Take a fresh look at your lifestyle.

Koortslip kinderen en baby’s

Wat kan je doen tegen een koortslip bij kinderen en baby’s?

Een koortslip is een huiduitslag die vaak rond, of op, de lippen en de neus verschijnt. In de regel zal er een onschuldig blaasje op de huid verschijnen dat tijdens de genezing een korstje zal vormen.Een koortslip bij baby, peuter of kleuter is extra vervelend.

single reizen online banner

Ontstaan koortslip

Het herpes simplex virus is de veroorzaker van een koortslip. Dit is één van de virussen die bij een heleboel mensen in het lichaam voorkomt zonder dat dit enige klachten tot gevolg heeft. Een koortslip heeft overigens niets te maken met de seksueel overdraagbare ziekte herpes genitalis.

Zinksulfaat bij koortslip bij baby’s en kinderen

Het beste is natuurlijk een koortslip bij kinderen te voorkomen. Ben je zelf besmet met het herpes simplex virus vermijd dan aanraking bij kinderen. Ga voor vragen naar de huisarts toe of haal een probaat middel bij de apotheek. Waarschijnlijk krijg je van de huisarts of apotheek een zinksulfaat. Er zijn speciale producten voor baby’s en kleuters.
Opmerking: Ga voor medische vragen, ook koorts, jeuk- en huidklachten, altijd naar een deskundige zoals de huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen. Gezondheid is een groot goed.

Koortslip in je kindertijd

Een groot aantal mensen zal tijdens hun kindertijd al met het herpes simplex virus besmet worden en zich enkele dagen ziek voelen. Een dergelijke virale infectie zal beginnen met hoge koorts, opgezette lymfeklieren en pijn in de mond door het verschijnen van blaasjes. Het kind kan problemen hebben met eten en de aanmaak van speeksel zal hoger zijn dan normaal. Na een aantal; dagen zal de koorts weer zijn verdwenen, de blaasjes zullen echter pas na tien dagen tot twee weken pas weer weg zijn.

lippenbalsem koortslip

bewust puur banner

Inactief virus

Na deze eerste infectie zal het virus inactief in het lichaam aanwezig blijven voor de rest van het leven. Zo nu en dan zal het virus weer actief worden en koortsblaasjes veroorzaken op of bij de lippen. De overige ziekteverschijnselen zullen dan niet meer terugkeren.

Verminderde afweer

Koortsblaasjes zullen weer ontstaan op momenten dat de weerstand is verminderd. Een koortslip zal dus voornamelijk kunnen ontstaan wanneer iemand veel spanningen en stress heeft, erg vermoeid is of tijdens een menstruatie. Maar ook wanneer je lichaam andere virussen te lijf gaat, zoals bij een verkoudheid of griep, kan het virus weer actief worden en tot een koortslip leiden.

Besmetting

Bij rechtstreeks contact is er een besmettingsgevaar bij dit virus, bijvoorbeeld door het geven van een kus kun je dus een ander ermee besmetten. Maar ook als je het blaasje van een koortslip met je handen aanraakt kun je het virus verspreiden. Het besmettingsgevaar zal pas verdwenen zijn op het moment dat het blaasje is opgedroogd.

Gevaarlijk voor baby’s

Indien je last hebt van een koortslip dan dien je extra voorzichtig te zijn in de buurt van een baby. Een baby kan immers erg ziek worden door een besmetting met het herpes simplex virus. Rechtstreeks contact met een baby zul je dus moeten vermijden als je last hebt van een koortslip. Dit geldt ook als je waterpokken hebt, of iemand binnen je gezin hieraan lijdt. Naast een koortslip kan het virus bij een baby namelijk ook ontstekingen aan vingers en/of duimen veroorzaken maar ook ooginfecties, huidafwijkingen en zelfs hersen- of hersenvliesontsteking bij erg jonge zuigelingen.

Verschijnselen

Even voordat de koortslip ontstaat, kun je een brandend, jeukend of kloppend gevoel krijgen. Kort nadien zullen er zich één of meerdere met vocht gevuld blaasjes gaan vormen op je lip. Zodra een dergelijk blaasje openbreekt zal er een korstje op gevormd worden. De huid zal dan gevoelig zijn en pijn doen. Door snel een koortslip crème te gebruiken is de kans op het verder ontwikkelen kleiner.

naturaplaza superfoods banner