Take a fresh look at your lifestyle.

Eenkennigheid of scheidingsangst bij baby’s

De eerste zeven maandjes van zijn leventje zal je baby geduldig wachten als je even uit het zicht verdwijnt, om bijvoorbeeld wat te pakken, en zal tegen ieder persoon vaak lachen. Plotseling is dit echter over en zal je kleintje het op een huilen zetten als je niet meer te zien bent of als een ander plotseling aandacht aan hem besteedt. De fase van eenkennigheid en scheidingsangst is aangebroken.

single reizen online banner

Afstand

Als je baby ongeveer een half jaar oud begint het besef te groeien dat de afstand tussen personen niet altijd gelijk blijft. Deze kan zowel groter als kleiner worden. Je kleintje komt erachter dat jij ervoor kan zorgen dat de afstand tussen jullie groter kan worden. Je kleintje blijft dus achter en zal niet in staat zijn naar je toe te komen. Dit zal je kindje bang maken en huilen en schreeuwen tot gevolg hebben.

Stap vooruit

Door deze eenkennigheid zal het lijken alsof je kindje een stap terug heeft gedaan, niets is echter minder waar. Je baby maakt namelijk een grote stap vooruit door te begrijpen dat mama weg kan gaan en niet vanzelfsprekend is. Omdat je kindje van je afhankelijk is zal dit hem erg bang maken. Het begrip van je baby is dus veel groter geworden in vergelijking tot de periode voordat de eenkennigheid begon. Je baby zal zich in deze periode sterk gaan hechten aan de ouder die het meest voor hem zorgt.

bewust puur banner

Spelletjes

Door bepaalde spelletjes met je baby te spelen kun je de eenkennigheid en de scheidingsangst verkleinen. Zo kun je kiekeboe spelen door een doek over je hoofd (of dat van je kindje) te doen, of je handen voor je gezicht te houden, en luid kiekeboe te roepen als je de doek wegtrekt. Je kleintje zal daardoor gaan begrijpen dat je ook altijd weer terugkomt wanneer je even niet in het zicht was.

Tips

  • Voordat je weggaat dien je je baby altijd even gedag te zeggen en te laten weten dat je weggaat. Uiteraard is het ook nodig om duidelijk te maken dat je weer terug zult komen.
  • Stiekem weggaan is geen optie, ook niet als je kindje tranen met tuiten huilt bij het afscheid. De persoon die op je kindje past zal vervolgens duidelijk moeten vertellen dat je terug zult komen.
  • De scheidingsangst dien je serieus te nemen en niet belachelijk te maken of af te zwakken. Houd het afscheid echter wel kort en krachtig. Kom dus niet steeds weer even terug om te zien of je baby al gekalmeerd is. Dit zal het voor jullie beide extra lastig maken.
  • Op het moment dat je in huis even iets in een andere kamer gaat doen, en je kindje in de box of zijn bedje zit, dan kun je blijven praten of een liedje zingen. Zo zal je kleintje gaan beseffen dat je er ook nog kan zijn wanneer hij je niet kan zien.
naturaplaza superfoods banner