Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe mijn kind leren praten en zinnen maken?

Globaal gezien zal je kind tussen het eerste en het derde levensjaar de wereld om hem heen gaan ontdekken en beginnen met het zeggen van de eerste woordjes en zinnen. Als je kind drie jaar is bestaat diens woordenschat uit zo’n 900 woorden en kunnen er korte zinnetjes worden gezegd. Niet elk kind zal echter even snel leren praten als het ander.

single reizen online banner

Stimuleren

De eerste woordjes die een kind zegt zullen woorden zijn die het elke dag hoort. Je kind stimuleren is dus van essentieel belang als je wilt dat het goed leert praten. Op het moment dat je kind dus met een een-woordzin iets probeert duidelijk te maken dan maak je daar zelf een eenvoudige zin van. Maar ook de eerste zinnetjes van je kind kunnen dikwijls nog meerdere dingen inhouden. Hierbij doe je echter hetzelfde, namelijk een goede zin van maken.

bewust puur banner

Tips

  • Door je kind voldoende aandacht en tijd te geven om wat te vertellen zul je het aanmoedigen om (goed) te gaan praten. Door je kind de mogelijkheid te bieden om te praten zal het daar plezier in krijgen en het alsmaar meer gaan doen. De woorden die je kind gebruik zal het elke dag om zich heen horen. Je functioneert dus als voorbeeld voor het taalgebruik van je kind.
  • Bij de taalontwikkeling van je kind kun je dan ook helpen door correcte, korte zinnen te formuleren, zelf duidelijk en rustig te praten en geen kindertaal te gebruiken. Uiteraard zul je de woorden die je gebruikt om tegen je kind te praten aan dienen te passen aan diens begrip. Wanneer je je kind tweetalig op wilt voeden is het van essentieel belang dat beide talen evenveel worden gesproken.
  • Door over de dingen te praten die je samen met je kind doet of ziet zal het veel opsteken. Vertel bijvoorbeeld wat je allemaal aan het doen bent, of nog gaat doen, wanneer je je kleintje aankleedt, in bad stopt of op het moment dat je samen onderweg bent.
  • Samen in een boekje kijken of lezen is ook een prima stimulans voor je kind om de taal te leren. Je kleintje kan bijvoorbeeld zinnetjes aanvullen van een verhaaltje dat het al kent of plaatjes benoemen die je aanwijst. Simpele kinderrijmpjes en –liedjes zorgen eveneens voor een uitbreiding van de woordenschat en de ontwikkeling van de taal van je kind.
  • Wanneer je kindje tussen de twee en drie jaar oud is, is het maken van alleen gebaren niet stimuleren voor de taalontwikkeling. Neem daar dus niet langer genoegen mee. Probeer bovendien simpele gesprekjes met je kleintje aan te gaan zodat het dingen beter zal weten te verwoorden.

Voorlezen

Door je kind voor te lezen zal het meer woorden en zinnen leren. Doordat je kind waarschijnlijk vaker om hetzelfde boek zal vragen zal een verhaal op een bepaald moment zo bekend zijn dat je kind delen ervan zelf kan vertellen. Dit moedigt aan tot praten. Je kunt je kind ook vragen het verhaaltje, of een deel ervan, na te vertellen.

naturaplaza superfoods banner