Voor de meeste vrouwen betekent zwanger zijn een spannende, maar mooie, tijd in hun leven. Er groeit immers een nieuw leven in je buik en het ouderschap staat op je te wachten. Om die reden kan ochtendmisselijkheid voor sommige vrouwen een behoorlijke domper betekenen. Hun dag begint daardoor meestal niet met het euforisch gevoel van zwanger zijn maar met een akelig gevoel in hun maag.
Oorzaken
Hoewel de deskundigen het nog niet eens zijn over de exacte oorzaak van ochtendmisselijkheid tijdens je zwangerschap, worden er wel een aantal factoren genoemd die hierbij een belangrijke rol spelen.
- Op de eerste plaats wordt oestrogeen aangewezen als veroorzaker van deze zwangerschapskwaal.
- Daarnaast zou stress hierbij een rol spelen.
- Maar ook een versterkte reukzin kan de reden zijn van het vervelende gevoel in je maag.
Overigens is de naamgeving ochtendmisselijkheid maar voor een deel correct omdat je niet alleen misselijk kunt zijn in de voormiddag maar ook de rest van de dag.
Klachten
Ten gevolge van de ochtendmisselijkheid kun je je behoorlijk beroerd voelen. Toch is deze zwangerschapskwaal tamelijk onschuldig zolang je voldoende voedingstoffen en vocht binnenkrijgt. Op het moment dat dit niet lukt dan dien je dit direct te melden bij de begeleider van je zwangerschap omdat de kans op gewichtsverlies en uitdroging dan erg groot is. Een dergelijke situatie kan wel complicaties met zich meebrengen.
In principe kun je heel je zwangerschap last blijven houden van ochtendmisselijkheid maar in de meeste gevallen zul je er voornamelijk mee te maken hebben tussen de zesde en de zestiende zwangerschapsweek. Waardoor je misselijk wordt kan van persoon tot persoon verschillen: sommige zwangere vrouwen krijgen hiermee te maken als ze iets ruiken dat ze vies vinden terwijl anderen zich beroerd gaan voelen zonder enige aanleiding.
Invloed op de baby
Hoewel je je als aanstaande moeder soms behoorlijk ziek kunt voelen, zal je ongeboren kindje hier niets van merken. De misselijkheid die je ervaart zal dus geen ongemak of pijn bij je baby teweegbrengen. Maar ook wanneer je geen last hebt van ochtendmisselijkheid zegt dit niets over de gezondheid van de baby in je buik. Het feit dat je geen last hebt van ochtendmisselijkheid wil dus niet zeggen dat er iets niet in orde zou zijn met je kleintje.
Tips
Om de misselijkheid te verminderen zou je onder meer kunnen proberen om:
- al iets te eten voordat je uit bed komt.
Je zou daarvoor wat crackers naast je bed kunnen leggen of je partner kunnen vragen een licht ontbijtje klaar te maken met slappe thee en een rijstwafel. Nadat je hebt gegeten doe je er goed aan nog even in bed te blijven liggen en dan pas rustig op te staan. - Verder kun je je dagelijkse maaltijden niet over drie hoofdmaaltijden verdelen maar over meerdere kleine eetmomenten.
- Ook voldoende drinken kan een gevoel van misselijkheid vaak verminderen. Daarom dien je elke dag ten minste anderhalve tot twee liter vocht binnen te krijgen.
- Door te luisteren naar je lichaam voorkom je dat je je nog beroerder gaat voelen. Wanneer je dus misselijk bent, doe dan wat rustiger aan.