Take a fresh look at your lifestyle.

Kan de zon of een zonnenbank acne/puistjes genezen of behandelen?

Voor een groot aantal mensen is de zomer niet compleet als ze niet in de zon hebben kunnen liggen en een diepe, bronzen kleur hebben gekregen. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk, vanwege het feit dat je op vrijwel elke straathoek een zonnestudio kunt vinden, om een dergelijke zonovergoten gloed heel het jaar door te behouden. Wanneer dan ook nog te horen krijgt dat zonnen een simpele manier is om de klachten van acne te verlichten, dan ben je waarschijnlijk al snel geneigd om je acnecrèmes en reinigingsmiddelen de deur uit te doen en in plaats daarvan de stralen van de zon (of de zonnebank) op te gaan zoeken. Voordat je dat echter gaat doen, is het verstandig om eerst eens te gaan kijken naar wat die gebruinde tint werkelijk met je huid zal doen.

single reizen online banner

Zonnen is geen bewezen effectieve behandeling van acne

Gezien het feit dat dit idee zo veel voorkomt, zal het je wellicht verbazen wanneer je hoort dat er geen klinische onderzoeken uit zijn gevoerd zijn waaruit blijkt dat zonnen een effectieve behandeling voor acne is. Door het zonnen kan je huid er (tijdelijk) beter uit gaan zien vanwege het feit dat een fraai kleurtje acne en puistjes kan camoufleren. Maar resultaten op de langere termijn kun je daarentegen niet krijgen.

Met andere woorden: zonnen of onder een zonnebank gaan liggen zal acne niet genezen. Verder zal de beïnvloeding van talgklieren door, onder andere warmte en vochtigheid, in de zon of onder een zonnebank liggen, de huid feitelijk vetter kunnen maken. Meer talg aanmaken staat echter ook gelijk aan meer puistjes die zich zullen openbaren.

Er bestaat geen “gezond” kleurtje

Om gezond te zijn, heeft ieder mens gedurende zijn, of haar, leven het nodige zonlicht nodig. In de praktijk is de zon de beste manier om je dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen. Hoewel de blootstelling aan het zonlicht noodzakelijk en gezond is, zal het bakken in de zon en je huid van een fraai bronslaagje te voorzien (of erger nog je huid te branden) vaak te veel van het goede is. Overmatige blootstelling aan de zon beschadigt namelijk je huid.

De eerste zaak die je goed op orde moet hebben is dan ook het gebruik van een middel tegen zonnebrand. Niet alleen maakt een verbranding door de zon je leven gedurende een aantal dagen erg ongemakkelijk, maar de schade zal doorgaans langere tijd aan blijven houden, zelfs wanneer de bron ervan is verdwenen. Maar ook wanneer je nooit door de zon verbrandt, is je huid niet helemaal vrijgesteld voor de schadelijke invloeden van zonlicht. Een mooi kleurtje is eigenlijk de optimale manier van je huid om zichzelf te beschermen nadat deze beschadigd is. Een gebruinde huid is dus eigenlijk ook altijd een beschadigde huid.

bewust puur banner

Door het zonnen zal je huid er veel ouder uit gaan zien: rimpels, versnelde huidveroudering, donkere huidvlekken, vergrote poriën en een verslapte huid kunnen allemaal toe worden geschreven aan te veel in de zon, of onder een zonnebank, liggen. Het meest ernstige feit is echter dat het gebruik van een zonnebank je kans op de ontwikkeling van huidkanker zal verhogen. De overgrote meerderheid van de gevallen van huidkanker kan direct toe worden geschreven aan de overmatige blootstelling aan de straling van de zon (of zonnebank).

Zonnebanken zijn niet veiliger dan de zon

Op het moment dat je denkt dat je beter af bent met een sessie onder de zonnebank, in plaats van in de zon te gaan liggen, dan heb je het totaal aan het verkeerde eind. Zonnebanken zullen er ook niet voor zorgen dat acne weg zal gaan. Bovendien zal, in tegenstelling tot wat de vriendelijke dame in de zonnestudio je vertelt, is er niet zoiets als een veilige manier om een kleurtje te krijgen. De zonnebanken en -hemels zijn immers even schadelijk voor je huid als de stralen die van de zon afkomstig zijn.

Zowel de overmatige blootstelling aan de zon als het te vaak gebruiken van een zonnebank, zal je huid laten verouderen en de kans verhogen op de ontwikkeling van huidkanker en dan in het bijzonder het ontstaan van een zogenaamd melanoom. Deskundigen op dit gebied raden dan ook het gebruik van zonnebankcabines en zonnestudio’s in het algemeen helemaal niet te gebruiken.

Bepaalde medicatie voor acne maakt je huid gevoeliger voor de zon

Zonnen is nooit een goed idee, maar nog kwalijker wanneer je medicijnen gebruikt om je acne aan te pakken. Veel voorkomende behandelingen van acne veroorzaken een zekere lichtgevoeligheid en dat wil dus zeggen dat, terwijl je deze middelen gebruikt, je huid extra gevoelig zal zijn voor zonnestralen of voor de ultraviolette stralen die afkomstig zijn van een zonnebank. Je zult dus aanzienlijk meer vatbaar zijn voor verbranding of beschadiging van je huid door de zon(nebank). Wanneer je niet zeker weet of de medicijnen, die je voor de behandeling van acne gebruikt, ook tot deze categorie behoort, dan doe je er verstandig aan om hierover informatie in te winnen bij je dermatoloog of huisarts.

Probeer dit in plaats van zonnen

Ondanks het feit dat zonnen niet de behandeling van acne bleek te zijn, leek het op het eerste gezicht er wel op dat je alleen met bruiningssessies de klachten aan kon pakken. Er zijn gelukkig een heleboel andere behandelingsmogelijkheden voor handen als je last hebt van acne. Deze behandelingen zullen wel echt werken (zonder daarbij je huid schade toe te brengen). Om echter precies te weten te komen welke behandelmethode in jouw geval de beste is, dien je een afspraak te maken met je huisarts en wellicht zelfs met een dermatoloog.

naturaplaza superfoods banner