Take a fresh look at your lifestyle.

Eerste dagen met de baby

Gedurende de eerste dagen samen met je baby zal het vast nog even wennen zijn. Samen met de kraamverzorgster leert je echter al snel hoe je je baby het beste kunt verzorgen, waar je op dient te letten en waar je rekening mee moet houden. Het grootste deel van de dag zal je baby in deze eerste dagen slapend doorbrengen. Verder bestaan zijn, of haar, bezigheden uit plassen, poepen en drinken.

single reizen online banner

Slapen

Nadat je baby heeft gegeten en een schone luier heeft gekregen zal hij, of zij, weer slapen tot de tijd is voor de volgende voeding. Je kraamverzorgster kan je vertellen of het nodig is om een kruik in het bedje van je kleintje te leggen. Verder is het van belang dat je baby in een veilige omgeving slaapt, dus niet onder een dekbedje, maar met een dekentje en lakentje, en zonder allerlei losse objecten in het bedje zoals knuffels, kussentjes of een hoofdbeschermer. Hierin kan je baby namelijk verstikken.

Plassen

Alles wat je baby eet en drinkt zal er ook weer uitkomen. Van het begin af aan zal je baby al een heleboel luiers gebruiken. Je baby zal, onder normale omstandigheden, de luier helemaal vol plassen. Het is een goed teken wanneer de luier zwaar en helemaal nat is, je kindje heeft dan voldoende (borst)voeding gedronken.

Soms kunnen er uraten in de plasluier aanwezig zijn in de vorm van oranjegele spikkels. Dit wil zeggen dat je baby nog onvoldoende drinkt of de afvalstoffen via de urine te lozen. Zodra het drinken beter gaat zullen de uraten verdwijnen.

bewust puur banner

Ontlasting

De eerste dagen na de geboorte zal de ontlasting van je baby zwart en plakkerig zijn. Deze ontlasting, meconium genoemd, is al gebromd in de babydarmpjes toen deze nog in de baarmoeder zat. Meconium bestaat uit vruchtwater, donshaartjes en darmcellen. Een paar dagen na de geboorte zal de ontlasting de kleur van mosterd krijgen en een beetje zuur ruiken. Hoeveel poepluiers een baby produceert kan per kind verschillen en variëren van één per week tot wel zeven op een dag.

Verschonen luiers

Na te zijn gevoed zal een baby vaak ontlasting produceren. De luier dient dan meteen te worden verschoond om luieruitslag te voorkomen. Om te voorkomen dat meconium aan de billetjes blijft plakken kun je na elke verschoning de billetjes van je kleintje insmeren met vaseline.

Voedingen

Direct na de geboorte zal je baby ongeveer acht tot twaalf voedingen op een dag krijgen. Dus dag en nacht om de twee of drie uur. Zeker als je borstvoeding geeft zal dat erg veel energie kosten. De eerste weken zal het voeden van je baby je meest voorname bezigheid zijn. De momenten na de voeding, wanneer je kleintje verzadigd in je armen ligt, zijn vaak erg intiem en veel ouders genieten daar met volle teugen van.
Voeden op verzoek

De eerste tijd na de geboorte zal de baby op verzoek worden gevoed. Vaak betekent dat elke twee uur een voeding. Na een aantal weken zal dat echter veranderen en worden de tussenpozen groter. Je leert al snel de signalen te herkennen wanneer je baby honger heeft.

naturaplaza superfoods banner