Take a fresh look at your lifestyle.

Kinderopvang

Een heleboel kinderen gaan al vanaf een zeer jonge leeftijd naar een kinderopvang. Als ouder kun je kiezen uit een groot aantal uiteenlopende opvangmogelijkheden voor je kind zoals een kinderdagverblijf of een onthaalouder. Sommige opvangmogelijkheden houden rekening met je inkomen bij het vaststellen van de maandelijkse bijdrage, andere doen dit echter juist niet en berekenen voor elk op te vangen kind een gelijke prijs. In de eerste jaren van een kinderleven zal de ontwikkeling een ware vlucht nemen waardoor een goede opvang van essentieel belang is.

vitaminstore gezond leven banner

Naar de opvang

Je kind achterlaten bij een opvang is voor een groot deel van de ouders een zeer moeilijke opgave, zeker de eerste keren zullen ze zich zorgen maken en zich afvragen of alles wel goed zal verlopen. Wanneer er echter een goede communicatie mogelijk is tussen de ouders en de verzorgers van het kind dan hoeven daar geen problemen uit voort te vloeien.

Handige tips

Voordat je je kind achterlaat bij de kinderopvang is het goed te vertellen wat je kind normaal gesproken gewend is en waar een verzorger eventueel tegenaan kan lopen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan medicijngebruik, een allergie waar een kind mee te maken heeft of wat je kind erg leuk vindt om te doen. Maar ook hoe je het troost als je thuis bent en wat de gang van zaken is voor het slapen gaan. Zo zal de verzorger beter in kunnen spelen op de behoeftes en gewoontes van je kind en alles vlotter laten verlopen.

bewust puur banner

Wennen

Niet alleen de ouders zullen moeten wennen aan het feit dat hun kind naar de kinderopvang zal gaan, ook voor het kind zelf is het een grote stap. Om je kind niet meteen in het diepe te gooien kun je daarom beter een aantal momenten inplannen waarop je je kind kunt laten wennen aan de nieuwe situatie. Je kunt dan zelf ook zien hoe alles in zijn werk gaat bij de kinderopvang en eventuele vragen stellen of opmerkingen plaatsen over zaken die niet helemaal duidelijk zijn.

Positieve houding

  • Wanneer je als ouder een positieve uitstraling en houding hebt ten aanzien van de kinderopvang dan zal je kind dit meestal snel overnemen. Een kind voelt namelijk feilloos de emoties van zijn ouders aan en zal deze vervolgens overnemen.
  • Voordat je weggaat, moet je verder duidelijk gedag zeggen tegen je kind zodat het weet dat je er even niet meer zal zijn. Het afscheid moet je overigens zo kort mogelijk houden om het voor jezelf, maar zeker ook voor je kind, niet moeilijker te maken dan het misschien al is.

Goede opvang

Als je een goede kinderopvang hebt gevonden dan weet je dat je kindje in goede handen is en goed zal worden verzorgd. Maar ook dat het in een veilige omgeving verblijft waar goed op hem zal worden gelet. Vaak merk je dat je kind zich lekker voelt en dat het niet met tegenzin naar de opvang gaat. Voor jezelf betekent een goede opvang verder nog een goede communicatie over het wel en wee van je kindje.

naturaplaza superfoods banner