De meeste kleine kinderen zullen tussen half zeven en acht uur ’s avonds naar hun bedje worden gebracht. Wat het meest ideale tijdstip is voor een kind kan sterk verschillen. Een kindje van twee jaar heeft, het middagdutje inbegrepen, zo’n dertien uur slaap op een dag nodig. Bij een driejarige kan dat al een uurtje minder zijn. Echter dit zijn gemiddelden en het is dus goed mogelijk dat jou kindje meer of minder behoefte heeft aan slaap dan anderen.
Voldoende slaap
Wanneer je je afvraagt of je dreumes of peuter wel genoeg slaapt op een dag dan kun je dit heel eenvoudig achterhalen door naar het gedrag te kijken. Indien je kindje overdag hangerig of prikkelbaar is dan mag je ervan uit gaan dat er sprake is van een tekort aan slaap.
Bedritueel
Als je wilt dat je kind goede slaapgewoontes aanleert dan zul je al vroeg moeten beginnen met het aanleren hiervan. Het introduceren van een vaste bedtijd is daar een essentieel onderdeel van. Vanaf ongeveer de eerste maand na de geboorte kun je beginnen met het aanleren van een simpele routine ondanks het feit dat je baby nog geen verschil kent tussen dag en nacht.
Rust
Voordat je een baby, maar ook een ouder kind, naar bed brengt is het creëren van rust van groot belang. Dus geen drukke activiteiten of lawaai meer. Maar wel bijvoorbeeld een rustgevend badje, samen een liedje zingen, naar rustige muziek luisteren of een verhaaltje voorlezen. Deze kalmerende activiteiten plan je ongeveer een half uurtje voor de vaste bedtijd in zodat er zekere routine zal ontstaan. Je kind zal op een bepaald moment gaan beseffen dat het bijna tijd is om naar bed te gaan doordat je het badje gaat klaarmaken.
Bij een jonge baby kan een verzorgingssessie meestal wat uitlopen zodat de bedtijd wat wordt opgeschoven. Dit is op zich niet erg want na verloop van tijd kun je je geplande bedtijd gaan handhaven. Door de rust die je hebt opgebouwd zal je kindje slaperig worden. Voordat het helemaal in dromenland is aangekomen dient het overigens wel in zijn eigen bedje te liggen zodat het leert om daar in slaap te vallen en niet bijvoorbeeld in je armen, tijdens een voeding of in het ouderlijk bed.
Laat slapen
Indien je een dreumes of peuter hebt die pas laat op de avond in slaap valt dan kun je daar geleidelijk verandering in brengen door je kindje in eerste instantie pas in bed te leggen als er vermoeidheidsverschijnselen optreden. Op die manier zal het namelijk niet lang duren voordat je kleintje in slaap valt. Zodra dat enkele dagen goed gaat vervroeg je het ogenblik dat je je kind in bed legt met een paar minuten . Zo ga je door tot de gewenste bedtijd is bereikt.