Take a fresh look at your lifestyle.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Op het moment dat je kind zich niet lekker voelt, of erger nog als het steeds zieker wordt, dan maak je je als ouder uiteraard vaak grote zorgen. Maar op welk moment besluit je de huisarts te raadplegen? Wat zijn de alarmsignalen die direct contact met een arts noodzakelijk maken. Deze signalen kunnen wijzen op een ernstige onderliggende aandoening.

single reizen online banner

Alarmsignalen

Op het ogenblik dat een kind last heeft van de volgende ziekteverschijnselen dan is het zaak om direct de dienstdoende arts in te schakelen voor advies:

  1. uitdrogingsverschijnselen
  2. acute hoofdpijn
  3. erger wordende of aanhoudende buikpijn
  4. koorts (onder sommige omstandigheden)
  5. problemen met ademhalen
  6. bloed in urine of ontlasting
  7. pijn bij het plassen of vaker dan normaal plassen.

1. Uitdroging

Baby’s en kinderen behoren tot de risicogroepen voor uitdroging. Een (klein) kind kan uitdrogen door onder andere: koorts, diarree, overgeven, veel plassen of transpireren. Hierdoor kan een kindje namelijk gemakkelijk snel veel vocht verliezen.

2. Acute hoofdpijn

Zodra een kind plotseling hevige hoofdpijn krijgt dan komt dit vaak door een infectie aan de bovenste luchtwegen. Een kind is dan erg ziek en kan tevens koorts en pijn in de wang en het voorhoofd hebben maar ook verkouden zijn. Ook bij een hersenvliesontsteking heeft een kind acute hoofdpijn samen met braken, sufheid, stijfheid van de nek en zich erg ziek voelen. Medisch ingrijpen is direct noodzakelijk.

3. Buikpijn

In sommige gevallen is buikpijn een ziekteverschijnsel van een aandoening die meteen om medisch onderzoek vraagt. Indien een kind naast buikpijn ook last heeft van overgeven, pijn in de lies, pijn in de balzak of er bloed zit in de ontlasting dan is direct de hulp van een arts inroepen noodzakelijk. Dit dien je ook te doen als je baby jonger is dan twee maanden, buikpijn heeft en meer dan een etmaal koorts heeft.

bewust puur banner

4. Koorts

Voor een zuigeling met koorts neemt je altijd meteen contact op met een dienstdoende arts. Op het moment dat er naast de koorts andere zorgwekkende verschijnselen zich voordoen zoals benauwdheid of een koortsstuip. Maar ook wanneer je je zorgen maakt want alleen jij kent je kind het beste.

5. Ademhaling

Bij een erg snelle ademhaling is direct een arts waarschuwen noodzakelijk maar ook als je kind daarbij blauwe lippen of tong krijgt. Suf of verward reageert, onmogelijk kan slikken, geluid maken of eten.

6. Urine en ontlasting

Bloed in de urine kan wijzen op een infectie of probleem met de nieren. Gelukkig komt dit bij kinderen maar zelden voor. Wanneer er bloed in de ontlasting zit kan dit duiden op verstopping, een voedselvergiftiging of een infectie van de ingewanden.

7. Plassen

Indien je kind vaak moet plassen of als het plassen pijn veroorzaakt is het raadplegen van een huisarts erg verstandig. Deze signalen kunnen wijzen op bijvoorbeeld een infectie van de urinewegen.

naturaplaza superfoods banner