Take a fresh look at your lifestyle.

Verrekte kuitspier

Een scheuring van de zogenaamde mediale gastrocnemiusspier is een specifiek soort letsel aan de kuitspier achter in het been. Een spierscheuring ontstaat op het ogenblik dat de spier te ver uitgerekt wordt, waardoor er scheurtjes in de spier ontstaan. Er is sprake van een kuitspierscheuring zodra de spier aan de achterzijde van het been een dergelijk letsel op heeft gelopen.

single reizen online banner

De kuitspieren

De kuit is onder te verdelen in een drietal hoofdspieren, de musculus mediale gastrocnemius en musculus laterale gastrocnemius (oppervlakkige kuitspieren) samen met de scholspier (soleusspier). Deze drie grote spieren komen samen bij de achillespees en hechten zich zo aan de hiel. De spier die het meest vaak een verwonding oploopt als er sprake van een verrekte kuitspier is, is een blessure aan de mediale gastrocnemiusspier. Het is belangrijk om vast te stellen of de gastrocnemiusspier is verwond of dat het de scholspier betreft, pas dan kan immers de juiste behandeling in gang worden gezet en kan herhaling van de betreffende verwonding worden voorkomen.

Oorzaken van een verrekte kuitspier

Een letsel aan de kuit wordt vaak waargenomen onder sporters, zoals hardlopers, voetballers en tennissers. De gastrocnemiusspier kruist namelijk het kniegewricht en het enkelgewricht en loopt zowel over de voet als over het been. Een plotselinge verandering van richting tijdens het hardlopen kan de spier dan ook gemakkelijk overbelasten en tot een scheuring leiden, in het bijzonder wanneer je je in een positie bevindt waarbij je tegelijkertijd je enkel buigt en je knie strekt. Blessures kunnen echter ook in het dagelijkse leven ontstaan, zeker wanneer je zware lichamelijke activiteiten uit moet voeren.

Tekenen en symptomen van een verrekte kuitspier

De symptomen van een verrekte mediale gastrocnemiusspier zijn onder andere:

bewust puur banner
  • Pijn aan de achterzijde van het been (vaak meer aan de binnenzijde voelbaar),
  • Zwelling van de kuit,
  • Blauwe plekken die zich manifesteren van de kuit tot aan de enkel,
  • Er kan een knakje worden gehoord op het ogenblik dat de blessure ontstaat

Het diagnosticeren van een verrekte kuitspier

Een arts zal op de eerste plaats goed luisteren naar je verhaal met betrekking tot de blessure en vervolgens een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Omdat er een aantal andere mogelijke aandoeningen aanwezig kunnen zijn, is het uitvoeren van een diagnostische echografie vaak de beste manier om een ​​scheur in de gastrocnemiusspier te bevestigen en de blessure optimaal te beoordelen. Op het ogenblik dat er een vermoeden bestaat dat er zich een diepe veneuze trombose heeft voorgedaan, dan kan een Doppler-echografie uit worden gevoerd. Daarnaast kan een MRI-scan gebruikt worden om de diagnose te staven.

Behandeling van een verrekte kuitspier

De behandeling van een verrekking van de mediale gastrocnemiusspier kan vaak gemakkelijk uit worden gevoerd. Aanvankelijk zullen de meeste patiënten een typische “RICE”-behandeling dienen te ondergaan, die bestaat uit:

  • Rest (rusten): de activiteiten die pijn veroorzaken worden dan dus vermeden. Soms zul je een paar dagen, of een week, krukken dienen te gebruiken om de meest significante pijnklachten tot bedaren te brengen.
  • Ice (ijs): het koelen van de kuitspier met een icepacking kan helpen bij het verlichten van de pijn, de vermindering van de zwelling en het verlichten van de ontsteking. Koelen met behulp van ijs is één van de meest nuttige behandelingen in de eerste fase van de behandeling van een verrekte kuitspier.
  • Compressie (druk geven):  door druk te geven kan de zwelling worden onderdrukt en tevens kan dit helpen om de aangedane spier te ondersteunen en spasmen af te laten nemen. Een simpel drukverband kan doorgaans al voldoende helpen om je klachten te verlichten.
  • Elevation (omhoog leggen): het omhoog leggen van het aangedane been (boven harthoogte) is eveneens goed om de zwelling uit het been te laten verdwijnen.

Het is echter het beste om geen warmte of massage toe te gaan passen in de eerste fase van de behandeling van een verrekte kuitspier, omdat dit de kans op een bloeding zou kunnen verhogen. Zodra de vroegste fasen van de behandeling van een verrekte kuitspier af zijn gerond, dan kun je gaan beginnen met therapeutische activiteiten en voorzichtig de spier weer wat gaan rekken. Wrijvingsmassage kan de aanhechting echter weer verminderen. Een typisch herstel van een verrekte mediale gastrocnemiusspier zal zes weken duren. Pas na die tijd zul je weer je sportieve activiteiten gaan hervatten. Je moet immers in staat zijn om zonder pijn te lopen voordat je weer helemaal klaar bent om te gaan trainen en sporten.

Slotopmerking

Een blessure of verwonding van de kuitspier kan ontstaan tijdens sportieve activiteiten. Deze blessures komen het meest vaak voor in de leeftijdscategorie van 30 tot 50 jaar en in alle gevallen kunnen ze buitengewoon veel ongemak met zich meebrengen. Ondanks dat de behandeling vrijwel in alle gevallen uit wordt gevoerd met behulp van het aanbrengen van simpele rust- en activiteitenveranderingen, kan de impact op je leven toch aanzienlijk zijn als je te maken hebt met een verrekte kuitspier.

naturaplaza superfoods banner