Take a fresh look at your lifestyle.

Lichaamstaal bij baby’s

Eigenlijk maken baby al contact voordat ze geboren zijn. Wanneer je, als aanstaande moeder, je hand op je zwangere buik legt zal je baby op een bepaald moment zich lekker hier tegenaan zal vlijen. Zodra de baby dan geboren is zal het contact voornamelijk bestaan uit aanrakingen. Om die reden worden meestal, als de situatie dat toestaat, zo snel mogelijk na de geboorte op de buik van hun mama gelegd.

single reizen online banner

Pasgeboren baby

Bij een pasgeboren baby is lichaamstaal de enige manier waarop gecommuniceerd kan worden. Door middel van huilen, lachen, zuigen en bewegen zal je kleintje duidelijk proberen te maken dat er iets aan de hand is. Al na een korte tijd zul je als kersverse ouder begrijpen wat je baby met bepaalde lichaamstaal bedoeld. Zo kan een moeder al vrij snel onderscheid maken tussen de manier van huilen bij een vieze luier en wanneer haar baby honger heeft.

Eerste lachje

Wanneer een baby ongeveer vier weken oud is zal het eerste lachje vaak te zien zijn. De ouders worden daardoor aangemoedigd om meer te gaan knuffelen en aandacht te geven aan hun kleintje. Al op jonge leeftijd maakt een mens dus al gebruik van een glimlach om aandacht te krijgen. De glimlach zal ook de rest van een mensenleven een belangrijk onderdeel van de lichaamstaal blijven vormen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt de glimlach van een baby niet aangeleerd. Dit is vast kom en te staan toen ook blind geboren kinderen op een leeftijd van vier weken gingen glimlachen. Ze konden het gezicht en de lach van hun verzorgers dus niet zien.

bewust puur banner

Aangeboren lichaamstaal

Naast de glimlach is nog veel meer lichaamstaal aangeboren en niet aangeleerd. Hierbij kun je onder andere denken aan de mimiek om gevoelens uit te drukken. Deze zijn wereldwijd gelijk

Aangeleerde lichaamstaal

Op jonge leeftijd wordt echter ook bepaalde lichaamstaal aangeleerd. De baby zal namelijk ook de lichaamstaal van onder andere de moeder leren en uiteindelijk gaan nabootsen. Maar ook zal een jong kind leren wat voor effect bijvoorbeeld huilen of lachen heeft op de directe omgeving. Door dit juist harder, zachter, meer of minder te gaan doen zal er immers op een andere manier worden gereageerd.

Onbewust gedrag

Soms zijn ouders zich er niet van bewust dat ze bepaalde bewegingen maken waarvan het wenselijk is als de baby deze nabootst. Zo zal een ouder die een klein kind aan het voeden is soms zelf de mond openen en een hapbeweging maken. De baby zal deze beweging nadoen en een hapje voedsel binnenkrijgen. Een dergelijke onbewuste beweging kan weliswaar erg grappig zijn om naar te kijken maar is tevens essentieel om je kindje te verzorgen. Per land of cultuur kan aangeleerde lichaamstaal overigens wel verschillen.

naturaplaza superfoods banner