Take a fresh look at your lifestyle.

Osmotische laxeermiddelen voor constipatie

Osmotische laxeermiddelen, ook wel vochtbindende laxeermiddelen genoemd, kunnen worden gebruikt om constipatie te behandelen. De producten die geclassificeerd worden als osmotische laxeermiddelen lopen echter sterk uiteen. Over het algemeen werken ze echter allemaal door de hoeveelheid vocht te verhogen die uit wordt gescheiden in de darmen. Dit heeft een verzachtend effect op de ontlasting waardoor deze gemakkelijker door de darm kan worden getransporteerd en via het rectum naar buiten kan worden uitgescheiden. Sommige osmotische laxeermiddelen zijn vrij te koop bij de apotheek of drogist, terwijl andere allen op doktersrecept te verkrijgen zijn.

single reizen online banner

Hieronder hebben een opsomming gemaakt van de drie meest voorkomende soorten osmotische laxeermiddelen die je wellicht tegenkomt als je op zoek bent naar een manier om je constipatie te verlichten.

Miralax

Miralax (polyethyleenglycol PEG) is een geneesmiddel dat water als het ware in de ontlasting zuigt. Dit zal leiden tot de vorming van een zachtere ontlasting en vaker een ontlastingsmoment tot stand brengen. Er is geen doktersrecept nodig om Miralax te gaan gebruiken, het middel is namelijk vrij te verkrijgen.

Er is één gepubliceerd rapport voor handen dat aangeeft dat Miralax meer effectief zou zijn dan een middel als Zelnorm als het gaat om het verhogen van het aantal stoelgangmomenten en de verbetering van de symptomen bij patiënten die last hebben van chronische constipatie. Miralax lijkt bovendien minder bijwerkingen in het maag-darmkanaal met zich mee te brengen (zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid) dan de andere osmotische laxeermiddelen.

Lactulose

Lactulose wordt niet opgenomen door het spijsverteringsstelsel en dit zorgt ervoor dat het geschikt is om te worden verteerd door de microben die in de darmen leven. Dit fermentatieproces zal vetzuren produceren die water de dikke darm intrekken en zo de snelheid van samentrekkingen van de darmen opvoeren. Lactulose wordt verkocht onder diverse merknamen zodat je waarschijnlijk nooit lang hoeft te zoeken als je je constipatie met dit middel wilt gaan verlichten.

Magnesiummelk

Dit is een vrij verkrijgbaar middel dat echter vandaag de dag nog maar zelden door artsen aan wordt bevolen omdat er meer veilige en meer effectieve alternatieven voor handen zijn. Bovendien dient magnesiummelk te worden vermeden door iedereen die lijdt aan hart- of nierziekten.

bewust puur banner

De bijwerkingen van osmotische laxeermiddelen

Bijwerkingen van osmotische laxeermiddelen kunnen sterk uiteenlopen afhankelijk van het soort product dat wordt gebruikt. Over het algemeen zijn de bijwerkingen van osmotische laxeermiddelen vrij beperkt. Op het ogenblik dat er echter bijwerkingen voorkomen, kunnen de symptomen er als volgt uitzien:

  • misselijkheid,
  • een opgeblazen gevoel,
  • darmkrampen,
  • winderigheid,

In zeldzame gevallen kunnen bepaalde bijwerkingen van osmotische laxeermiddelen ernstig en zelfs levensbedreigend van aard zijn. Deze bijwerkingen worden in de meeste gevallen waargenomen bij mensen die de producten te veel hebben gebruikt, of die ernstige, onderliggende gezondheidsproblemen hebben. Uitdroging en een verstoorde elektrolytenbalans zijn de twee meest zorgwekkende bijwerkingen die bekend zijn bij het gebruik van osmotische laxeermiddelen.

Om de genoemde bijwerkingen te voorkomen, dien je alleen een laxeermiddel te gebruiken op momenten dat dit werkelijk nodig is en probeert je het langdurig gebruik ervan te beperken. Ondanks dat deze strategie een goede manier is om ongewenste effecten op je gezondheid te voorkomen, betekent dit eveneens dat je je stoelgang in balans houdt. Het heeft geen zin om het gebruik van osmotische laxeermiddelen te overdrijven om constipatieklachten te verlichten, zodat je lichaam over zal schakelen naar een periode waarin er sprake zal zijn van diarree.

Werken deze laxeermiddelen ook echt?

In een recent kwaliteitsonderzoek naar osmotische laxeermiddelen dat uit is gevoerd door The American College of Gastroenterology (ACG) kwam aan het licht dat de effectiviteit van Lactulose en Miralax goed kon worden gestaafd. Het onderzoek geeft aan dat deze twee middelen daadwerkelijk een rol spelen bij het “verbeteren van de frequentie en consistentie van de stoelgang” bij patiënten die lijden aan chronische constipatie. Een eerdere beoordeling kwam echter tot de conclusie dat er geen substantieel bewijs te vinden was voor de effectiviteit van Magnesiummelk.

Slotopmerking

Osmotische laxeermiddelen, in het bijzonder Lactulose en Miralax, lijken veilige, effectieve opties voor het verlichten van constipatie. Op het ogenblik dat je van plan bent om een osmotisch laxeermiddel te gaan gebruiken, dan doe je er zeker verstandig aan dit eerst met huisarts te bespreken en de instructies met betrekking tot het gebruik en de dosering nauwkeurig op te volgen.

naturaplaza superfoods banner