Een zwangerschap brengt in een heleboel gevallen ook de nodige ongemakken en kwaaltjes met zich mee. Ochtendmisselijkheid is er hier één van. Het is een ongevaarlijk kwaaltje dat echter wel behoorlijk hinderlijk kan zijn. De meeste vrouwen die er last van hebben willen er dan ook zo snel mogelijk wat aan doen.
Ochtendmisselijkheid, heel de dag
Ondanks dat de kwaal vaak als ochtendmisselijkheid aan wordt geduid, kun je er ook de rest van de dag flink wat last van hebben. In het bijzonder op momenten dat je een lege maag hebt zal de misselijkheid de kop op steken. Om de klachten zoveel mogelijk binnen de perken te houden kun je dus het best heel de dag door kleine, lichte eetmomentjes inplannen.
Ook de momenten waarop je wat drinkt dien je dan te verdelen over de dag. Te veel drinken tijdens een maaltijd wordt overigens afgeraden omdat dit de maag eerder zal leegmaken en de misselijkheid daardoor op kan wekken.
Licht ontbijt
Om de dag te beginnen is een licht ontbijt voor zwangere vrouwen, die lijden aan ochtendmisselijkheid, een echte must. Nog voordat ze uit hun bed stappen dienen zij een licht ontbijt te gebruiken om het gevoel van misselijkheid de baas te worden. Je zou je partner kunnen vragen om een kopje thee en een rijstwafel voor je te bereiden. Wanneer dit niet tot de mogelijkheden behoort, kun je natuurlijk ook de avond van tevoren wat crackers op je nachtkastje leggen en eten als ontbijt. Nadat je hebt ontbeten, is het verstandig om nog even in bed te blijven liggen en vervolgens in alle rust op te staan.
Goede vochtbalans
Voor ieder mens is voldoende drinken van levensbelang. Wanneer je zwanger bent kan voldoende drinken er zelfs voor zorgen dat je je minder snel misselijk voelt. Elke dag moet je daarom minstens anderhalve liter drinken. Uiteraard zijn gezonde dranken zoals sap, zuivel en water de beste keuze als je zwanger bent maar koffie en thee, met mate, kan natuurlijk ook.
Rust
Op het ogenblik dat je je misselijk voelt tijdens je zwangerschap dan kun je dit gevoel soms verminderen door even wat rust in te bouwen in je dagelijkse bezigheden. Je kunt bijvoorbeeld even gaan liggen, een extra pauze inlassen op het werk of zelfs minder gaan werken. Zware huishoudelijke taken kun je in een dergelijk geval voor een poosje uitstellen of door een ander uit laten voeren als de misselijkheid te veel energie van je vergt.