Take a fresh look at your lifestyle.

Voor de eerste keer naar school

Het ene kind zal er tegenop zien om voor de eerste keer naar school te gaan terwijl het andere juist niet kan wachten. Een soortgelijk verschil bestaat er overigens ook bij ouders: de één zal het vervelend vinden wanneer een kind naar school gebracht gaat worden en de ander zal er juist blij om zijn. Uiteraard zullen ouders en kinderen elkaar ook beïnvloeden hierin, hoewel het beter is om als ouder negatieve gevoelens niet te laten blijken.

single reizen online banner

Wennen

De gang naar school zal een heleboel nieuwe dingen en indrukken voor een kind met zich meebrengen. Zo zal het kind moeten wennen aan vijf dagen van huis zijn, zelfs voor kinderen die een kinderdagverblijf hebben bezocht is dit toch net even anders. Het beste is om een kind in een rustige periode van het jaar te laten beginnen met school, dus beter niet in de maand december met alle activiteiten rondom Sinterklaas, Kerst en de jaarwisseling.

Maar ook de gestructureerde indeling van de dag, zoals die op school wordt gehandhaafd, zal een behoorlijke overgang voor een kind betekenen. Naast meer regels zal het kind op school ook te maken krijgen met bepaalde eisen die gesteld worden. Een kind zal deel moeten nemen aan het dagprogramma: momenten van stilzitten, luisteren naar anderen en niet meer voortdurend spelen.

Op school zal een kind taken krijgen die uitgevoerd dienen te worden ook al heeft het er geen zin in of vindt het deze niet leuk. Het kind zal mee moeten draaien met de rest en dus ook aan alle activiteiten deel moeten nemen. Verder zullen er ook hogere verwachtingen zijn met betrekking tot bijvoorbeeld het zelfstandige toiletbezoek en de eigen jas of gymkleertjes aan en uit doen.

bewust puur banner

Plekje vinden

Binnen de groep zal een kind een plekje moeten leren vinden. Dit zal over het algemeen niet meteen de eerste dag geregeld zijn. Soms gaan kinderen zich om die reden op school anders gedragen dan ze thuis doen. Een dergelijke houding kan een extra druk op een kind leggen waardoor dit extra vermoeid zal zijn na school. Voor een jonge kleuter kan het bovendien behoorlijk indrukwekkend zijn om in een gebouw te zijn waar een heleboel oudere kinderen aanwezig zijn.

Voorbereiden

De meeste kinderen mogen één of meerdere keren op school komen “oefenen”. Zo leert het kind de leerkracht en de kinderen in de klas alvast een beetje kennen. Ook zal het een beter beeld krijgen van de gang van zaken op school. Verder kan het helpen om een keer samen met het kind de school eens te gaan bekijken. In het bijzonder de oudste kinderen in een gezin zullen extra moeten wennen aan de eerste keer naar school, jongere broertjes en/of zusjes kennen in de regel de school al wat beter.

Het voor de eerste keer naar school kan het best worden aangereikt als een leuk gebeuren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld samen met je kind een leuke tas, beker en/of broodtrommeltje gaan kopen. Verder kun je er beter niet teveel aandacht meer aan schenken omdat anders het naar school gaan te spannend kan worden voor zo’n jong kind.

naturaplaza superfoods banner