Take a fresh look at your lifestyle.

Ontwikkeling van dreumes en peuters

Na de eerste verjaardag van je kind zul je merken dat de constante afhankelijkheid van jou en je partner steeds minder zal worden. Doordat je kind steeds beter kan lopen zal er vaker op onderzoek uit worden gegaan in plaats van de nabijheid van jullie op te zoeken.

single reizen online banner

Middelpunt

Je dreumes of peuter is in de veronderstelling dat niets belangrijker is op aarde dan zijn eigen persoontje. Aandacht zal gewoonweg op worden geeist van iedereen en op elke locaties. Wanneer je niet met je kind bezig bent dan zal het er alles aan doen om je aandacht weer te krijgen. Als dat niet gebeurt dan is het zomaar mogelijk dat je kind in een driftbui uitbarst.

Mentale ontwikkeling

Je dreumes of peuter zal in het tweede jaar van zijn leven leren dat een bepaalde handeling iets tot gevolg kan hebben. Je kind kan dan simpele opdrachtjes uitvoeren en evenzeer van een pluim genieten. Je kind zal dingen gaan gebruiken zoals ze daadwerkelijk bedoeld zijn.

Bij een dreumes of peuter zullen fantasie, herinneringen en realiteit dooreen lopen. Er mag gesproken worden van zogenaamd magisch denken. Je kind gelooft dat wat hij denkt ook werkelijkheid zal worden waardoor bepaalde angsten kunnen ontstaan die je maar moeilijk kunt doorgronden. Door de angsten serieus te nemen en er samen over te praten zal je kind leren deze leren de baas te worden.

bewust puur banner

Motoriek

De belangrijkste ontwikkeling op dit moment zijn leren lopen en praten. Pas daarna zullen vaardigheden zoals rennen, springen, een bal schoppen of weggooien aan bod komen. Vanaf een leeftijd van ongeveer anderhalf jaar zal de fijne motoriek een ware vlucht nemen. Het is tijd geworden om gedetailleerde vaardigheden te leren zoals bijvoorbeeld het eten met bestek, drinken uit een beker en de bladzijden van een boek omslaan.

Zintuiglijke ontwikkeling

Bij je kind zal het oog voor detail nog ontbreken op deze leeftijd. Slechts één ding of detail zal de aandacht opeisen. Daardoor kunnen geluiden als een chaotische massa op je kind afkomen en angst veroorzaken. Het is niet vreemd als je dreumes of peuter zowel eetbare- als niet eetbare dingen gaat proeven. Uiteraard zul je hiervoor wel de nodige veiligheidsmaatregelen dienen te treffen zoals het opsluiten van schoonmaakmiddelen en andere gevaarlijke producten.

Taal

Indien papa en mama vol enthousiasme reageren op de eerste woordjes van hun kind dan zal dit je dreumes en peuter aanmoedigen meer woordjes te gaan gebruiken. Met anderhalf jaar kan een kindje soms al korte zinnetjes vormen en steeds meer gaan begrijpen wat er gezegd wordt. Voor een goede taalontwikkeling is het nodig dat de ouders het goede voorbeeld geven.

Geduld

Een dreumes of peuter kent nog geen geduld en wanneer iets niet lukt, mag of kan, is de kans groot dat je kindje in een driftbui uitbarst. Boos worden als ouder heeft in zo’n geval geen zin want je kind doet dit niet met opzet, het kan momenteel gewoon niet de boosheid beheersen, en rustig blijven is meteen een goed voorbeeld voor je kind.

naturaplaza superfoods banner