Over het ontvangen van een griepvaccinatie voor of tijdens de zwangerschap zijn nog een heleboel onduidelijkheden. Zeker op momenten dat er een epidemie, of zelfs een pandemie, is uitgebroken zullen er steeds meer mensen met vragen hierover komen. Is het verplicht om een vaccinatie tegen griep te halen? Loop ik extra risico als ik griep krijg? Op welk moment kan ik het beste een vaccinatie tegen griep halen als ik zwanger wil worden, of dit ben?
Vaccin
Voor het vaccin worden dode of inactieve griepvirussen gebruikt. Verder wordt er soms een stof toegevoegd die ervoor zorgt dat het immunologisch effect van het middel versterkt wordt. Van een vaccinatie tegen de normale seizoensgriep zijn geen negatieve bijwerkingen bekend die betrekking hebben op zwangere vrouwen. Alle vaccins die worden gebruikt worden volgens strenge internationale normen geproduceerd.
Zwangere vrouwen
Een zwangere vrouw, ook wanneer zij voorheen gezond was, heeft een verhoogde kans op het ontstaan van complicaties op het ogenblik dat zij geïnfecteerd raakt met sommige influenzavirussen (griepvirussen). In bepaalde gevallen zou er een ernstig verloop van de ziekte kunnen worden waargenomen, vooral in het laatste trimester van de zwangerschap. Zo zou de vrouw last kunnen krijgen van een longontsteking of ademhalingsproblemen. Dit zou in bepaalde gevallen kunnen leiden tot het kunstmatig beademen van de vrouw en zelfs tot een vroegtijdige verlossing door middel van een keizersnede.
Aan een besmetting met een griepvirus, van de aanstaande moeder, zal de ongeboren baby geen aangeboren afwijkingen overhouden. Of een zwangere vrouw een vaccinatie gaat halen tegen griep, beslist ze zelf en is niet verplicht gesteld.
Zwanger worden
Voor een vrouw die zwanger wil worden op een natuurlijke manier, maar ook wanneer zij op is genomen in een programma voor een medisch begeleide bevruchting, wordt een interval van twee weken aanbevolen tussen de (mogelijke) bevruchting en de inenting.
Een vrouw die op een natuurlijke wijze zwanger probeert te raken kan dus het best gevaccineerd worden op het ogenblik dat zij menstrueert. In dat geval ben je namelijk zeker dat je niet in verwachting bent. Dit geldt eveneens voor vrouwen die kunstmatig worden geïnsemineerd omdat ook in dat geval je zeker weet dat een behandeling geen zwangerschap heeft opgeleverd. Indien een vrouw bezig is met in-vitrofertilisatie dan kan de vaccinatie beter gegeven worden voor het begin met de gonadotrofine-injecties. Hierbij maakt het geen verschil of je nu een kort of een lang stimulatieschema hebt.