Take a fresh look at your lifestyle.

Voetpijn, onderkant en bovenkant oorzaken

Er kunnen een heleboel oorzaken aan worden gewezen voor voetpijn, maar op momenten dat het gros van de mensen praten over pijnlijke voeten, dan zullen ze symptomen noemen die pijn tot gevolg heeft onder de bal van hun voet. Als voetpijn op deze plaats ontstaat, dan wordt er in de medische wereld gesproken van metatarsalgie. Metatarsalgie is een aandoening die vaak ontstaat samen met aanwezige misvormingen van de voet, ondanks dat er ook gevallen bekend zijn waarbij er geen voor de hand liggende structurele afwijking van de voet.

single reizen online banner

Oorzaken van voetpijn

Metatarsalgie treedt op in het deel van de voet dat ligt tussen de voetboog en de tenen. De medische term voor voetpijn, metatarsalgie, is afkomstig van de naam van de botten die zich in dit gedeelte van de voet bevinden: de middenvoetsbeentjes (metatarsia). De middenvoetsbeentjes zijn kleine, lange botten die aan de basis van iedere teen liggen. In bepaalde gevallen veroorzaakt een bepaalde druk op de uiteinden van de middenvoetsbeentjes klachten in de bal van de voet.

Er zijn een groot aantal andere oorzaken te noemen van voetpijn in andere delen van de voet. Je kunt hierbij denken aan de volgende delen van de voet die voor pijnklachten kunnen zorgen:

 • Pijn aan de tenen,
 • Bunions,
 • Pijn aan de voetboog,
 • Hielpijn (onder de hiel),
 • Hielpijn (achter de hiel).

Metatarsalgie kan het gevolg zijn van een verhoogde druk op de uiteinden van de middenvoetsbeenderen. De oorzaak van een dergelijke verhoogde druk in dit gedeelte van de voet kan geweten worden aan misvormingen van de voet of aan druk die van buitenaf op de voet uit wordt geoefend, zoals door een (te nauwe) schoen.

Structurele problemen hebben in de meeste gevallen echter te maken met één van de middenvoetsbeentjes, en de meest voorkomende variatie bij de mens als het gaat om het veroorzaken van voetpijn is te wijten aan het lange tweede middenvoetsbeentje. Andere variaties zijn een ongewone algemene uitlijning (verhoogd uitsteeksel) van het gewricht van het middenvoetsbeentje bij de teen (het zogenaamde metacarpofalangeale gewricht).

Er zijn verder een aantal aandoeningen dat een vergroting van de kop van het middenvoetsbeentje tot gevolg kunnen hebben, dit wordt eveneens vaak in verband gebracht met voetpijn. Onder deze aandoeningen vallen onder meer diverse vormen van artritis, osteonecrose, neuromen, tumoren of infecties. Ten slotte kunnen traumatische verwondingen, zoals breuken en gescheurde gewrichtsbanden, dit soort voetpijn met zich meebrengen.

bewust puur banner

Het stellen van de diagnose voetpijn

Onderzoeken die in kunnen worden gezet om een ​​diagnose van metatarsalgie te stellen, zijn vaak:

 • röntgenfoto’s, vaak gemaakt terwijl de patiënt in kwestie staat ​​om zo de anatomie van de voet goed te kunnen beoordelen, terwijl het gewicht van het lichaam toch door de voet wordt gedragen.
 • MRI-scans kunnen eveneens van groot nut zijn, in het bijzonder op het ogenblik dat de structuur van de voet als normaal kan worden beschouwd.

Behandelen van voetpijn

De behandeling van voetpijn bestaat in de meeste gevallen uit:

 • het gebruik van ontstekingsremmende medicatie,
 • het dragen van aanpaste schoenen,
 • het gebruik van inzetzolen in je schoenen.

Verder dien je bij het kopen van schoenen te letten op exemplaren met:

 • een brede neus,
 • een goede ondersteuning van de voet,
 • geen hoge hakken.

Eenvoudige inlegzolen kunnen verder helpen bij de behandeling van een heleboel vormen van voetpijn. Zogenaamde metatarsale inlegzolen zijn dikwijls de beste optie voor de behandeling van metatarsalgie. Dergelijke inlegzolen helpen om de bal van de voet goed te ondersteunen. Op het moment dat een aantal simpele stappen je klachten niet verlichten, dan dien je een arts te raadplegen zodat er een adequate behandeling in gang kan worden gezet.

Aandoeningen die een ontsteking van de voorvoet met zich meebrengen, kunnen eveneens gebaat zijn wanneer er een cortisone-injectie wordt gegeven. Cortisone is een sterk ontstekingsremmend geneesmiddel en door een injectie te geven wordt ervoor gezorgd dat er een hoge concentratie van dit middel direct in het probleemgebied toe kan worden gediend.

In bepaalde sporadisch voorkomende gevallen vinden mensen die lijden aan voetpijn als gevolg van een ontsteking geen verlichting wanneer er aanpassingen aan de schoenen worden gedaan en kan het noodzakelijk zijn dat er een chirurgische ingreep uit wordt gevoerd om hun klachten weg te nemen. De gebruikelijke chirurgische ingreep die in dit geval uit zal worden gevoerd, wordt een metatarsale osteotomie genoemd. Dit is een operatieve ingreep die bedoeld is om de afwijking van het bot in de middenvoet te corrigeren. Een osteotomie is een chirurgische ingreep waarbij met opzet een bot wordt gebroken om zo de lengte en/of de uitlijning ervan te kunnen veranderen. Dit kan de kracht van het gewicht in de voorvoet veranderen en op die manier de symptomen van de aanwezige voetpijn verlichten.

naturaplaza superfoods banner