Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe leer ik mijn peuter zindelijk worden?

Pas op het ogenblik dat een kind er zelf aan toe is, zal het zindelijk kunnen worden. Indien een kind er niet wil heeft het een averechts effect wanneer je het op een potje of het toilet zet. Een kind zal verder genoeg controle over de sluitspieren moeten hebben om de plas en ontlasting op te kunnen houden en deze juist los te kunnen laten als het mag. Zodra een kind deze controle beheerst zal het echter nog enige tijd duren voordat het begrijpt dat het ontspannen van de sluitspieren een plas of poep tot gevolg heeft.

single reizen online banner

Communicatie

Om zindelijk te kunnen worden is het een vereiste dat een peuter je duidelijk kan maken dat er een plas of poep aankomt en dat de gang naar het potje of het toilet gemaakt dient te worden.

Signalen

Een peuter die klaar is om zindelijk te worden zal in staat zijn om de luier ongeveer twee uur achtereen schoon te houden. Bovendien zal er een interesse voor poep en plas moeten zijn gewekt. Veel kinderen gaan zich afzonderen of onderbreken hun spel wanneer ze merken dat ze hun luier bevuilen.

bewust puur banner

Rust

Zodra je met een zindelijkheidstraining van een peuter wilt beginnen dan is het verstandig dit te doen als er een rustige periode is aangebroken. Dus als er geen verhuizing, een eerste bezoek aan de peuterspeelzaal of de komst van een baby aan de orde is. Op dat soort momenten zal je peuter namelijk aan deze veranderingen moeten wennen en geen aandacht hebben voor het zindelijk worden.

Wennen

  • Als je merkt dat je peuter klaar is voor de zindelijkheidstraining dan laat je hem, of haar, rustig wennen aan het potje of het toilet. Een aantal keren op een dag vraag je of er geplast of gepoept moet worden, of zet je je peuter even op het potje of het toilet als je het vermoeden hebt dat er een plas of poep aan gaat komen.
  • Verder kun je je peuter een uur nadat deze heeft gedronken even op het potje of het toilet zetten. Zo leert je kindje de aandrang om te plassen herkennen. Het kan ook helpen wanneer je je peuter meeneemt naar het toilet als jezelf moet plassen. Kinderen leren namelijk erg veel door te imiteren.
  • Je peuter te lang op het potje of het toilet laten zitten werkt alleen maar afkeer in de hand. Laat daarom je kindje niet langer dan vijf minuten zitten en zet er absoluut geen druk achter. Dit zorgt alleen maar voor verzet van je peuter en kan het zindelijk worden alleen maar in de weg staan.

Belonen

Door je kind te prijzen als het op het potje of het toilet heeft gezeten doet het veel beter dan wanneer je boos wordt bij een ongelukje. Zelfs als je kind niet heeft geproduceerd tijdens zo’n zit dan verdient het een compliment. Als er echter wel wat in het potje of het toilet ligt dan is een trotse ouder voor een peuter absoluut een reden om hiermee door te gaan.

naturaplaza superfoods banner