartjes of een schilferige huid.

Daarnaast kan schurft op de huid liggende witte- of vleeskleurige striemen met zich meebrengen.

Spinnenbeet

Een beet door een spin kan in bepaalde gevallen gezien worden als een medisch noodgeval.

Er zijn immers spinnenbeten waarvan bekend is dat deze dringende medische zorg vereisen.

Gelukkig zullen de meeste spinnen geen bedreiging voor de mens vormen en zullen hun beten niet gevaarlijk zijn.

Hooguit zullen ze zorgen voor een lichte irritatie, te vergelijken met de steek van een bij.

Gevaarlijke spinnen zijn onder andere de zwarte weduwe, de veldtrechterspin, de trechterwebspin (deze leeft in Australië), de tarantula, de vioolspin en de wolvenpin.

Op de plaats waar een dergelijke spin heeft gebeten kan een enkele opgezwollen bult, puist of plek verschijnen, die wordt gevolgd door roodheid en gevoeligheid van de bijtplek.

De beet zal waargenomen worden in de vorm van twee kleine bijtgaatjes. Ernstige allergische reacties op een spinnenbeet kunnen uiteraard vragen om een snelle medische behandeling.

Vioolspin

De vioolspin is een schuwe, bruin of kastanjebruin gekleurde spin met een dek in de vorm van een viool en zes ogenparen: twee aan de voorzijde en twee paren aan elke zijde van de kop.

De vioolspin verstopt zich graag op stille, donkere plaatsen, zoals in kasten en op boekenplanken en komt van oorsprong uit gebieden in het zuiden en het midden van de Verenigde Staten.

Deze spinnensoort is gelukkig niet agressief, en zal dus alleen mensen bijten op momenten dat de spin klem komt te zitten tussen de menselijke huid en een hard oppervlak.

Na een beet van de vioolspin zal er roodheid van de bijtplek waargenomen kunnen worden met in de kern een witte blaar.

De pijn en de jeuk die het gevolg zijn van een dergelijke spinnenbeet zal matig tot ernstige van aard zijn en zich beperken tot de bijtplaats.

Pas 2 tot 8 uur nadat de spin zijn gif heeft geïnjecteerd, zul je hier last van gaan krijgen. Zeldzame complicaties als gevolg van een beet van een vioolspin zijn:

 • koorts,
 • lichaamspijnen,
 • misselijkheid,
 • braken,
 • hemolytische anemie,
 • rabdomyolyse (myoglobulinurie-syndroom),

Beet van een zwarte weduwe

Een beet van een zwarte weduwe wordt altijd gezien als een medisch spoedgeval. Dringende medische zorg kan namelijk noodzakelijk zijn.

De zwarte weduwe is een mollige, zwarte en glimmende spin, met een tekening in de vorm van een zandloper op de buik.

De spin is niet agressief en zal de mens alleen bijten op het ogenblik dat het diertje verpletterd dreigt te worden.

De beet van een zwarte weduwe veroorzaakt spierpijn en spasmen in de armen, de benen, de buik en de rug.

Andere symptomen als gevolg van een dergelijk beet zijn onder andere: trillingen, zweten, een gevoel van zwakte, koude rillingen, misselijkheid, braken en hoofdpijn.

De bijtplek is te herkennen aan de rode verkleuring van de huid met een witte kern.

Beet van de veldtrechterspin

Het gif van deze gewone huisspin wordt beschouwd als niet giftig voor mensen. Over het algemeen is een dergelijke spinnenbeet dan ook onschuldig en veroorzaakt deze slechts een milde pijn en zwelling.

Een enkele, rode bijtplek zal waargenomen kunnen worden met een gevoelige bult in het midden.

bewust puur banner

Ook kunnen er klachten als jeuk, een branderig of stekend gevoel voorkomen op de plaats waar je door de spin bent gebeten.

Beet van de wolfsspin

Deze grote (tot 5 centimeter lange) vaal grijs / bruine spin komt oorspronkelijk voor in een groot aantal gebieden in de Verenigde Staten.

De spin is echter niet agressief en zal alleen bijten op het moment dat er dreiging wordt ervaren.

Een zachte, jeukende rode bult die ontstaat als gevolg van een beet van de wolfspin lijkt in 7 tot 10 dagen vanzelf te genezen.

Dazenbeet

Een daas is een grote (twee en een halve centimeter lange) bloedzuigende vliegensoort die het meest actief is overdag.

Wanneer je wordt gebeten door een daas dan zul je direct last krijgen van een scherp branderig gevoel.

Daarnaast kun je te maken krijgen met symptomen als: jeuk, roodheid en zwelling van de aangedane huid en er kunnen zelfs blauwe plekken ontstaan op de bijtplek.

Bijensteek

Een steek van een bij zal zorgen voor pijn, roodheid, zwelling of jeuk op de plek waar de angel de huid heeft gepenetreerd.

Er zal een witte vlek waargenomen kunnen worden op de plaats waar de angel de huid heeft doorboord. Een bij is echter maar één keer in staat om te steken.

Duitse wespensteek

Duitse wespen kenmerken zich door hun dunne lichaam met zwart-gele strepen en lange donkere vleugels.

Deze wespensoort is niet alleen agressief van aard, maar ook nog eens in staat om meerdere keren te steken.

Zwelling, gevoeligheid, jeuk of roodheid kan voorkomen in de nabijheid van de plaats waar je door een dergelijke wesp bent gestoken.

Wespensteek

Een steek van een wesp zal een scherpe pijn, roodheid, zwelling en jeuk of een branderig gevoel veroorzaken op de plaats waar je bent gestoken.

Er al bovendien een op de huid liggende rand te zien zijn rondom de steekplek. Wespen kunnen agressief van aard zijn en bovendien meerdere keren kunnen steken.

Schorpioenensteek

Schorpioenen zijn achtpotige dieren die worden gerekend tot de spinachtigen.

Ze kenmerken zich door hun grote scharen en lange, gesegmenteerde, puntige staart die voorzien is van een stekel die naar voren is gekromd over de rug.

Veel soorten schorpioenen hebben ieder een eigen toxiciteitsniveau en overal ter wereld zijn er wel bepaalde soorten te vinden.

Wanneer je door een schorpioen bent gestoken, dan zul je last krijgen van een intense pijn, tintelingen, gevoelloosheid en zwelling rondom de steekplek.

Zeldzame symptomen als gevolg van een schorpioensteek zijn moeilijkheden met ademhalen, spiertrekkingen, kwijlen, zweten, misselijkheid, braken, een verhoogde hartslag, een gevoel van rusteloosheid, prikkelbaarheid en ontroostbaar huilen.

Ernstige symptomen door een steek van een schorpioen zullen meer waarschijnlijk zijn bij baby’s en kinderen, dan bij een volwassene.

Soorten bijtende- en stekende insecten en spinachtigen

Hieronder hebben we een aantal insecten voor je op een rijtje gezet die gevaarlijk kunnen zijn voor de mens.

Een heleboel dieren, en dus ook insecten en spinachtigen, bijten, maar slechts een gering deel; van hen zal dat opzettelijk doen.

De meeste beten zijn bovendien relatief onschuldig van aard, waardoor je er alleen een jeukende huid aan over zult houden.

Maar dat neemt niet weg dat bepaalde beten wel ziekten met zich mee kunnen brengen:

teken staan er bijvoorbeeld om bekend dat zij de ziekte van Lyme over kunnen dragen op de mens.

Opzettelijke insectenbeten worden onder andere toegebracht door:

 • teken
 • zandvlooien,
 • schurftmijten,
 • bedwantsen,
 • vlooien,
 • hoofdluizen,
 • schaamluizen,
 • dazen,
 • vliegen,
 • muggen.

Een heleboel grotere insecten en spinachtigen zullen de mens niet opzoeken, maar zullen alleen gaan bijten op momenten dat ze worden bedreigd.

Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan spinnen. Bepaalde spinnen zijn uitgerust met giftige giftanden.

Giftige spinnen zijn onder andere de:

 • vioolspin,
 • zwarte weduwe,
 • veldtrechterspin,
 • zwarte huisspin,
 • wolfsspin.

Soorten stekende insecten

Insecten steken mensen enkel en alleen maar om zich te verdedigen tegen een dreiging die ze menen waar te nemen.

Kenmerkend voor een angel van bij, of een stekende mier, is de geringe hoeveelheid gif die tijdens de steek in de huid wordt geïnjecteerd.

Op het ogenblik dat je wordt gestoken, dan zal het gif het grootste deel van de jeuk en pijn veroorzaken die samen met de angel in je huid wordt gebracht.

Het kan ook om een allergische reactie gaan die is veroorzaakt door een reactie van je lichaam op de gifstof die tijdens een steek je lichaam binnen is gebracht.

Veelvoorkomende stekende insecten en spinachtigen zijn onder andere:

 • bijen,
 • horzels,
 • Duitse wespen,
 • wespen,
 • tabakmieren
 • Schorpioenen.

Schorpioenen hebben wereldwijd een reputatie op weten te bouwen als stekende dieren.

Veel schorpioensoorten hebben dan ook staarten die voorzien zijn van weerhaken die op hun beurt gif bevatten.

Er zijn echter maar 25 schorpioensoorten over heel de wereld bekend die een gif produceren dat een mens kan doden.

Wat veroorzaakt de reacties op beten en steken van insecten en spinachtigen?

Het gif dat in je lichaam wordt gespoten door de beet of steek van een insect of spinachtige, zal ervoor zorgen dat je immuunsysteem gaat reageren.

In een heleboel gevallen zal de directe reactie van je lichaam roodheid en zwelling op de beet- of steekplaats tot gevolg hebben.

Een aantal geringe, vertraagde reacties op een beet of steek zijn jeuk en pijn.

Op het moment dat je erg gevoelig bent voor het gif van een insect of spinachtige, dan kan een steek of beet een mogelijk fatale complicatie teweegbrengen.

In dat geval zal er sprake zijn van een anafylactische shock waardoor je keel zich kan gaan vernauwen en je ademhaling bemoeilijkt zal worden.

Daarnaast kunnen bepaalde beten en steken ziekten veroorzaken p[ het moment dat het gif besmettelijke ziektekiemen bevat.

Wie loopt er risico op beten en steken van insecten en spinachtigen?

Iedereen kan worden gebeten of gestoken door een insect of spinachtige. Dit soort beten en steken komen dan ook geregeld voor.

Je loopt echter meer risico wanneer je veel buitenshuis bent, in het bijzonder wanneer je op het platteland of in beboste gebieden verblijft.

Kinderen en ouderen kunnen bovendien meer ernstige reactie laten zien als gevolg van een beet of een steek van een insect of spinachtige.

Wat zijn de symptomen van een reactie op beten en steken?

Op het ogenblik dat je wordt gebeten of gestoken door een insect of spinachtige, dan kun je het insect waarnemen op je huid of het beestje voelen tijdens de uitvoering van zijn aanval.

Bepaalde mensen merken het insect dat het op hen heeft gemunt echter niet op en zijn zich wellicht niet eens bewust van een beet of steek totdat er één of meerdere van de volgende symptomen waar worden genomen:

 • Zwelling van de aangedane huid,
 • Roodheid of uitslag op of rondom de beet- of steekplek,
 • pijn in het aangedane gebied of in de spieren in de buurt,
 • jeuk,
 • een warm gevoel op en rondom de beet- of steekplek,
 • gevoelloosheid of tintelingen in het aangedane deel van het lichaam.

Symptomen van een ernstige reactie op een beet of steek van een insect of een spinachtige die met spoed een medische behandeling vereist, zijn onder andere:

 • koorts,
 • problemen met ademhalen,
 • misselijkheid of braken,
 • spiertrekkingen (spasmen),
 • een verhoogde hartslag,
 • zwelling van de lippen en de keel,
 • verwardheid,
 • verlies van het bewustzijn

Op het moment dat je je ziek voelt of griepachtige symptomen ervaart in de dagen nadat je door een insect of een spinachtige bent gestoken of gebeten.

Dan dien je je huisarts te bezoeken en te vragen om onderzoek te doen naar mogelijke infecties of ziektes die je wellicht op hebt gelopen door de aanval van het insect of de spinachtige.

Diagnosticeren van een beet of steek van een insect of spinachtige

Een groot aantal mensen is zich ervan bewust dat ze zijn gebeten of gestoken door een insect of een spinachtige omdat ze het diertje kort voor en/of na de aanval hebben gezien.

Ondanks het feit dat je een aanvallend insect of spinachtige nooit verder moet provoceren, dien je wel te proberen om het exemplaar te bewaren wanneer dit sterft na de beet of de steek.

De identiteit van het diertje kan een arts namelijk helpen om je symptomen goed te diagnosticeren.

Dit is in het bijzonder van belang wanneer je bent gebeten door een spin, omdat bepaalde spinnensoorten gevaarlijk en sterk gif produceren.

Behandelen van een beet of steek van een insect of spinachtige

De meeste beten en steken van een insect of een spinachtige kunnen gewoon thuis worden behandeld, in het bijzonder wanneer de reactie van je lichaam hierop mild is.

Verwijder de angel indien deze nog in je huid aanwezig is, reinig de aangedane plek en leg er een ijspack op om de pijn en de zwelling te verminderen.

Vrij verkrijgbare anti-jeuk crèmes, orale pijnstillers en antihistaminica kunnen worden gebruikt om onaangename symptomen te verlichten.

Je kunt er eveneens voor kiezen om een ​​dunne pasta,die gemaakt wordt van zuiveringszout en water aan te brengen op de steek- of bijtplek om zo de jeuk te verzachten.

Neem echter direct contact op met de hulpdiensten zodra de symptomen van een ernstige reactie waar worden genomen.

Eerste hulp instructies tijdens het wachten op komst van de hulpdiensten zijn:

 • het losmaken van de kleding van het slachtoffer,
 • het slachtoffer op zijn, of gaar, zij leggen,
 • het uitvoeren van een reanimatie wanneer de ademhaling stopt.

Indien je vermoedt dat een spin, zoals de zwarte weduwe of de veldtrechterspin je heeft gebeten, dan dien je met spoed medische hulp te zoeken, zelfs wanneer de symptomen gering lijken of zich niet eens hebben gemanifesteerd.

Schorpioenbeten dienen eveneens altijd op een eerste hulpafdeling van een ziekenhuis te worden behandeld, ongeacht de aard van symptomen.

De vooruitzichten bij een beet of steek van een insect of spinachtige op de lange termijn

De meeste beten en steken die toegebracht zijn door een insect of spinachtige genezen vanzelf binnen een paar dagen met een licht ongemak.

Controleer de plaats waar je bent gebeten of gestoken echter wel altijd op tekenen van een infectie.

Neem bovendien contact op met je huisarts op het ogenblik dat de steek- of bijtplek na enkele weken lijkt te verslechteren of wanneer deze dan nog steeds niet genezen blijkt te zijn.

Beten en steken die ernstige reacties tot gevolg hebben, kunnen dodelijk zijn voor het slachtoffer wanneer deze niet direct worden behandeld.

Indien je eenmaal een ernstige reactie heeft gehad op een beet of steek door een insect of een spinachtige, dan zal je huisarts je waarschijnlijk een auto-injector met epinefrine voorschrijven, dit is een hormoon dat een anafylactische shock kan voorkomen.

Je dient dit middel voor de rest van je leven altijd bij je te dragen om een eventuele reactie direct na een beet of steek te verminderen.

Tips om beten en steken te voorkomen

 • Je dient altijd voorzichtig te zijn wanneer je in de buurt bent van nesten of gebieden waar zich agressieve insecten of spinachtigen op kunnen houden.
 • Je doet er dan ook zeker verstandig aan om altijd experts in te huren, zij beschikken immers over de juiste veiligheidsuitrusting, wanneer er een ​​nest of bijenkorf weggehaald moet worden.
 • Op momenten dat je buitenshuis verblijft, dan kun je voorzorgsmaatregelen treffen om de kans te verkleinen dat je door een insect of spinachtige wordt gebeten of gestoken. Je kunt hierbij denken aan:
 • Hoofdbedekking en kleding dragen die je lichaam volledig zal bedekken en beschermen,
 • Kies voor neutrale kleuren en vermijd bijvoorbeeld patronen die lijken op bloemen,
 • Vermijd het gebruik van parfum en geparfumeerde schoonheids- of verzorgingsproducten,
 • Dek voedsel en dranken goed af als je deze buitenshuis wilt gaan gebruiken,
 • Gebruik producten die citronella bevatten of andere insectenwerende middelen om insecten en spinachtigen op afstand te houden.
naturaplaza superfoods banner