In de loop van een zwangerschap worden er hormonen aangemaakt in het lichaam van de *aanstaande moeder* die ervoor zorgen dat er melkklieren in de borsten zullen gaan groeien. Het hormoon wordt prolactine wordt na de bevalling aangemaakt om de moedermelkproductie op gang te laten komen. Daarnaast zal het hormoon oxytocine de spiercellen rond de alveoli samen laten trekken zodat de moedermelk via de tepel naar buiten kan stromen. Beide hormonen worden door de hersenen van de moeder aangemaakt op het ogenblik dat er stimulatie van de tepel plaatsvindt, bijvoorbeeld door het aanleggen van de baby.
Voorbereiding moedermelkproductie
Na de vijfde of zesde zwangerschapsmaand zijn de borsten van de aanstaande moeder voorbereid op hun taak om de baby te kunnen voeden. Pas op het moment dat de placenta uit het moederlichaam is verdwenen zal de productie van moedermelk op gang worden gebracht.
Colostrum
De eerste moedermelkproductie dat uit de borsten komt zal wat gelig van kleur zijn en dikker zijn dan normale moedermelk. Dit wordt colostrum of *biestmelk genoemd*. Dit colostrum is erg rijk aan belangrijke antistoffen en zal het eerste zijn wat veel baby’s te drinken krijgen. Bovendien is colostrum licht verteerbaar omdat er weinig vet of suiker in zit.
Moedermelk
Drie á vier dagen na de geboorte zal er echter al rijpe moedermelk aan worden gemaakt. Op dat moment zal de moedermelkproductie pas goed op gang komen. Het gevolg daarvan kan zijn dat je tijdelijk stuwing kunt krijgen. Vaak de baby aanleggen, en wellicht kolven, zorgt voor een goed afgestemde productie van moedermelk op de vraag van je kindje.
Aan de hand van de frequentie waarmee het kindje wil drinken en de hoeveelheid die wordt gedronken zullen bepalen *hoeveel moedermelk* er geproduceerd wordt. Er zal evenveel moedermelk worden aangemaakt als er door de baby wordt gedronken zodat de vraag en het aanbod op elkaar zijn afgestemd. Telkens als de baby drinkt zullen de borsten een signaal ontvangen dat er moedermelk aan moet worden gemaakt.
Geen borstvoeding
Indien een baby niet aan de borst van zijn moeder wordt gelegd of de moedermelk wordt afgekolfd dan zal de productie hiervan na een paar dagen vanzelf stoppen. Door de verhoogde druk die in de melkklieren ontstaat, zal er een hormonale verandering optreden waardoor de melkproductie zal worden beëindigd. Als je met het geven van borstvoeding wilt stoppen dan zal je lichaam ook een bepaalde tijd nodig hebben om de productie van moedermelk weer stop te zetten. Door geleidelijk af te bouwen voorkom je pijnlijke borsten, stuwing en eventuele borstontstekingen.