Je buik is het gebied tussen de borstkas en je schaambeen. Op het moment dat je last hebt van een stekende pijn in je buik dan zal dat vaak iets te maken hebben met één van de organen die zich in dit deel van je lichaam bevinden. Hierbij kun je denken aan de:
- de spijsverteringsorganen zoals de maag en de darmen
- de urinewegen en de nieren
- de voortplantingsorganen
- de lever
- de galblaas
- de milt
- de alvleesklier
Steken
Steken in je buik zijn in de meeste gevallen niet ernstig en gaan na korte tijd vanzelf weer over. Zodra deze stekende pijn alsmaar erger wordt, langere tijd aan blijft houden of telkens weer terugkeert dan wordt het tijd een arts te raadplegen. In dergelijke gevallen kan er namelijk wel een ernstige aandoening of ziekte voor verantwoordelijk zijn.
Zie ook: last van steken in het hart?
Maag en darmen
De steken in je buik kunnen zich manifesteren in je maag en/of darmen, bijvoorbeeld na het eten van besmet of bedorven voedsel. Oorzaken van deze steken in je buik kunnen zijn:
- bacteriën, onder andere in rauw vlees of vis.
- virussen, zoals bij buikgriep.
- parasieten, bijvoorbeeld de lintworm die in rauw vlees of rauwe vis voor kan komen.
- gifstoffen, bijvoorbeeld in paddenstoelen.
Maar ook het Prikkelbare darmsyndroom kan voor behoorlijk heftige steken in je buik zorgen. In het bijzonder na het gebruiken van een maaltijd of in de avond kunnen de klachten van PDS sterk toenemen.
Indien er zich een zweer heeft gevormd in de maag, of in de twaalfvingerige darm (in beide gevallen spreek je overigens van een maagzweer) kun je steken voelen in je buik, en dan vooral in je maagstreek. Door irritatie van het slijmvlies kunnen de zure maagsappen het bindweefsel en de maagzenuwen aantasten en zo een zweer vormen die onder andere een stekende pijn tot gevolg heeft.
In het beginstadium van een blindedarm ontsteking kan er een stekende pijn optreden rond je maag die vervolgens afzakt naar de rechter onderzijde van je buik. Doordat een onbehandelde blindedarm ontsteking ernstige, en zelfs levensbedreigende, gevolgen kan hebben is snel medisch ingrijpen noodzakelijk. Bij het vermoeden van een blindedarm ontsteking dien je daarom altijd meteen een arts te raadplegen.
Urinewegen
De, niet besmettelijke, blaasontsteking betreft een slijmvliesontsteking in de urineblaas. De stekende pijn zal vooral in de onderbuik te voelen zijn, maar kan ook uitstralen naar de onderrug. Tijdens het plassen kan er eveneens pijn worden ervaren.
Zodra de wand van het nierbekken is ontstoken dan spreek je van een nierbekkenontsteking. De symptomen vertonen veel gelijkenis met een blaasontsteking. De nierbekkenontsteking zal zich vaak manifesteren door een stekende pijn in de onderbuik, de zij of de rug. Verder kan deze pijn naar de geslachtsorganen uitstralen.
Voortplantingsorganen
Steken in de buik die afkomstig zijn van de voortplantingsorganen hoeven niet per definitie ernstig van aard te zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan menstruatiepijn of bandenpijn (tijdens een zwangerschap). Dit wil overigens niet zeggen dat de steken niet erg hevig kunnen zijn, en het dagelijks functioneren aanzienlijk kunnen beïnvloeden. De bandenpijn is het gevolg van het groeien van de baarmoeder, en het ongeboren kind, waardoor er meer spanning komt te staan op de banden waaraan de baarmoeder in de buikholte is opgehangen.
Klachten
In een heleboel gevallen zullen steken in je buik gepaard gaan met klachten zoals misselijkheid, braken, diarree, verstopping, winderigheid, een opgeblazen gevoel en/of een verhoogde lichaamstemperatuur (soms zelfs koorts). In sommige gevallen zullen de steken vanzelf weer verdwijnen, bijvoorbeeld nadat je je hebt ontlast of wanneer de menstruatie voorbij is, in andere gevallen is medische ingrijpen noodzakelijk of zelfs levensreddend zoals bij een blindedarm ontsteking. Uiteraard kun je beter een arts raadplegen als je twijfelt, in plaats van af te wachten en wellicht je gezondheid in gevaar te brengen.