Take a fresh look at your lifestyle.

Een zonnebrandcrème kiezen voor een huid die gevoelig is voor acne / puistjes

 

single reizen online banner

Wanneer je bang bent dat je zonnebrandcrème op je toch al gevoelige huid nog meer acne zal ontwikkelen, en je bovendien niet iedere dag een dikke, zware crème op hun gezicht wilt smeren, dan heb je een aanzienlijk probleem. Het is namelijk absoluut aan te bevelen om je huid altijd te beschermen tegen de kwalijke invloeden van de zon zodat je dus niet buiten een degelijke zonnebrandcrème kunt. Indien je je huid namelijk niet op de juiste manier beschermt, dan zal de kans op huidkanker, vroegtijdige veroudering en hyperpigmentatie absoluut toenemen.

Je moet je bovendien bedenken dat wanneer je zogenaamde fotosensibiliserende middelen voor de behandeling van de acne gebruikt, het gebruik van zonnebrandcrème nog meer noodzakelijk wordt. De ontwikkeling van zonnebrandproducten heeft in de loop van de jaren een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt, zodat je je huid (en je dermatoloog) een enorm plezier zult doen als elke dag de nodige beschermende maatregelen treft om je huid goed te beschermen. Je doet er uiteraard wel goed aan een product te kiezen waar je van houdt en je het niet erg van vindt om dagelijks te gebruiken.

Zoek naar een olievrij product dat ook werk tegen mee-eters

Op de eerste plaats is het goed om een olievrij product voor het dagelijks gebruik te kiezen. Olievrije producten helpen namelijk voorkomen dat je gezicht vettig aan gaat voelen. Vervolgens dien je te zoeken naar een product geen ingrediënten bevat waarvan bekend is dat deze je poriën kunnen verstoppen. Dit is overigens geen enkele garantie dat het product je gezicht ook vrij van puistjes zal houden, maar het kan zeker geen kwaad. Verder is het niet aan te raden om een zonnecrème die bedoeld is voor de bescherming van je lichaam ook op je gezicht te smeren. Dit soort producten is over het algemeen immers veel te dik, te zwaar en te vettig en kunnen er dus juist voor zorgen dat er zich puistjes gaan vormen.

Lotions, gels en sprays zijn goed voor de extra vette huidtypes

Zonnebrandcrèmes en -smeersels zijn goed te gebruiken wanneer je een normale- tot droge huid hebt. Maar op het moment dat je huid vettig is, dan kun je beter kiezen voor een product dat snel door je huid op wordt genomen, zoals een lotion of een meer vloeibare zonnebrandcrème.

Lotions en de meer vloeibare zonnebrandcrèmes zijn erg licht van gewicht en passen dus goed bij je huidtype. Wanneer zelfs deze producten te zwaar aanvoelen op je vettige huid, dan is het gebruik van zonnebrandgel je waarschijnlijk beter bevallen. Deze gels zijn namelijk aanzienlijk wateriger en zullen door je huid op worden genomen zonder enig spoor achter te laten.

Zonnebrandgels kunnen eveneens worden gebruikt op plaatsen waar je een ​​lotion liever niet zou gebruiken, bijvoorbeeld op je hoofdhuid. (Je kunt namelijk ook je hoofdhuid verbranden en dat is zeker geen pretje Zonnebrandgels beschermen je hoofd echter zonder dat je haar er vettig door uit gaat zien.) Bovendien kun je deze gels ook eenvoudig op lichaamsdelen aanbrengen waar veel haar groeit. De zonnebrandgels zijn om die reden dan ook uitermate geschikt om te gebruiken op de harige benen en borst van mannen.

Zonnebrandsprays zijn eveneens populair en erg licht van gewicht. Je moet je echter wel altijd verzekeren dat je voldoende van deze spray aan hebt gebracht om je huid gegarandeerd te beschermen. Een lichte verneveling zal dus niet afdoende zijn. Pas wanneer je huid glanst na het aanbrengen van de spray en een ander hebt laten checken of je geen enkele plekje over hebt geslagen, kun je met een gerust hart je huid blootstellen aan zonlicht.

Kies voor de beste UV-bescherming

Om er zeker van te zijn van je geniet van een maximale bescherming dien je altijd te kiezen voor een product dat je huid beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. UVB-stralen, of de “verbranding en bruiningsstralen”, zijn namelijk verantwoordelijk voor de meeste schade die de zon aan je huid toe kan brengen. Sommige zonnebrandmiddelen beschermen echter enkel en alleen tegen dit soort ultraviolet licht.

UVA-stralen kunnen echter ook schade aan je huid toebrengen, maar dan in de vorm van de veroudering van je huid. Overmatige blootstelling aan deze straling kan bovendien huidkanker tot gevolg hebben. Om je huid volledig optimaal tegen de stralen van de zon te kunnen beschermen, is het zaak om een product te kiezen dat niet alleen tegen UVA-, maar eveneens tegen UVB-stralen beschermt.

bewust puur banner

Ga voor een product met beschermingsfactor 30 of hoger

De beschermingsfactor is een waarde waarmee aan wordt gegeven in welke mate een product je huid zal beschermen tegen UVB-stralen. Hoe hoger deze factor is, hoe meer bescherming het product je zal bieden. Deskundigen op dit gebied raden aan om iedere dag een zonnebrandcrème te gebruiken met een beschermingsfactor van minimaal 30 of hoger. Dit soort producten zal immers circa 97 procent van de UV-stralen tegen kunnen houden. Je mag overigens niet vergeten dat een zonnebrandproduct heel het jaar door iedere dag aangebracht dient te worden om je huid optimaal te kunnen beschermen, zelfs op momenten dat het bewolkt of regenachtig weer is.

Vermijd producten met Oxybenzone en PABA wanneer je een gevoelige huid hebt

Indien je een gevoelige huid hebt, maar ook als je te maken hebt met eczeem, psoriasis, rosacea of wanneer je huid geïrriteerd is vanwege het gebruik van uitdrogende medicatie tegen acne, dan doe je er verstandig aan om zonnebrandproducten te vermijden die als actieve ingrediënten oxybenzone en PABA bevatten. Deze stoffen zullen namelijk je huid eerder kunnen irriteren. Op het moment dat je huid uiterst gevoelig is voor bepaalde producten, dan kun je uiteraard zonnebrandmiddelen op natuurlijke basis gaan gebruiken. Deze producten bevatten titaandioxide en/of zinkoxide als het werkende stof en zijn doorgaans minder irriterend voor je huid in vergelijking tot andere ingrediënten van zonnebrandproducten.

Kies voor dagelijks gebruik een gezichtscrème met een UV-filter

Een van de beste producten op het gebied van huidverzorging van de laatste jaren is wellicht wel de gezichtscrèmes en dagcrèmes waaraan een bepaalde mate van UV-bescherming is toegevoegd. Door een dergelijk product te gebruiken hoef je dus niet langer een vochtinbrengende crème te gebruiken samen met een zonnebrandproduct. Dit bespaart je dus niet alleen een heleboel tijd, maar zeker ook geld zal besparen.

In één handeling breng je zo zowel een vochtinbrengende crème als een zonnebrandproduct aan. Wanneer je nog geen vochtinbrengende crème gebruikt, dan zou je dat zeker moeten gaan doen omdat deze producten ook niet zwaar of vettig zijn. Dagelijks een vochtinbrengende crème gebruiken, zal je helpen om de droogheid als gevolg van acne te verminderen.

Bovendien kan een combinatie van een vochtinbrengende- en zonnebrandcrème je even goed beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon als een reguliere zonnebrandcrème. Je moet echter nog steeds altijd een product kiezen van minimaal beschermingsfactor 30 en dat tevens de meest uitgebreide bescherming biedt.

Op het ogenblik dat je merkt dat een bepaald product niet helemaal is wat je had verwacht, dan is het goed om over te stappen naar een ander middel. Hoewel deze producten doorgaans geweldig zijn om elke dag te gebruiken, zullen ze toch niet voldoende sterk zijn om je huid te beschermen tijdens bijvoorbeeld een dagje aan het strand of wanneer je naar het zwembad gaat. In dat soort situaties kies je beter een water- en zweetbestendig product en zorg je ervoor dat je iedere 2 uur, of zelfs iedere 40 minuten het product opnieuw aanbrengt wanneer je zwemt of regelmatig het water ingaat.

Zonnebrandcrème gebruiken in combinatie met je behandelingsproducten voor acne

Wanneer je een product gebruikt om je acne mee te behandelen, dan kun je (en eigenlijk kun je daar nooit buiten) een zonnebrandcrème bij gebruiken. Je dient dan eerst de medicatie aan te brengen voor de behandeling van de acne en vervolgens 20 minuten te wachten of totdat het medicijn helemaal door je huid op is genomen. Pas dan kun je het zonnebrandproduct hierover aanbrengen.

Slotopmerking

Een zonnebrandproduct is van een even groot belang voor elk huidtype, zelfs wanneer je normaal gesproken niet, of niet snel, verbrandt. Ondanks het feit dat het brede scala aan mogelijkheden overweldigend kan zijn, is dat eigenlijk een enorm voordeel. Je hebt immers zoveel keuzemogelijkheden dat er absoluut een zonnebrandproduct te vinden zal zijn dat goed past bij jouw huidtype.

Voordat je naar een winkel gaat, is het wel goed om alvast te bedenken wat je precies nodig hebt. Mensen die heel de dag op kantoor werken, hebben namelijk niet dezelfde behoeften als het gaat om zonbescherming dan personen die buitenshuis werken. Ook zul je een ander product nodig hebben als dit bedoeld is voor dagelijks gebruik, dan wanneer je het gaat gebruiken voor een lange middag in het park of op het strand. Hoe langer je in de zon doorbrengt, hoe beter je af zult zijn met een water- en zweetbestendig product. Indien je het gros van je tijd binnen doorbrengt, dan zal een vochtinbrengend product met een beschermingsfactor 30 je afdoende bescherming bieden.

Welk product je ook kiest, je dient er altijd voor te zorgen dat je het op de juiste manier toe gaat passen en geen belangrijke fouten maakt op het gebied van zonbescherming die je mogelijk in de toekomst in de problemen kunnen brengen. Op het moment dat je je eenmaal de gewoonte eigen hebt gemaakt, dan blijkt jezelf beschermen tegen de schadelijke straling van de zon helmaal geen hels karwei meer te zijn. Maar wanneer je na verloop van tijd nog altijd hulp nodig hebt bij het kiezen van het meest geschikte zonnebrandproduct voor jouw huidtype, dan kun je uiteraard altijd bij je huisarts of dermatoloog terecht voor deskundig advies.

naturaplaza superfoods banner