Take a fresh look at your lifestyle.

Oorzaken en oplossingen tegen tandbederf bij kinderen

Uit onderzoek is vast komen te staan dat veel, nog erg jonge, kinderen te maken hebben met tandbederf. Er zijn zelfs kinderen die gaatjes hebben in hun melkgebit. De oorzaak van deze slechte staat van het kindergebit is vaak te vinden in allerlei zoetigheid die het nog jonge kind heel de dag door voorgeschoteld krijgt. Niet alleen snoep en koek zijn de boosdoeners zoals nog altijd wel vaak wordt gedacht.

single reizen online banner

Zoetigheid

Wanneer je het eten en drinken van een peuter of kleuter eens een paar dagen goed in de gaten houdt dan zul je al snel merken dat er meer zoetigheid wordt gegeven dan goed is voor de gezondheid en de gebitstoestand van het kind. Naast snoep en koek krijgt het jonge kind namelijk ook vaak zoete sapjes, fruithapjes waaraan dikwijls extra suikers zijn toegevoegd.

Ook wordt er meestal een heleboel suikers toegevoegd aan zogenaamde kinderproducten zoals desserts, papjes, drankjes en tussendoortjes. Door op de verpakkingen van deze producten bijvoorbeeld aan te geven dat het om natuurlijke suikers gaat worden een heleboel ouders op het verkeerde been gezet. Deze producten die speciaal gemaakt zijn voor kinderen bevatten overigens vaak meer suiker om het voor het kind zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Wanneer een kind iets erg lekker vindt zal een ouder immers eerder geneigd zijn om het nog een keer te kopen.

Suikers

Maar of het nu gaat om natuurlijke of kunstmatige suikers, tijdens het eten of drinken zullen ze allemaal om worden gezet in een schadelijk zuur dat de tandjes en kiesjes van je kind behoorlijk veel schade kunnen berokkenen. Doordat veel kinderen in de loop van de dag regelmatig een bekertje vruchtensap, diksap of siroop te drinken krijgen blijft dit zuur gedurende een erg lange tijd aanwezig in de mond en kan daar dus enorme schade aanrichten.

bewust puur banner

Oplossingen

Door een kind niet heel de dag door zoetigheid te laten eten of drinken voorkom je al een heleboel tandproblemen op jonge leeftijd. In plaats van het zoete sapje kun je bijvoorbeeld ook prima water of thee zonder suiker te drinken geven.

Beperk de momenten waarop je kindje iets zoets krijgt tot een minimum (bijvoorbeeld alleen tijdens een maaltijd) en poets de tandjes en kiesjes enige tijd daarna grondig. Door ook het gebitje te poetsen voor het slapen gaan zullen de tandjes en kiesjes optimaal beschermd worden tegen zuuraanvallen.

In plaats van een beker sap of een gepureerd fruithapje kun je je kind beter een stukje fruit laten eten. De tanden en kiezen zullen dan binnen last hebben van bederf omdat de suikers minder lang in het mondje aanwezig zullen blijven en een minder groot oppervlak weten te bereiken.

naturaplaza superfoods banner