Dat er een bepaalde hoeveelheid slijm in je ontlasting zit is vrij normaal. Dit slijm is namelijk nodig voor het transport van de ontlasting door de darmen. Normaal gesproken is het slijm helder, wit of geel van kleur en lijkt een beetje op gelei. Wanneer er een beetje slijm in je ontlasting voorkomt wil dat dus niets meer zeggen dan dat alles in orde is.
Functies van darmslijm
Het slijm in je darmen zorgt echter niet alleen voor het transport van je ontlasting door je darmen, maar ook is het nodig voor de afweer tegen ziektekiemen en je ontlasting gemakkelijker naar buiten te laten komen. Zou er immers niet voldoende slijm bij je ontlasting zitten dan zou je verstopping kunnen krijgen. Het transport van je ontlasting langs het slijmvlies van de darmwand zorgt ervoor dat de ontlastingsbrij als het ware wordt omgeven met een dun laagje slijm.
Veel slijm
Zodra er sprake is van een opmerkelijk grote hoeveelheid slijm in je ontlasting dan is dit zeker een reden om je zorgen te gaan maken. Veel slijm in je ontlasting kan een teken zijn van een aandoening of een ziekte. Toch duiden grote hoeveelheden slijm in je ontlasting niet in alle gevallen op een aandoening of ziekte. Een aantal voorbeelden van aandoeningen en ziektes die wel met slijm in de ontlasting te maken hebben zijn:
- De ziekte van Crohn waarbij zo nu en dan slijm bij de ontlasting voorkomt. In de meeste gevallen zal het slijm het gevolg zijn van de aanwezigheid van een anaal kloofje. De chronische ontsteking van de darmen heeft in dit geval dus niet zo veel met de verhoogde slijmproductie te maken. Mensen die lijden aan de ziekte van Crohn hebben dus niet altijd last van veel slijm bij hun ontlasting.
- Colitis ulcerosa wil zeggen dat het slijmvlies van de darmen ontstoken is. De ontstane zweren kunnen niet alleen gaan bloeden maar ook pus voortbrengen. De productie van slijm in de darmen zal in een dergelijk geval eveneens zijn verhoogd. Samen met dit slijm kan er bij colitis ulcerosa dus eveneens bloed en pus in de ontlasting waar worden genomen.
- Gastro-enteritis is een darmontsteking die vrij vaak voorkomt en die niet chronisch van aard is. Een dergelijke ontsteking komt opeens opzetten en het gevolg is dat je je vaak moet ontlasten. Verder hebt je doorgaans last van krampen in je buik, je voelt je niet lekker, je voelt je misselijk, soms zelfs moet je hierbij ook overgeven, en in een heleboel gevallen is er ook meer slijm dan normaal aanwezig in je ontlasting. Dit slijm is vaak het teken dat er een ontsteking aanwezig is ergens n je damstelsel.
- Infecties die veroorzaakt zijn door bacteriën kunnen de productie van slijm in de darmen ook flink opvoeren. Bacteriën die hier verantwoordelijk voor kunnen zijn, zijn onder andere: Salmonella, Campylobacter, Yersinia en Shigella. Dit soort bacteriële infecties kunnen verder nog voor klachten zoals buikkrampen, diarree en koorts zorgen. Alleen wanneer er sprake is van een zware infectie dan is een behandeling met behulp van antibiotica noodzakelijk, in andere gevallen zal het afweersysteem van je lichaam de klus meestal zelf prima weten te klaren.
- Het Prikkelbare darmsyndroom (PDS) is aandoening aan je dikke darm die ervoor kan zorgen dat het darmslijmvlies grotere hoeveelheden slijm aan gaat maken. Dit slijm is dan over het algemeen duidelijk waar te nemen in de (vaak dunne) ontlasting. PDS is een aandoening waarbij slijm in de ontlasting slechts één van de symptomen is. Zo is bijvoorbeeld eveneens het ontlastingpatroon bij deze aandoening vaak anders dan normaal.
Naar de dokter
Er zijn mensen voor wie het heel gewoon is als er wat meer slijm bij hun ontlasting zit. Ze hebben daar dan ook totaal geen last van. Indien er echter duidelijk meer slijm bij je ontlasting zit terwijl je dat niet gewend bent, dan is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Ook op het ogenblik dat er slijm in de ontlasting zit samen met de manifestatie van andere ernstige symptomen, of wanneer je twijfels hebt over de ernst van de situatie, dan is het uiteraard aan te raden om je huisarts hierover te consulteren.
Indien je slechts zo nu en dan slijm bij je ontlasting hebt, kan dat in de regel niet veel kwaad. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een keer iets verkeerds hebt gegeten waarop je darmen reageren met een verhoogde slijmproductie. Dit wordt echter een ander verhaal wanneer de klachten aan blijven houden, plotseling zeer hevig worden of erg frequent terug blijven komen.
Bloed
Een andere dringende reden om contact op te nemen met je huisarts is wanneer er, naast veel slijm, ook bloed bij je ontlasting zit. Op het moment dat het bloed helderrood van kleur is, is er in de meeste gevallen niet veel aan de hand: er is dan bijvoorbeeld sprake van een anaal kloofje, aambeien of een kleine beschadiging van de darmwand.
Indien er echter strepen of klontjes bloed in je ontlasting waar te nemen zijn dan is de situatie mogelijk wat ernstiger. Deze symptomen zouden er namelijk op kunnen wijzen dat je darmen ontstoken zijn geraakt. In een groot aantal gevallen zul je dan ook te kampen hebben met diarree samen met een verhoogde productie van slijm. Je huisarts op de hoogte stellen van je klachten is daarom ook absoluut aan te raden. Deze kan dan, door het uitvoeren van lichamelijk onderzoek en eventuele laboratoriumtests, de ernst van de situatie bepalen en, indien nodig, een behandeling in gang zetten of een doorverwijzing naar een specialist in een ziekenhuis geven.
Afwijkende ontlasting
Over het algemeen kan worden gesteld dat wanneer je een verandering opmerkt in je ontlastingspatroon, de structuur of kleur van je ontlasting of als er slijm, pus of bloed bij zit, je dit laat onderzoeken bij je huisarts. Alleen op die manier zul je mogelijke ernstige aandoeningen en ziektes aan je darmen tijdig op kunnen sporen en behandelen. Na een toiletbezoek even je ontlasting in ogenschouw nemen is dus eigenlijk zo gek nog niet, al vinden sommige mensen dat wel een vies of vreemd idee.