Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe kun je langer bezig zijn met seks?

Er zijn veel redenen waarom je, als man, minder lang bezig zou kunnen blijven met seks als je eigenlijk graag zou willen. Er is echter goed nieuws: er is een breed scala aan veranderingen (in bijvoorbeeld je gedrag), maar ook adviezen en tips met betrekking tot je gezondheid en soms zelfs medische behandelingen die je kunnen helpen om langer in bed actief te blijven. Het medische team van de online arts van LloydsPharmacy heeft ons van een aantal tips en adviezen gegeven die jou, en indirect dus ook je bedpartner, hierbij kunnen helpen.

single reizen online banner

Wanneer je echter op zoek bent naar een medische oplossing vanwege een lichamelijk- of mentale aandoening waardoor het hebben van langdurige seks niet, of minder goed, mogelijk is, dan doe je er uiteraard verstandig aan om eerst met je huisarts of specialist te gaan praten en samen te kijken welke passende oplossingen er voor je persoonlijke probleem, of problemen, gevonden kunnen worden.

Hoe houd je het langer vol in bed?

Nog altijd zijn er een heleboel mannen die eerder een vrijpartij beëindigen dan ze eigenlijk graag zouden willen. Maar wat is daar precies de reden van? Hieronder hebben we een aantal oorzaken van het vroegtijdig klaar zijn (lees: in veel gevallen klaarkomen) tijdens het vrijen. Verder geven we jou, en je bedpartner, een aantal handige tips en adviezen waardoor je seksleven weer een boost kan krijgen en jullie er allebei meer bevredigende gevoelens aan overhouden.

Vroegtijdige zaadlozing en erectieproblemen

Een vroegtijdige zaadlozing, ook wel een vroegtijdige ejaculatie of te vroeg klaarkomen genoemd, en erectieproblemen zijn de meest gehoorde oorzaken voor minder lange vrijpartijen en problemen met het leiden van een bevredigend seksleven. Hoewel veel mannen uit schaamte niet graag praten over deze problemen, zijn het toch veel voorkomende redenen waar mannen in de loop van hun leven te maken kunnen krijgen. Zo zal bijvoorbeeld 1 op de 10 mannen vroegtijdig een zaadlozing hebben of problemen ondervinden bij het krijgen, of behouden van, een erectie.

Vroegtijdige zaadlozing

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 5 procent van de 5000 onderzochte stellen te maken heeft met een ejaculatie al binnen de eerste 5 minuten van een vrijpartij. Op het moment dat de zaadlozing geregeld al binnen twee minuten plaatsvindt, kan echter worden gesproken van een probleem.

Er kan een tweedeling worden gemaakt onder de mannen die last hebben van een vroegtijdige zaadlozing:

 • Primaire vroegtijdige ejaculatie: mannen die lijden aan een psychologisch probleem of die pas sinds kort seksueel actief zijn. Wanneer deze vorm van vroegtijdige zaadlozing niet, of niet juist, wordt behandeld, dan bestaat er een kans dat de man in kwestie daar de rest van zijn leven last van blijft houden.
 • Secundaire vroegtijdige ejaculatie: deze vorm van vroegtijdige zaadlozing zal later in het leven van een man ontstaan als gevolg van lichamelijke- en/of psychologische factoren. Hierbij kan worden gedacht aan: stress, angstgevoelens, depressieve klachten en prostaataandoeningen.

Je moet je echter wel goed bedenken dat ene vroegtijdige zaadlozing alleen een probleem zal zijn als jij, of je partner, daar daadwerkelijk last van hebt. Wanneer jullie beiden tevreden zijn met jullie seksleven, dan is er dus helemaal geen reden om je zorgen te maken.

Erectieproblemen

Er kan worden gesproken van ene erectieprobleem op het ogenblik dat een man niet in staat is om een erectie te krijgen, of te behouden, zodat hij seksueel actief kan zijn. Dus ook wanneer de erectie tijdens een vrijpartij geregeld verdwijnt, dan kan dit worden gezien als een erectieprobleem. Ook nu weer praten mannen niet graag over dit probleem. Toch zal meer dan de helft van de mannen tussen de 40 en de 70 jaar er zo nu en dan mee te maken krijgen. In sommige gevallen zal het erectieprobleem geweten kunnen worden aan psychologische factor, maar in een groot aantal ander gevallen is dit een teken van een onderliggende lichamelijk probleem. Je kunt hierbij denken aan:

 • een hartaandoening,
 • diabetes,
 • een te lage testosteronspiegel (testosteron is het mannelijke geslachtshormoon).

Faalangst kan een man echter ook parten spelen en er zelfs voor zorgen dat er problemen ontstaan bij het krijgen, of behouden van, een erectie. Zo is de kans groot dat, wanneer een man zich vooraf al zorgen maakt over het krijgen, of behouden van, een erectie, zijn faalangst juist het probleem aan gaat wakkeren en hij daadwerkelijk erectieproblemen zal ondervinden tijdens de vrijpartij die in het verschiet ligt.

bewust puur banner

Wat kun je doen aan erectieproblemen?

Gelukkig kan een man vaak wel het één en ander doen om de vervelende ervaring, wat een erectieprobleem nu eenmaal is, te voorkomen. We hebben een aantal handige tips voor je verzameld die je zeker goed van pas kunnen komen als je je seksleven niet af wilt laten glijden, of vroegtijdige een vrijpartij wilt beëindigen:

 • Besteed extra aandacht aan het voorspel. Dit is namelijk het deel van een vrijpartij, mits het goed aan wordt gepakt, waar veel kan worden gewonnen op het gebied van het verlengen van de vrijpartij, maar ook als het gaat om het hebben van plezier en bevrediging.
 • Oefening baart kunst, zo luidt een oud gezegde. Dit is zeker het geval als je te maken hebt met erectieproblemen. Je kunt namelijk je lichaam als het ware trainen op het zelf in de hand houden van de duur van je erectie en het moment van de zaadlozing. Zo kun je bijvoorbeeld 10 tot 20 seconden zacht in de eikel (de kop) van je penis knijpen kort voordat je klaar gaat komen. Door telkens kort voor een zaadlozing dit te doen, zul je je lichaam leren om niet direct tot een zaadlozing over te gaan, en zo je tijd in bed steeds wat meer te verlengen.
 • In bepaalde gevallen kan het ook helpen om, één tot twee uur, voor het hebben van een vrijpartij te masturberen. Op die manier zal je lichaam namelijk minder onder spanning staan en zal de zaadlozing meestal wat langer op zich laten wachten. Masturbatie kan je tevens helpen om uithoudingsvermogen op te bouwen en op die manier je in staat te stellen langer door te gaan tijdens het vrijen. Je kunt eveneens bepaalde gedragstechnieken oefenen tijdens deze momenten van zelfbevrediging zodat je deze tijdens het vrijen gemakkelijker toe kunt passen.
 • Een andere manier om je (te vroege) zaadlozing uit te stellen, is door jezelf af te leiden. Het klinkt wellicht niet erg romantisch of opwindend, maar door even aan iets totaal anders te denken (gewoon een lastige rekensom is vaak al voldoende), kun je voorkomen dat je te vroeg klaarkomt.
 • Ga minder snel: hoe sneller een man namelijk seks heeft, hoe eerder hij klaar zal komen. Snelle, harde stoten zullen dan ook eerder resulteren in een vroege zaadlozing. Een meer langzame, meer afgemeten techniek houdt in dat de top van de penis minder gestimuleerd wordt en de zaadlozing langer uit kan worden gesteld. Bovendien kan op die manier meer controle worden verkregen over de uiteindelijke ejaculatie.
 • Het gebruik van condooms zal de gevoeligheid van de penis verminderen en om die reden vaak de tijd, die nodig is om te ejaculeren, te verlengen. Ze hebben daarnaast als extra bonus dat je ermee seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) en ongewenste zwangerschappen mee kunt voorkomen.
 • Communicatie is een belangrijke sleutel als je erectieproblemen of een te vroege zaadlozing aan wilt pakken. Je moet dus absoluut je partner laten weten wat voor je werkt en wat juist niet. Een open houding aannemen als het over seks gaat, zou je tevens meer moeten ontspannen en de spanningen die een vroegtijdige zaadlozing teweegbrengen af laten nemen.

Wat kun je doen om je partner met ejaculatie- en/of erectieproblemen te helpen?

Indien je het gevoel hebt dat de seks die je hebt met je partner te kort duurt, dan zijn er enkele aantal dingen die je kunt doen om hem te helpen en zo jullie seksleven weer op de rails te krijgen. Je kunt de volgende dingen zeker eens proberen:

 • Verander eens van positie en ga zelf bovenop je partner zitten tijdens het hebben van seksuele gemeenschap. Hierbij moet je ervoor zorgen dat je een techniek gebruikt waarbij je zachte bewegingen maakt en de top van de penis niet te veel stimuleert.
 • Verplaats jezelf verder eens in de schoenen van je partner en probeer hem te begrijpen. Door juist begripvol te zijn, is de kans groot dat je partner zich zelfverzekerder gaat voelen en dat de problemen vanzelf zullen verdwijnen. Ga in geen geval met een beschuldigende vinger naar hem wijzen omdat dit waarschijnlijk alleen maar een averechtse uitwerking zal hebben.
 • Op het ogenblik dat een vroegtijdige ejaculatie ene probleem is tijdens jullie vrijpartijen, dan is het wellicht goed om jullie definitie van het hebben van seks uit te breiden. Je kunt dit doen door te leren op welke manieren jullie elkaar toch een bevredigend gevoel kunnen geven.
 • Laat het vroegtijdig klaarkomen of erectieprobleem er niet toe leiden dat jullie seksleven op de fles gaat. Een erectie of ejaculatie is immers niet het enige dat voor een bevredigend seksleven kan leiden. Het is dus niet verstandig om dit als een prioriteit te zien als je intiem wilt zijn met je partner.
 • Verder kun je proberen om de focus te verleggen en de aandacht minder te vestigen op het hebben van seks. Zo kun je bijvoorbeeld een rollenspel gaan spelen of toys gaan gebruiken om een extra dimensie toe te voegen aan jullie intieme momenten.

Welke behandelingen zijn er voorhanden?

Wanneer psychologische- en gedragstechnieken niet het gewenste resultaat op hebben geleverd, dan kun je besluiten om op zoek te gaan naar een medische behandeling waarmee een vroegtijdige zaadlozing of een erectieprobleem effectief mee aangepakt kan worden.

Behandelingen voor een vroegtijdige zaadlozing

 • Geneesmiddelen, bijvoorbeeld Priligy (met als werkzame stof dapoxetine): dit middelvertraagd op een chemische manier de reactie van je lichaam die zorgt voor een zaadlozing. Het moment van ejaculatie kan door dit middel te gebruiken soms wel tot drie keer zo lang worden uitgesteld.
 • EMLA crème is een middel dat je op de huid aan dient te brengen en dat de werkzame stoffen lidocaïne met prilocaïne bevat. Soms kan dit middel een vroegtijdige zaadlozing helpen tegengaan. De crème dient op de penis aangebracht te worden en 5 tot 10 minuten inwerken. Voor de seks zal de crème echter weer verwijderd moeten worden omdat deze het rubber van condooms aan kan tasten (waardoor deze makkelijker zullen scheuren). Door de lokale verdovende werking van de crème zullen de zenuwuiteinden in de penis minder snel reageren op prikkels die tot een vroegtijdige ejaculatie kunnen leiden.
 • Verdovende condooms kunnen eveneens helpen om niet te vroeg klaar te komen. De werking van dergelijke condooms is te vergelijken met die van de EMLA crème, met als enige verschil dat er geen crème handmatig op de penis aan dient te worden gebracht. Ook nu weer zal de verdovende crème ervoor zorgen dat de gevoelige zenuwcellen in de top van de penis minder snel geprikkeld raken en er een vroegtijdige zaadlozing plaats zal vinden.

Behandelingen voor erectieproblemen

Om een erectieprobleem effectief aan te pakken kan een arts je één van de volgende middelen voorschrijven:

Al deze middelen kunnen je helpen om een erectie te krijgen en/of te behouden door de bloedtoevoer naar je penis te versterken. Dit zal doorgaans resulteren in langere vrijpartijen en een bevredigender seksleven voor beide partners. Het is echter wel van essentieel belang dat je je, voordat je één van de eerder genoemde middelen haat gebruiken, een grondige lichamelijke check ondergaat bij een arts. Dit om uit te sluiten dat er een ernstige medische aandoening ten grondslag ligt aan je erectieprobleem.

Counseling

Zowel bij vroegtijdige zaadlozingen als bij erectieproblemen spelen vaak psychologische factoren een belangrijke rol. Door middel van counseling kun je erachter komen waar de knelpunten precies liggen en handvatten krijgen om ze ook effectief aan te pakken om zo je problemen in de slaapkamer definitief te elimineren.

Maar voordat je één van de eerder genoemde stappen gaat zetten, is het waarschijnlijk van groot belang om een serieus gesprek aan te gaan met je (bed)partner. Dit kan namelijk al een groot deel van je twijfels, die er meestal zijn ten aanzien van de bedprestaties, uit weg ruimen. Wanneer blijkt dat dit niet voldoende is, kunnen de eerder genoemde tips en adviezen je vast en zeker een aardig eind de juiste weg op helpen. In elk geval dien je niet met je probleem rond te blijven lopen. Er zijn talloze mannen die er (vaak onnodig lang) mee te kampen hebben, terwijl er prima methoden zijn om ze effectief aan te pakken.

naturaplaza superfoods banner