Take a fresh look at your lifestyle.

Vijf oplossingen tegen buikkrampen

Buikkrampen zijn in de meeste gevallen onschuldig al wil dit niet meteen zeggen dat ze niet voor veel ongemak kunnen zorgen. De meeste mensen willen daarom zo snel mogelijk van deze vervelende klachten af.

single reizen online banner

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Voor mensen met buikkrampen die niet direct naar een drogist of apotheek willen rennen om een chemisch middeltje te halen biedt vaak een speurtocht in huis goede oplossingen. Al van oudsher gebruiken mensen namelijk diverse alledaagse middelen om van krampen in de buik verlost te raken. Dit is vaak niet alleen beter voor je lichaam maar ook zeker, in tijden van crisis, beter voor je portemonnee.

1. Thee: van een aantal theesoorten is bekend dat deze buikkrampen helpen verminderen. Wanneer je bijvoorbeeld thee maakt van kruiden zoals:

  • kamille
  • duizendguldenkruid
  • absintalsem
  • natuurlijke pepermunt (helpt eveneens tegen diarree)
  • kalmoeswortel

dan zul je merken dat je eerder van deze hinderlijke pijn wordt verlost. De thee maak je door een kwart liter heet water op 1 á 2 theelepels van een bepaald kruid te schenken. Vervolgens moet de thee ongeveer vijf minuten trekken om meerdere keren op een dag gedronken te kunnen worden. Wanneer je overigens thee wilt bereiden van kalmoeswortel dan dien je deze eerst gedurende een nacht in koud water te weken.

2. Lichaamswikkels: met pepermunt, kamille of duizendbladthee zullen eveneens buikkrampen verlichten. Deze wikkels breng je aan vanaf de borst tot de heupen. De lichaamswikkels dienen warm, dus zeker niet te heet, aan te worden gebracht voor de duur van 45 tot 60 minuten. Voor elke wikkel heb je nodig:

bewust puur banner
  • 1 smalle lange wikkeldoek
  • 2 brede lange wikkeldoeken
  • grote bad(hand)doeken

De gebruikte wikkels dienen wel altijd volledig om het lichaam te kunnen worden gewikkeld.

3. Bonendrank: die gemaakt is van 100 gram gekookte witte bonen. Hiervoor kook je de bonen een half uur in 1 liter water. Vervolgens voeg je twee eetlepels boter en een snufje zout en muskaatpoeder toe. Van de gezeefde drank moet je 1 á 2 keer per dag enkele slokken drinken.

4. Anijs-karwijmelk: is in het bijzonder geschikt voor kinderen met buikkrampen. Je doet hiervoor een halve theelepel anijs en een halve theelepel karwij in een kwart liter melk. Dit alles laat je ongeveer 5 minuten koken waarna je het door een zeef giet. De anijs-karwijmelk moet met kleine slokjes worden gedronken.

5. Ontspanningsoefeningen: kunnen ook helpen wanneer je last hebt van buikkrampen. In het bijzonder wanneer deze veroorzaakt worden door spanningen of stress. Hiervoor is het noodzakelijk dat je een rustig plekje opzoekt waar je enige tijd niet gestoord zult worden door andere personen of bijvoorbeeld een telefoon. Je gaat in een gemakkelijke houding zitten of liggen en richt al je aandacht op je ademhaling. Deze brengt je vervolgens geleidelijk terug tot je een kalme en diepe ademhaling hebt. Elke keer wanneer je in- of uitgeademd hebt houdt je even een pauze van ongeveer vijf seconden. Na enige tijd zul je merken dat je buikspieren zich gaan ontspannen en dat de buikkrampen verminderen of zelfs volledig wegtrekken.

Medische hulp

Wanneer je merkt dat de buikkrampen alsmaar erger worden of na enkele uren niet overgaan dan is het goed om een arts te raadplegen. Het verhelpen van buikkrampen met behulp van huis-, tuin- en keukenmiddelen is vaak een probaat middel maar zal in geen geval medische hulp, indien de klachten aanhouden of verergeren, vervangen of uitsluiten! Wanneer je je zorgen maakt of twijfelt aan de aard van de buikkrampen dan is het altijd verstandig om advies van een arts in te winnen zodat er eventuele ernstige complicaties kunnen worden voorkomen.

naturaplaza superfoods banner