Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe vaak moet je je gezicht wassen en reinigen als je acne/puistjes hebt?

Hoewel acne niet het gevolg is van het niet, of niet goed, reinigen van je gezicht, lijdt het geen twijfel dat het geregeld schoonmaken toch een belangrijke stap is als het gaat om de behandelingsrituelen waarmee je je acne te lijf wilt gaan. Veel mensen vragen zich echter af hoe vaak ze dagelijks hun gezicht moeten reinigen als ze van acne af willen komen, of deze tenminste willen verminderen.

single reizen online banner

Een twee dagelijkse reiniging zal tegemoetkomen aan alle behoeften van je huid

Het magisch aantal gezichtsreinigingen wordt doorgaans gesteld op keer per dag. In de praktijk komt dit in de regel neer op het reinigen van je huid in zowel de ochtend als voor het slapen gaan. Door dit te doen zul je weliswaar make-up, vuil en overtollige talg van je huid kunnen verwijderen, maar ook weer niet te veel je huid belasten zodat er irritaties ontstaan. Op momenten dat je wat meer zweet, je huid om een andere reden vuil is geworden, dan kan een derde reiniging soms nodig zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een extra gezichtsreiniging na een bezoekje aan de sportschool of een rondje hardlopen in het park.

Welke producten je precies gebruikt om je gezicht mee te reinigen, is eveneens van cruciaal belang. Hierbij geldt echter dat een sterker product niet in alle gevallen beter is. De huid van je gezicht is namelijk erg kwetsbaar waardoor het beter is dat je geen agressieve reinigingsmiddelen of zeep gaat gebruiken. Die antibacteriële handzeep is dus absoluut uit den boze. Je huid zal er niet alleen door beschadigen, maar ook kunnen dit soort producten ervoor zorgen dat je huid strak aanvoelt en af gaat schilferen. Verder is het zeker niet aan te raden om een product dat alcohol bevat te gebruiken om je gezicht mee te reinigen. In plaats daarvan kies je beter voor een reinigingsmiddel dat je huid weer fris en schoon aan laat voelen, maar deze niet overdreven uitdroogt of afschilfert.

Onthoud dat acne niet het gevolg is van een vies gezicht

Het is echter goed om te onthouden dat acne niet het gevolg is van een vieze huid. Op het moment dat je gevoelig bent voor de ontwikkeling van puistjes, wil, dit niet per definitie zeggen dat je niet goed voor je huid zorgt. In de praktijk blijkt zelfs dat de meeste mensen die last hebben van acne erg kieskeurig zijn over het schoonhouden van hun huid, maar dat de puistjes nog steeds zich blijven manifesteren.

Dit heeft ermee te maken dat acne veroorzaakt wordt door een aantal factoren dat totaal onafhankelijk is van het beleid dat je erop nahoudt ten aanzien van je huidverzorging. Mensen die last hebben van acne hebben namelijk huidcellen die niet goed af worden gevoerd en die extra gevoelig zijn voor irritatie die het gevolg is van de bacteriën die acne veroorzaken: de zogenaamde Propionibacteria acnes. Daarnaast spelen ook hormonen een cruciale rol bij het ontstaan van acne.

bewust puur banner

Te vaak reinigen kan de acne juist verergeren

Je gezicht reinigen kan even slecht (of zelfs erger) zijn dan je gezichtshuid helemaal niet schoonmaken. Op het ogenblik dat je je gezicht te vaak schoonmaakt, dan kun je namelijk alle goede oliën die je huid nodig heeft om soepel te blijven, eenvoudig weghalen. Verder zul je dan de zuurmantel afbreken, dit is een beschermende laag die over je huid ligt en die op is gebouwd uit zweet, talg en goede bacteriën. Voor een sterke, gezonde huid heb je echter een sterke, gezonde zuurmantel nodig. Wanneer je dus te vaak je huid schoonmaakt, dan kan het eindresultaat een droge, rode, schilferige en geïrriteerde huid zijn. Dat zal voor de meeste mensen juist niet het resultaat zijn dat ze graag willen zien. Om die reden is het scrubben van je gezichtshuid ook niet aan te bevelen als je last hebt van acne. Harde scrubs zullen je huid immers niet sneller schoonmaken, maar wel kunnen deze middelen je huid gaan irriteren en het ontstaan van puistjes verergeren.

Alleen reinigen is niet voldoende om acne aan te pakken

Een goede huidverzorging helpt natuurlijk om vuil, overtollige talg, make-up en dergelijke weg te halen en kan bovendien helpen om de verstopping van poriën te verminderen. Maar de huid alleen reinigen met een eenvoudig stuk zeep, of een facewash, en water is simpelweg niet voldoende om van acne af te komen.

Op de eerste plaats dien je twee keer per dag je huid grondig te gaan reinigen als je de acne wilt behandelen. De tweede stap die je dient te zetten is het regelmatig gebruiken van een behandelingsproduct dat speciaal is bedoeld om acne mee aan te pakken. Voor een milde vorm van acne zou je om te beginnen een vrij verkrijgbaar acneproduct kunnen proberen. De producten die salicylzuur of benzoylperoxide bevatten, zijn doorgaans het meest effectief. Wanneer je dit soort producten regelmatig en een paar weken aan een stuk hebt gebruikt, kun je goed beoordelen of je klachten zijn verminderd: en dus of je acne is verminderd en de puistjes zijn verdwenen.

Meer ernstige acne of wanneer je last hebt van ontstoken puistjes, dan zal de situatie niet verbeteren met acneproducten die je gewoon in de winkel hebt gekocht. In plaats daarvan hebt je een middel nodig dat alleen verkrijgbaar is op doktersrecept. De middelen op recept zullen je kans op succes op het verkrijgen van een schone huid aanzienlijk vergroten. Verder moet je altijd goed onthouden dat alle medicatie voor de behandeling van acne, ongeacht of deze vrij te koop of door een arts voorgeschreven was, het beste zal werken op het moment dat het middel aan wordt gebracht op een pas gereinigde, maar eveneens goed afgedroogde huid.

naturaplaza superfoods banner