Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe groot is een gemiddelde normale penis?

Wil je een grotere penis? Maak je je zorgen dat die van jou te klein is? De gemiddelde penis is niet zo lang als je denkt, en zeker niet zo lang als je in filmpjes hebt gezien. En er zijn meer redenen om je niet zo’n zorgen te maken over de lengte van de kleine baas in je broek. Lees verder om er achter te komen hoe groot een piemel nou echt hoort te zijn…

single reizen online banner

Echte mannen hebben een grote penis(?)

De penis is al sinds het begin der tijden het belangrijkste symbool van mannelijkheid. Standbeelden met een penisvorm hadden een belangrijke plek in sommige religies, mannen én vrouwen droegen in de Middeleeuwen hangers en medaillons in de vorm van een penis, en bij de Romeinen maakten in toneelstukjes graag mannen met een te grote of penis belachelijk. Penissen hebben te maken met plassen, met seks, en daarom roddelen en grappen we er graag over. De aubergine-emoji, die vaak gebruikt wordt bij gebrek aan een echte penis-emoji, schijnt één van de meest gebruikte icoontjes op Whatsapp te wezen. Stel je voor dat een ander orgaan, zoals de lever of de grote teen, net zo populair was!

Maar door al die aandacht kunnen mannen die niet uitgerust zijn met een apparaat formaatje pornofilm zich onzeker voelen. Want aan de grootte van je penis kan je niet makkelijk iets veranderen. En veel mensen denken of voelen onbewust dat een grote penis zich automatisch vertaalt naar een stoerdere man, beter in bed, gewild bij vrouwen, en meer van dat soort clichés. Dus logisch dat je je afvraagt of je penis een normale grootte heeft. Over wat eigenlijk een ‘normale grootte’ is gaan ook veel verschillende berichten rond. Wat is er allemaal van die beweringen waar?

Een lange tijd werd gezegd dat een gemiddelde penis zo’n 15 centimeter lang was. De afgelopen jaren werd dat opeens naar beneden bijgesteld, naar 13,2 centimeter. Dat is natuurlijk goed nieuws voor mannen die onder die 13,2 centimeter zaten, maar zo simpel is het niet. Die 13,2 was meer een soort gemiddelde dat berekend was uit een flink aantal andere onderzoeken van over de hele wereld. En sommige daarvan schijnen niet echt van hoog niveau geweest te zijn. Hoe dan ook, het lijkt erop dat de penis niet zo lang is als de populaire opvatting en medische handboeken ooit dachten.

Hoe meet je een penis eigenlijk?

Tientallen jaren lang stond in medische handboeken dat de gemiddelde penislengte 16,5 centimeter is. Dat klinkt fors. Degene die het onderzoek uitvoerde, de grensverleggende seksuoloog Alfred Kinsey, hanteerde dan ook methodes die niet erg wetenschappelijk waren. Om te beginnen waren de data afkomstig van vrijwilligers, vaak blanke jonge volwassen mannen. En de gegevens werden niet verzameld door wetenschappers, maar kwamen van de mannen zelf, die hun eigen penis hadden opgemeten en de resultaten aan Kinsey meldden. Omdat een grote penis nou eenmaal belangrijk is voor veel mannen is de kans groot dat veel mannen toen naar boven hebben afgerond, en/of millimeters of centimeters bij hun eigen maat hebben gesmokkeld. Of gewoon als grap een waarde van pakkembeet 30 centimeter hebben opgegeven.  En ook de mannen die wél eerlijk en nauwkeurig probeerden te meten stuurden misschien een incorrecte waarde in – want hoe meet je een penis eigenlijk op?

De methode die door de meeste bronnen wordt genoemd is als volgt. Om te beginnen moet je natuurlijk zorgen dat je penis stijf is – dat mag je zelf regelen, zonder ons advies. Ten tweede heb je een harde liniaal nodig – geen slap meetlint. Ten derde zet je de liniaal tegen het bot schuin boven de penis – het schaambeen. Als je penis stijf is, druk je de liniaal voorzichtig tegen het schaambeen. Daarmee compenseer je voor de laag spieren, vet en schaamhaar. Nu is het vrij eenvoudig om bij de top van je eikel de waarde af te lezen die correspondeert met je penislengte.

Wil je de omtrek opmeten, neem dan wél een meetlint en vouw die voorzichtig om je penis waar die het dikst is. Dat is vaak de rand rond je eikel, de corona. Je kan ook een touwtje gebruiken, dat je later lang een liniaal legt. Deze maten kunnen je helpen om je zelfvertrouwen te herstellen, maar ze zijn ook nuttig voor praktische doeleinden, zoals het kiezen van het juiste formaat condoom. Oh, en omdat het formaat van je jongeheer afhangt van onder andere je conditie en de omgevingstemperatuur, krijg je het eerlijkste resultaat door meerdere keren op meerdere momenten te meten. Succes!

Waarom zijn mannen zo bezig met hun penislengte?

Sinds de 20e eeuw stelt onze cultuur veel belang in iemands uiterlijk, fitheid, gezondheid en seksuele aantrekkelijkheid. Magazines en TV-shows houden vol dat size matters, net als de opschepperij en de kroeghumor van mannen onder elkaar. En het resultaat is dat veel mannen zich serieus zorgen gaan maken over de lengte van hun penis, zelfs degenen die volgens elk beschikbaar onderzoek een perfect normaal formaat hebben. Deze angsten zijn gunstig voor bedrijven die adverteren met “vergrotende” cremes en pillen. Zoek één seconde op Google naar “penis enlargement” en je krijgt een indruk van hoe sterk de obsessie van mannen met hun geslachtsdeel is.

Het grappige, en treurige, is dat de meeste vrouwen de  penislengte helemaal niet zo essentieel vinden. Vrouwen snappen meestal niet waarom mannen zo graag een lange penis willen en vinden het maar aanstellerij. Uit onderzoek blijkt dat voor vrouwen eerder de omvang van de penis van belang is, omdat een dikke penis fijner voelt in de vagina. Een al te grote penis stoot veel vrouwen zelfs af. Als het op fijne en goede seks aankomt, noemen vrouwen een sterke emotionele connectie met hun partner, het voorspel en vertrouwen als belangrijkste factoren – allemaal zaken die niets met penislengte te maken hebben. Veel vrouwen komen niet eens, of maar met moeite klaar bij vaginale seks. Als je echt een betere minnaar wilt worden, kan beter oefenen met het geven van orale seks – de ultieme verwenning voor een vrouw.

bewust puur banner

Ben je homo en interesseert het je niet wat vrouwen van je penis vinden? Ook veel homoseksuele mannen willen graag zelf een grotere penis hebben. Maar uit onderzoek blijkt dat de meeste homo- en bi-mannen een te grote penis bij hun partner ongewenst vinden. Het ziet er misschien indrukwekkend uit, maar voor lekkere seks tussen mannen is een kleinere of normale penis vaak handiger dan een John Holmes.

Maar hoe groot is een penis nou gemiddeld?

We hadden het eerder over het onderzoek van Kinsey, dat klakkeloos de meetgegevens van mannen zelf als wetenschappelijke waarheid presenteerde. Zo moet het natuurlijk niet: eerlijke resultaten bereik je als je bij een flink aantal mannen de penis laat opmeten door een wetenschapper.  Latere onderzoeken hanteerden deze methode wél. Eén van de best opgezette onderzoeken naar penislengte werd in 2001 gepleegd in opdracht van de condoomfabrikant LifeStyles. Bij dit onderzoek werden de erecties van 300 mannen, vooral jonge Amerikanen, opgemeten. Een kritiek in het British Journal of Urology in 2007 bevestigde in grootte lijnen deze resultaten. Om te beginnen bleek dat de meeste penissen in erectie ongeveer dezelfde grootte hebben. Een slappe penis zegt weinig over het formaat van iemands erectie – kleine penissen zwellen vaak sterk, grote penissen veel minder.

De onderzoekers kwamen tot de volgende conclusies:

 • 54,0 procent van alle mannen in het onderzoek hadden een erectie tussen 13,97 en 16,00 centimeter
 • De gemiddelde lengte van alle erecties was 14,93 centimeter.
 • 53,3 procent van alle mannen in het onderzoek hadden een erectie tussen 11,99 en 12,98 centimeter in omtrek.
 • De gemiddelde omtrek van alle erecties was 12,72 centimeter.

Sinds dit onderzoek wordt dus in wetenschappelijke kringen als vuistregel aangenomen dat een gemiddelde penis (afgerond) 15 centimeter lang is in erectie.

Perspectief op je penis

Dus misschien is je penis volgens bovenstaand onderzoek prima in orde qua formaat. Waarom heb je dan toch twijfels? Waarschijnlijk komt het deels door het verkortende perspectief waaronder je hem ziet. Omdat je er recht op neerkijkt, lijkt je penis korter dan hij in werkelijkheid is. Maar als je naar de penis van een andere man kijkt (en geloof ons, elke man doet dat soms, puur om zichzelf te vergelijken met anderen), is er geen verkortend perspectief, en kun je ten onrechte denken dat hij beter voorzien is dan jijzelf.

Hoe kan je je penis groter maken?

Een kort antwoord op deze vraag is: niet. Er zijn geen manieren waarvan overtuigend is bewezen dat ze de lengte van je penis permanent doen toenemen. Of het nou operaties, pillen, zalfjes of trucjes zijn: ze hebben hoogstens een tijdelijk effect.

 • Zalfjes en crèmes, waaronder een hoop die “natuurlijke, traditionele, geheime” ingrediënten bevatten, hebben meestal geen effect of trekken alleen water de huid van je penis in, waardoor de buitenste lagen wat opzwellen. Dat kan voor een sekspartij misschien toegevoegde waarde hebben, maar op termijn krijg je hier geen grotere penis van. Het belangrijkste dat groter wordt door zo’n middel is het bankaccount van de fabrikant ervan.
 • Als “trucjes” zouden wij bepaalde methoden van penismassage, zoals jelqing, kunnen noemen. Deze massages zouden, net als het trainen van je spierballen, op termijn je orgaan vergroten. Het vervelende is: een penis bevat geen (skelet)spieren zoals je armen, benen en romp. Wat hij wél bevat zijn twee zwellichamen, die door te harde massage en uitrekken beschadigd kunnen raken. Dat veroorzaakt de vorming van littekenweefsel, gevoelloosheid, en het vervormen van de penis, tot het punt dat je geen erectie meer kan krijgen. Ook dubieuze doe-het-zelf-apparaten (die opvallend vaak kopieën lijken van middeleeuwse martelinstrumenten) en zogenaamde penispompen kunnen voor serieuze verwondingen zorgen. Kijk ontzettend uit met deze methoden – je loopt het risico om je penis flink stuk te maken, in plaats van groter.
 • Sommige pillen, zoals Cialis en Viagra, kunnen zorgen voor een stevige erectie die een flinke tijd duurt. Ze vergroten de penis niet, maar als je een probleem hebt met het vasthouden van een erectie kunnen deze middelen je helpen.
 • Ook zijn er op internet dubieuze medicijnen in omloop die in het beste geval niks doen, en in het slechtste geval behoorlijke schade voor je gezondheid met zich mee kunnen brengen. Denk maar aan de ouderwetse Spaanse vlieg, een middel dat van een kever wordt gemaakt en lustopwekkend zou werken. Spaanse vlieg kan leiden tot het ontstaan van priapisme, een uren- of dagenlang durende erectie die pijnlijk is en je penis permanent kan beschadigen. Het kan voorkomen dat een arts de penis moet doorprikken om het bloed eruit te laten stromen. Is een experiment met een onbekend medicijn je zoiets waard?
 • Een operatie waarbij het ligament dat de penis ondersteunt losgemaakt wordt van het schaambeen, en de zwellichamen worden uitgerekt buiten de lichaamsholte, wordt wel omschreven als een penisverlenging. Lange tijd leek dit een hoopvolle oplossing voor mannen die graag hun penis wilden laten verlengen. De Amerikaanse FDA waarschuwt echter dat deze operaties niet veilig zijn, en ook niet bewezen hebben effectief te zijn. De operatie is bovendien erg duur en brengt een hoog risico op complicaties (zoals het onvermogen om een erectie te krijgen en misvorming van de penis) met zich mee.

Hoe kan ik mijn penis groter laten lijken?

Gelukkig zijn er wel manieren waardoor je je penis groter kan laten líjken. Die zijn aanzienlijk makkelijker en veiliger dan de middelen hierboven.

 • Scheer je schaamhaar. Het kan even wennen zijn als je een ruige Viking bent die niet gewend is om welk lichaamshaar dan ook te scheren. Maar een dikke bos schaamhaar onttrekt al gauw twee a drie centimeter van je penis aan het zicht. Wil je dus maximaal kunnen tonen wat je hebt? Koop dan een scheerapparaat voor down under en verwijder wat van die wildgroei. Vaak waarderen vrouwen een nette bijgewerkte schaamstreek trouwens ook.
 • Val af. Eén van de plekken waar opbouw van vet zich bevindt, is je kruis, boven en naast je penis. Als je flink overgewicht hebt verdwijnt je penis dus deels in het kussentje van vet er rond. Als je gewicht verliest en een strakkere buik krijgt, komt je penis weer volledig tot zijn recht.
 • Zorg voor een betere bloedcirculatie. Ook je slappe penis kan groter lijken. Je penis is immers voor het grootste gedeelte hol en wordt alleen gevuld door bloed. Oefeningen die de bloedsomloop trainen maken je niet alleen gezonder, maar hebben dus ook visuele voordelen in je broek. Voor gerichte training van de spieren en bloedvaten rond je penis moet je trouwens even zoeken op “PC exercise” – de PC staat voor de pubococcygeus-spier. Training van deze spier zorgt voor stevigere erecties en vermindert voortijdige ejaculatie. Ten slotte zorgt Vitamine B3 ook voor een betere bloedstroom, net als het regelmatig krijgen van een erectie. Uiteindelijk is dat misschien wel de leukste manier om je zorgen over een te kleine penis te vergeten – het gaat er écht om wat je er mee doet, niet om hoe groot hij is.
naturaplaza superfoods banner