Je bent vast en zeker al talloze keren gewaarschuwd, bijvoorbeeld door je dermatoloog, je schoonheidsspecialist en/of je moeder: laat puistjes met rust en knijp deze zeker niet uit. Je vraagt je misschien toch af of het uitknijpen, of uitdrukken, van een puistje werkelijk zo slecht is voor je huid.
Het uitknijpen van puistjes zal je huid beschadigen
Het uitknijpen, of uitdrukken, van een puistje is werkelijk zo slecht voor je huid als de deskundigen op dit gebied (en dus ook je mama) zeggen dat het is. Een ontstoken puistje zal namelijk het gevolg zijn doordat de porie zich vol kan zuigen met de overtollige talg, de dode huidcellen, bacteriën en, in de regel ook een bepaalde hoeveelheid pus. Na enige tijd zul je dus in dubio voor de spiegel staan en je afvragen of het betreffende puistje al voldoende rijp is om uitgedrukt te worden.
Voordat je echter begint met het uitknijpen van dit ontsierende element op je gezicht, moet je je wel bedenken wat er allemaal onder je huid plaatsvindt. De porie is namelijk al opgezwollen en staat onder een grote druk. Op het moment dat je een puistje uitknijpt, kun je onbedoeld al het vuil dat zich in de porie bevindt dieper in de follikel duwen. Hierdoor bestaat er een kans dat de follikelwand scheurt en al het geïnfecteerde materiaal in de lederhuid of dermis (het binnenste deel van de huid) terechtkomt. Veel mensen laten zich helaas nog al te vaak misleiden door te denken dat hun huid in orde zal zijn wanneer pus en vuil uit de poriënopening kan worden gedrukt. In dat geval kan er immers nog steeds geïnfecteerd materiaal dieper in de lederhuid eronder worden geduwd, zelfs wanneer het pus uit de porie wordt gedrukt.
Het uitdrukken van puistjes maakt acne nog erger en kan littekens veroorzaken
Indien je ooit een puistje uit hebt gedrukt, denkend dat je het hiermee hebt geëlimineerd, om een paar uur later tot de ontdekking te komen dat er een puist terug is gekeerd (maar nu groter en nog erger dan voorheen), of wanneer je een tweede puistje vlak naast het uitgeknepen exemplaar is ontstaan, dan is dit zeker niet te danken aan je verbeelding.
Het aanbrengen van allerlei smeersels die je poriën dicht maken kunnen acne ook echt erger maken. De schade zal niet alleen onder het huidoppervlak ontstaan, maar eveneens aan de bovenzijde waar het duidelijk zichtbaar zal zijn. Het uitdrukken of pulken aan een puistje kan een duidelijk zichtbaar korstje achterlaten. Een pukkel uitknijpen, in het bijzonder wanneer je dit doet met een papel (een puistje zonder een witte kop), dan kan je huid veel roder en gezwollen worden dan wanneer je dit ontsierend elementje met rust laat.
Indien je maar genoeg druk uitoefent op een puistje, dan kun je zelfs een gewone pukkel om toveren in een serieuze acnecyste of in een steenpuist, dit is een harde, rode knobbel die niet alleen pijnlijk is, maar ook diep in de huid zit. De meest ernstige vorm van een puist is de acne cyste. Dit zijn namelijk grote en pijnlijk ontstoken laesies die ontstaan op het moment dat er zich een membraan vormt rondom de infectie in de lederhuid, waardoor een zachte, met vocht gevulde bult ontstaat. Cysten dienen altijd door een arts te worden behandeld. Het uitdrukken van een puistje kan dus erg veel effect hebben op de langere termijn en niet alleen een opgezwollen plek, maar in een heleboel gevallen eveneens een lelijk litteken, veroorzaken.
Iedere keer dat je huid wordt beschadigd, bestaat de kans dat weefsel, zoals je genezende huid, verloren gaat. Dat is echter juist de reden waarom je je niet lekker in je vel gaat voelen of waardoor littekens worden gevormd. Hoe groter de schade aan je huid, hoe groter de kans op schade aan je huid.
Zelfs wanneer de deprimerende littekens niet worden gevormd, kunnen er donkere vlekken zichtbaar worden. Dit soort donkere huidvlekken, ook wel aangeduid met de term post-inflammatoire hyperpigmentatie, zijn het gevolg van een ontsteking. Een puistje uitdrukken of uitknijpen veroorzaakt namelijk een ontsteking waardoor je dus meer ontstekingsremmende hyperpigmentatie zul gaan zien op het ogenblik dat een puistje gaat genezen.
Er zijn meer veilige manieren om een puistje te verzorgen
Pulken aan je acne kan de infectie verder verspreiden en uiteindelijk je klachten erger maken. Het is duidelijk dat een beleid waarbij je je huid met rust laat en niet aanraakt de beste keuze is. Toch willen de meeste mensen, die last hebben van acne, zo snel mogelijk van hun klachten af. Gelukkig zijn er een aantal meer veilige manieren om van elke afzonderlijke pukkel en puistje af te komen.
Probeer een aanstiptbehandeling als je last hebt van enkele “losse” puistjes
Op de eerste plaats kun je bij acne een vrij verkrijgbare aanstipbehandeling proberen. De producten die hiervoor worden gebruikt dien je op een puistje te deppen zodat dit in kan drogen en vervolgens snel kan genezen. Deze middelen werken echter het beste voor relatief kleine puistjes. Op het moment dat je een heel grote puist hebt die niet weggaat, dan dien je wellicht toch een dermatoloog te raadplegen omdat het niet waarschijnlijk is dat een lokale behandeling veel baat zal hebben bij dit soort ernstigere onzuiverheden van de huid.
Indien je absoluut een puist weg moet halen, doe het dan altijd veilig
Het is altijd de beste manier om de puist met rust te laten en vanzelf te laten genezen. Maar op het ogenblik dat je het gewoon de neiging niet meer kunt bedwingen om deze uit te knijpen, dan is het zaak om de verwijdering zo veilig mogelijk te laten verlopen. Hierbij dien je absoluut niet je vingernagels, of een ander hard voorwerp, te gebruiken, de inhoud van de puist er zeker niet geforceerd uit te knijpen en nooit een diep puistje, of een exemplaar zonder witte kop, uit te drukken. Lief en zorgzaam zijn voor je huid is immers het devies.
Indien je een dwangmatige uitknijper bent, dan is een goed gesprek met je arts een must
Iedereen ooit vast wel eens een puistje open geknepen, zelfs toen al duidelijk was dat dit eigenlijk beter niet kon gebeuren. Het zo nu en dat uitknijpen is dan ook zeker niet goed voor je huid, maar wel menselijk en volkomen begrijpelijk. Maar zodra het uitknijpen van puistje, of het pulken aan je huid een dwangmatige actie is geworden, dan is het tijd om een beetje verder te gaan kijken. Je kunt namelijk last hebben van een vorm van acne die aangeduid wordt met de term acne excoriee.
Personen die last hebben van ernstige acne kunnen deze puisten, die werkelijk aanwezig zijn, maar ook die ze zich inbeelden, tot doel maken om hun huid ernstig mee te beschadigen. Je kunt weliswaar leren om hiermee te stoppen, maar je hebt daar wel de hulp van een deskundige bij nodig. Het is dan ook altijd verstandig om dit soort dwangmatige acties met je dermatoloog of huisarts te bespreken.
Start met het aanleren van een regelmatige behandelroutine bij acne
Natuurlijk wil ieder mens helemaal niet dat er zich puistjes op zijn, of haar, gezicht ontstaan. De manier die absoluut het beste is, is om iedere dag een medicament voor de behandeling van acne op de juiste wijze te gebruiken. Zelfzorgproducten voor acne kunnen helpen bij de behandeling van kleine puistjes, maar op het ogenblik dat deze na twee of drie maanden niet blijken te werken, of wanneer je acne zelfs is verergerd, dan dien je een beroep te doen op de deskundigheid van een dermatoloog. Er zijn namelijk een heleboel mogelijkheden beschikbaar voor de behandeling van acne die je kunnen helpen om je huid te zuiveren en puistjes tot de verleden tijd te laten behoren.