Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe leer ik mijn kind alles eten?

Het is de nachtmerrie van bijna elke (aanstaande) ouder: kinderen waarbij je met moeite een paar hapjes naar binnen kunt krijgen. De kreten “lust ik niet” en “dat vind ik niet lekker” zullen dan vaak te horen zijn en voor een gespannen sfeer aan tafel zorgen. Je wilt immers niets liever dan dat je kind alles met plezier opeet. Met de onderstaande tips kun je van je kind waarschijnlijk een makkelijke eter maken.

single reizen online banner

Voorbeeld

Op de eerste plaats moet je er zelf voor zorgen dat je kind een goed voorbeeld krijgt. Wanneer jezelf alleen maar zoet beleg op je boterham wil, omdat je minder graag kaas en vleeswaren eet, dan ziet je kind dat als normaal gedrag en zal dat over gaan nemen. Het zal dan ook niet verwonderlijk zijn als ook je kind om zoetigheid op brood gaat vragen. Door zelf gezonde eetgewoontes te laten zien zal je kind dat echter als normaal gaan beschouwen en eerder geneigd zijn ook op deze manier te eten.

Proeven

Door een kind altijd een beetje van (nieuw) voedsel te laten proeven zal het merken dat er meer lekkere smaken zijn dan alleen zoet. Aan de smaak van sommige voedingsmiddelen moet een kind gewoon even wennen voordat dit lekker gevonden wordt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de smaak van bepaalde groenten.

bewust puur banner

Op het moment dat een kind de eerste keer aangeeft niet van een bepaalde smaak te houden dan kun je volstaan met één of enkele hapjes ervan. Een volgende keer dat hetzelfde gerecht weer op het menu staat bied je echter dit nog een keer in een kleine hoeveelheid aan en laat je kind wederom proeven. Nadat je dit een aantal keren hebt gedaan zal je kind ondertussen gewend zijn geraakt aan de smaak en gewoon gaan eten. Indien blijkt dat je kind dit gerecht echt niet naar binnen krijgt, omdat het bijvoorbeeld moet kokhalzen, dan kun je eens een andere bereidingswijze proberen en het dan wederom voorschotelen.

Presentatie

Een (klein) kind dat weigert iets te eten kan vaak worden verleid tot eten door een spelletje ervan te maken. Er liggen geen erwtjes op het bord maar allemaal muisjes die in het huisbuikje willen wonen. Een grappig gezichtje, of een ander figuurtje, maken van het eten dat op een bord ligt is dikwijls ook voldoende reden om toch te gaan eten. Durf jij een hap van zijn neus te nemen? Zou zijn oortje ook zo lekker zijn?

Positief

Door het eten altijd in een positieve en ontspannen sfeer te laten verlopen zul je merken dat je kind eerder bereid is om wat te eten. Wanneer je kind immers merkt dat het een bepaalde macht krijgt zodra er aan tafel gegaan wordt dan zal het daar vaak misbruik van proberen te maken en een ware strijd uit kunnen lokken. De maaltijd zal daardoor met nog meer spanningen en stress verlopen. Wanneer je kind bijvoorbeeld iets geproefd heeft dan is een complimentje zeker op zijn plaats en alle “vieze” groente opeten is ook wel heel stoer te noemen.

naturaplaza superfoods banner