Take a fresh look at your lifestyle.

Zindelijkheid bij peuters en dreumes

Het ogenblik om zindelijk te worden is bij een kind pas aangebroken zodra het dit zelf wil, kan en begrijpt. Je kunt een kind dus niet dwingen om zindelijk te worden omdat dat juist het tegenovergestelde effect zal hebben. Uiteraard kun je wel je kind aanmoedigen om zindelijk te worden. Zodra je kind toe is aan zindelijk worden dan zal dit bijna zonder moeite gaan, wel is er wat geduld bij nodig.

single reizen online banner

Aanvoelen aandrang

Je kind zal fysiek aan moeten kunnen voelen wanneer er een plasje of poepje aan zit te komen. Dikwijls weet je kind al wel dat er iets aan gaat komen maar dan is dat echt op het laatste moment. Wanneer echter ook de aandrang wordt opgemerkt dan is je kind op het punt gekomen om zindelijk te kunnen worden. Je kunt je kind attent maken op de aandrang die het voelt, wanneer je ziet dat er een luier bevuild gaat worden.

Controle sluitspier

Behalve het voelen van de aandrang zal je kind ook genoeg controle over de sluitspier moeten hebben om zindelijk te kunnen worden. Pas dan zal je kindje de plas en ontlasting op weten te houden wanneer dit noodzakelijk is en dit los te laten zodra het op het toilet of het potje zit. De meeste kinderen zijn rond hun tweede verjaardag zindelijk, overigens zijn jongens vaak net wat later hiermee in vergelijking tot meisjes.

bewust puur banner

Onzekerheid

Indien je te vroeg van start gaat met het zindelijk maken van je kind dan kan dit tot angst en onzekerheid leiden. Ook wanneer je je te gespannen bezighoudt met de zindelijkheid dan is de kans hierop groot. Het zindelijk worden zal op deze manieren enkel moeilijker worden voor je kleintje. Als ouder is het overigens ook niet aan te raden een machtsstrijd te maken van de zindelijkheidstraining. Je kind bepaalt namelijk wanneer er plas of poep naar buiten komt dus zul je deze strijd nooit winnen.

Positieve beloning

Zodra je kind er fysiek aan toe is om zindelijk te worden dan kun je dit op een positieve manier onder de aandacht brengen door een leuke toiletbril-verkleiner of een mooi potje te kopen. Zindelijkheidstraining heeft echter alleen effect op het moment dat je kind er de zin van inziet en eraan mee wil werken. Bovendien moet je je kleintje goed uitleggen wat de bedoeling is.

Boos worden als er niet op het potje of het toilet wordt geplast of gepoept zal averechts werken. Belonen wanneer het wel lukt werkt daarentegen wel. Uiteraard kunnen er de eerste tijd nog regelmatig ongelukjes gebeuren. Tijdens het spelen kan een kind namelijk gemakkelijk de aandrang vergeten en dus te laat bij het potje of het toilet zijn. Elke keer dat je kindje zelf aangeeft te moeten plassen of poepen is een compliment op zijn plaats.

naturaplaza superfoods banner