Take a fresh look at your lifestyle.

Verlatingsangst bij baby’s

Wanneer je baby de leeftijd van acht maanden heeft bereikt is de kans aanwezig dat hij last krijgt van verlatingsangst. Pas wanneer je kindje anderhalf jaar oud is zal deze angst vaak weer verdwenen zijn. Verlatingsangst is overigens niets om je zorgen over te maken en hoort bij een normale ontwikkeling van een jong kind.

single reizen online banner

Verlatingsangst

Iedere baby zal, vroeg of laat, last krijgen van verlatingsangst. Dit zal zich uiten in huilbuien op momenten dat vertrouwde personen, zoals papa en mama, even niet aanwezig zijn of weggaan. Je kunt hier dus mee te maken krijgen als je je kindje in de slaapkamer achterlaat om een dutje te doen of wanneer je vertrekt uit het kinderdagverblijf. Overigens zal de ene baby heviger reageren bij verlatingsangst dan de ander.

Oorzaken

Verlatingsangst zal zich plotseling manifesteren tijdens de ontwikkeling van je kind. Kon je eerst je kleintje nog zonder problemen bij de oppas achterlaten, opeens zal dat grote problemen geven en je kindje tranen met tuiten huilen zodra je weg wilt gaan. De reden dat een kind last krijgt van verlatingsangst is het onderscheid dat zij gaan maken tussen bekende en minder bekende personen. Bovendien begrijpen deze kleintjes nog niet dat wanneer je niet meer in hun gezichtsveld bent, je ook weer terug zult komen.

Scheidingsangst

Scheidingsangst staat in verband met eenkennigheid. Je kindje snapt nog niet dat personen die ze niet (her)kennen ook goed voor hen zullen zorgen. Hierdoor zal er een extra spanning ontstaan wanneer zij bij een, voor hen, onbekend persoon worden achtergelaten zoals een nieuwe oppas.

bewust puur banner

Tips tegen verlatingsangst

Op de eerste plaats dien je je te realiseren dat dit een fase in de ontwikkeling van je kind is die weer over zal gaan. Wel zul je de angst van je kindje serieus moeten nemen en het troosten op momenten dat het bang is en het gevoel van veiligheid zo vergroten.

Zodra je echter te krampachtig met de verlatingsangst van je kind omgaat, zal je kleintje dat aanvoelen en daarin bevestiging vinden voor zijn angst. Het best troost je je kind op een kordate wijze. Maak bijvoorbeeld het afscheid nemen wel duidelijk maar niet te lang. Kom dus niet telkens even terug om te zien of alles wel goed gaat met je kindje. Hierdoor zal het voor zowel je kindje als voor jezelf alleen maar lastiger worden. Beter bel je na enige tijd de oppas om te vragen hoe het met je kindje gaat. Vaak zal blijken dat het vrolijk aan het spelen is.

Kiekeboe spelen kan je kleintje ook helpen om van de verlatingsangst af te komen. Je komt immers steeds weer tevoorschijn ook al ziet je kindje je eventjes niet. Ook even in een andere kamer iets gaan doen, terwijl je kindje in zijn bedje of de box zit, en met hem blijven praten of een liedje voor hem zingen laat zien dat je niet echt weg bent ook al ben je even uit het zicht.

naturaplaza superfoods banner