Take a fresh look at your lifestyle.

Longkanker symptomen

In bepaalde gevallen kan het absoluut geen kwaad om een afspraak te maken met je huisarts om zeker te weten dat bepaalde symptomen geen verband houden met longkanker. Dit is bijvoorbeeld aan de orden als je rookt, of in het verleden hebt gerookt, en/of last krijgt van een erge hoest en kortademigheid. In de meeste gevallen zal blijken dat er niets ernstigs aan de hand is maar wanneer het toch om longkanker blijkt te gaan ben je er misschien nog op tijd bij.

vitaminstore gezond leven banner

Symptomen

In de beginfase van longkanker zul je over het algemeen maar weinig, of helemaal geen symptomen waarnemen. Daarbij komt verder nog dat de symptomen die optreden bij longkanker erg algemeen van aard zijn en dus niet direct in verband worden gebracht met deze ziekte.

Op het moment dat je last hebt van onderstaande symptomen dan doe je er zeker verstandig aan om niet te wachten met een bezoek aan je huisarts. Dit wil overigens niet meteen zeggen dat je lijdt aan longkanker maar wel dat je gerustgesteld kunt worden als deze ziekte kan worden uitgesloten.

Mogelijke symptomen van longkanker

 • Prikkelhoest Deze is hardnekkig en houdt al meer dan drie weken aan.
 • Luchtwegontstekingen Zelfs met behulp van antibiotica willen deze niet genezen. Ook zul je telkens weer met luchtweginfecties te maken blijven krijgen.
 • Ophoesten bloed In het opgehoeste slijm komen kleine hoeveelheden bloed voor.
 • Kortademigheid Deze kan gepaard gaan met een piepende manier van ademhalen.
 • Vorming van veel slijm Hierdoor wordt je alsmaar meer kortademig.
 • Heesheid Hierbij is echter geen sprake van keelpijn.
 • Gezwollen gezicht of nek
 • Pijn op je borst Dit is in de regel een zeurende pijn.
 • Verslechterde lichamelijke conditieJe bent moe, je valt zonder aanleiding snel af en/of je hebt geen eetlust.
 • Koorts Zonder enige aanleiding is er een stijging van je lichaamstemperatuur waar te nemen.

Genezingskansen

De genezingskansen bij longkanker hangen sterk af van het moment waarop de ziekte aan het licht is gekomen. Hoe eerder je namelijk met een behandeling van start kunt gaan, hoe beter je genezings- en dus ook je overlevingskansen zullen zijn. Zeker wanneer (ex)rokers te maken krijgen met symptomen die op longkanker kunnen wijzen is het zaak dit zo snel mogelijk te laten onderzoeken.

Symptomenlijstje

Om het jezelf, en je huisarts, gemakkelijker te maken en te voorkomen dat je een symptoom over het hoofd ziet tijdens het consult, kun je van tevoren een lijstje maken. Aan de hand van deze symptomen en een lichamelijk onderzoek zal je arts bepalen of het nodig is dat er verder onderzoek wordt verricht en/of dat er een röntgenfoto van de longen moet worden gemaakt.
In alle gevallen zullen de onderzoeksresultaten, door je huisarts, met je worden besproken en voor aanvullend onderzoek zul je door worden verwezen naar een longarts in het ziekenhuis.

Herkenning symptomen

Om op tijd een diagnose te kunnen stellen, en dus een passende behandeling in gang te kunnen zetten, is het essentieel dat de symptomen al vroeg worden herkend. In de regel is dit niet eenvoudig omdat de klachten vaak erg vaag of algemeen zijn. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat symptomen van longkanker ion eerste instantie worden gezien als een symptoom dat past bij een bepaalde leeftijd. Hierbij kun je onder andere denken aan hoestklachten, kortademigheid en gewichtsverlies. Dergelijke klachten worden immers, vaak door de patiënt al, toegeschreven aan het ouder worden in plaats van direct aan de mogelijkheid van longkanker te denken. Het gevolg daarvan is dat een arts de ziekte pas erg laat kan vaststellen en de slagingskans van behandelingen aanzienlijk kleiner wordt.

bewust puur banner

Leven met longkanker

Nadat je van je behandelend arts te horen hebt gekregen dat je lijdt aan longkanker dan stort in de regel je wereld in. Er zullen een heleboel vragen zijn over een mogelijke behandeling, slagings- en overlevingskansen en allerlei andere veranderingen waar je, samen met mensen in je naaste omgeving, mee te maken zult krijgen. Je zult na de diagnose longkanker een nieuwe balans moeten zien te vinden in je leven. Zo moet je bijvoorbeeld leren omgaan met de verminderde energie en de vermoeidheid die de ziekte met zich meebrengt, maar ook met de spanningen en ongemakken die behandelingen teweeg kunnen brengen.

Lichamelijke conditie

Wanneer je lijdt aan longkanker dan is het essentieel dat je je lichamelijke conditie op een zo hoog mogelijk peil houdt. Als je immers een goede lichamelijke conditie hebt zijn de behandelingen en de ziekte beter te handelen.

Om ervoor te zorgen dat je lichamelijke conditie zo optimaal mogelijk blijft kun je onder andere:

 • goed en uitgebalanceerd eten,
 • zorgen voor voldoende nachtrust,
 • voldoende rust overdag,
 • zorgen voor een plezierige manier van ontspannen,
 • prioriteiten stellen en alleen dingen doen die je zelf van belang vindt. Onbelangrijke zaken kunnen wachten tot later.
 • Luisteren naar je lichaam en niet meer doen (op het werk of in het huishouden) dan je aankan.
 • Tijdig de nodige hulp inschakelen en niet bang zijn om hulp te vragen.
 • Sociale verplichtingen onderhouden en hobby’s uitoefenen mogen onder geen beding worden gedaan als een soort verplichting.

Reacties

Naast de symptomen van longkanker zul je met nog een ander aspect te maken kunnen krijgen: reactie van mensen uit je omgeving. In sommige gevallen weten mensen bijvoorbeeld niet goed hoe ze het beste kunnen reageren op de ontdekking van je ziekte. Dit kan resulteren in een terughoudendheid of zelfs het wegblijven van bepaalde personen. Andere mensen zullen er alles aan doen om de term kanker angstvallig te vermijden en over van alles en nog wat willen praten zolang de ziekte maar niet aan de orde komt.

In alle gevallen kun je duidelijk aangeven wat je wel, of juist niet prettig vindt. Soms wil je bijvoorbeeld even niet aan je ziekte denken maar leuke herinneringen ophalen of juist informeren hoe het met je gesprekspartner gaat. Op andere momenten kan het je echter storen als iemand je op een ongewone manier behandeld omdat je longkanker hebt. De ziekte is immers niet besmettelijk en je bent in de regel ook nog prima in staat om zelf beslissingen te nemen en antwoorden te geven.

naturaplaza superfoods banner