Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe ga je om met ochtendmisselijkheid?

Ondanks dat ochtendmisselijkheid als één de meest bekende zwangerschapskwaaltjes wordt beschouwd, wil dit niet per definitie zeggen dat ook iedere zwangere vrouw hiermee te maken krijgt. Als dit wel zo is dan verschilt het van persoon tot persoon hoeveel last zij hiervan heeft. Er kan dus geen pasklaar antwoord worden gegeven op de vraag: hoe ga je om met ochtendmisselijkheid? Wat voor de één werkt hoeft immers voor de ander helemaal geen zoden aan de dijk te zetten. Het kan zelfs zo zijn dat een bepaalde oplossing het ene moment wel werkt en op een ander ogenblik geen enkele verlichting van de klachten betekent.

single reizen online banner

Lege maag voorkomen

Bij veel zwangere vrouwen is gebleken dat zij zich misselijk gaan voelen op momenten dat hun maag leeg is. Dit verklaart waarom de meeste vrouwen juist hier last van hebben bij het wakker worden. Gedurende de nacht heeft hun spijsverteringssysteem hun maag leeggemaakt waardoor de klachten van misselijkheid de kop op kunnen steken. In een dergelijk geval kun je proberen of je de misselijkheid kunt bestrijden door een licht ontbijt te nemen nog voordat je opstaat uit bed. Hiervoor kun de avond van tevoren wat rijstwafels of crackers naast je bed leggen. Natuurlijk kun je ook je partner vragen om een licht ontbijtje voor je te bereiden en je dit op bed te brengen.

Meerdere kleine eetmomenten

Door verspreid over de dag meerdere kleine eetmomenten in te lassen, in plaats van de drie hoofdmaaltijden die je wellicht gewend bent, zorg je ervoor dat je maag vrijwel voortdurend gevuld is. De kans om een gevoel van misselijkheid te krijgen wordt op die manier sterk beperkt.

bewust puur banner

Voldoende drinken

Doordat je niet voldoende vocht binnen krijgt kun je eveneens last krijgen van misselijkheid. Je dient dan ook te zorgen dat je verspreid over de dag ongeveer anderhalve tot twee liter vocht binnenkrijgt. Dit kan water zijn maar even goed thee, koffie, sap of zuivel.

Luisteren naar je lichaam

Je eigen lichaam vertelt je meestal precies wanneer je te veel hooi op je vork neemt. Wanneer je je misselijk voelt wil dit waarschijnlijk zeggen dat je lichaam niet optimaal functioneert en dat je het wat kalmer aan moet doen. Regelmatig rust nemen is dan ook aan te raden als je zwanger bent en zeker wanneer je je misselijk voelt vraagt je lijf hierom.

Extreme klachten

Op het moment dat je ten gevolge van je misselijkheid, en braken, geen vocht en voeding meer binnen kunt houden dan is het tijd om aan de bel te trekken bij de begeleider van je zwangerschap of je huisarts. De kans op uitdroging en een te groot gewichtsverlies is namelijk reëel. In een dergelijk geval zijn complicaties dan ook niet uit te sluiten.

naturaplaza superfoods banner