Take a fresh look at your lifestyle.

Pijn in de onderbuik

Bijna ieder mens heeft, of had, wel eens last van pijn in de onderbuik. Uiteenlopende aandoeningen aan de organen die in de onderbuik liggen kunnen immers voor pijnklachten zorgen. Deze pijn kan van geval tot geval verschillen en variëren van een hevige stekende pijn die plotseling de kop opsteekt tot een brandende, zeurende, krampende of doffe pijn.

single reizen online banner

Oorzaken

De oorzaken van pijn in je onderbuik kunnen eveneens sterk uiteenlopen. Een aantal veel voorkomende oorzaken zijn:

 1. verstopping
 2. een voedselallergie of -intolerantie
 3. buikgriep
 4. blaasontsteking
 5. het Prikkelbare Darmsyndroom
 6. diverse psychische redenen

1. Verstopping

Wanneer er een verandering is in de stoelgang waarbij je je minder frequent dan normaal ontlast, en de ontlasting daardoor uitblijft en harder, trager en/of pijnlijker wordt, is er sprake van verstopping. De oorzaken van verstopping kunnen erg divers zijn en variëren van een te geringe vochtinname tot stress en van een ongezond eet- en voedingspatroon tot een ernstige- of zelfs levensbedreigende ziekte of aandoening.

2. Voedselallergie of –intolerantie

Een voedselallergie betekent dat je immuunsysteem op een ongewone manier reageert op bepaalde voedingseiwitten waardoor er een overgevoeligheidreactie ontstaat. Indien de overgevoeligheid voor voedsel niet allergisch is dan is er sprake van een voedselintolerantie. Er ontstaat dan geen allergische reactie maar een reactie die zich op uiteenlopende manieren kan ontstaan.

3. Buikgriep

De medische term voor buikgriep is gastro-enteritis en wil zeggen dat er zich een ontsteking bevindt in het maag-darmkanaal. Vaak is het slijmvlies dan ontstoken geraakt door een bacteriële- of virale infectie.

bewust puur banner

4. Blaasontsteking

In veel gevallen wordt een blaasontsteking door bacteriën veroorzaakt die vanuit de darmen langs de urinebuis de urineblaas hebben weten te bereiken. Vrouwen lopen, anatomische gezien, een groter risico op een blaasontsteking omdat hun urinebuis niet alleen korter is dan die van mannen, maar ook omdat de opening van de urinebuis zich dichterbij de anus bevindt.

5. Prikkelbare Darmsydroom

Bij PDS zullen er telkens intervallen waar te nemen zijn tussen periodes met klachten en klachtenvrije momenten. Een duidelijke oorzaak is voor PDS niet aan te wijzen en de klachten kunnen van persoon tot persoon verschillen.

6. Psychische oorzaken

In het bijzonder bij kinderen kunnen buikklachten vaak terug te voeren zijn op psychische oorzaken zoals angst, spanningen en zorgen. Maar ook bij volwassenen kan bijvoorbeeld een depressie voor lichamelijke klachten zorgen zoals pijn in de onderbuik. In de regel zullen deze klachten pas verdwijnen als de oorzaak van psychische problemen is gevonden en opgelost.

Pijn

Bij het hebben van pijn in de onderbuik kunnen verschillende soorten pijn worden gevoeld maar ook kunnen de klachten worden onderverdeeld in acuut of chronisch van aard. Nog een andere onderverdeling van pijn in de onderbuik is die naar locatie van de klachten. In de regel zal pijn in de onderbuik onderverdeeld worden in drie regio’s:

 1. De linker onderbuik
 2. Midden in de onderbuik
 3. De rechter onderbuik.
 • Links in de onderbuik: pijn in deze regio van de onderbuik is meestal gerelateerd aan de dikke darm of, bij vrouwen aan de eileiders en/of de eierstokken. Verder zullen mensen die lijden aan het Prikkelbare Darmsyndroom in veel gevallen last hebben van pijn in hun linker onderbuik.
 • Midden in de onderbuik: is de regio in je buik die vaak voor pijnklachten zorgt afkomstig van de urineblaas, of bij vrouwen van de baarmoeder. Zo zal bijvoorbeeld menstruatiepijn zich meestal in deze regio van de onderbuik manifesteren.
 • Rechts in de onderbuik: zal in veel gevallen pijn betreffen die te maken heeft met de dikke darm, de blindedarm of, bij een vrouw, eventueel de eierstokken. Indien er bijvoorbeeld sprake is van een acute ontsteking van de blindedarm, dan zal de pijn geleidelijk beginnen rond de navel en zich vervolgens verplaatsen naar de regio rechts onder in de buik.
naturaplaza superfoods banner