Take a fresh look at your lifestyle.

Darmkanker

Bij mannen komt dikke darmkanker net wat vaker voor dan bij vrouwen. Zowel bij mannen als bij vrouwen staat deze vorm van kanker echter hoog in de top tien van de meest voorkomende kankersoorten.

single reizen online banner

In de medische wereld wordt er vaak over colorectale kanker gesproken als er tumoren in het gedeelte van de darmen wordt bedoeld dat is gelegen tussen de anus en het begin van de dikke darmkanker.

Darmkanker

De endeldarm is het laatste deel van de dikke darm en grenst aan de anus. Ongeveer één vijfde van de mensen die lijden aan dikke darmkanker heeft tumoren in dit gedeelte. Een andere benaming voor endeldarmkanker is rectumcarcinoom.

De overige vier vijfde van de gevallen heeft tumoren die zich hoger in de dikke darm bevinden. De medische benaming voor dikke darmkanker is coloncarcinoom.

Beide vormen van kanker in de dikke darm vertonen veel overeenkomsten waardoor er in de regel zal worden gesproken van dikke darmkanker ook al bevinden de tumoren zich in het laatste gedeelte. De behandeling van endeldarmkanker en dikke darmkanker is wel duidelijk verschillend.

Oorzaken

Vandaag de dag worden steeds meer mensen gediagnosticeerd met dikke darmkanker. Hiervoor kunnen een aantal uiteenlopende oorzaken worden gegeven zoals de toenemende vergrijzing maar wellicht ook het veranderde leefpatroon van de bevolking in de westerse wereld.

bewust puur banner

Indien de dikke darmkanker niet erfelijk is dan spelen omgevingsfactoren eveneens een essentiële rol bij het ontstaan van tumoren. Hierbij kun je onder andere denken aan:

 • je leefstijl,
 • je voedingspatroon.

Overlijden

Hoewel er elk jaar nog duizenden mensen komen te overlijden ten gevolge van dikke darmkanker, is er wel duidelijk een afname van het aantal gevallen waar te nemen. De behandelmethodes zijn namelijk de laatste jaren sterk verbeterd en zowel de artsen als de patiënten hebben de mogelijke symptomen beter leren herkennen.

Hierdoor kan dikke darmkanker in een veel vroeger stadium worden ontdekt en behandeld. De overlevingskansen zullen bij een vroegtijdige behandeling aanzienlijk groter zijn dan wanneer de ziekte in een verder gevorderd stadium aan het licht komt. Dikke darmkanker mag zelfs worden beschouwd als één van de best te behandelen kankervormen, als je tenminste op tijd met deze behandeling kunt beginnen.

Risicofactoren

Van een aantal risicofactoren is bekend dat ze de kans op het krijgen van dikke darmkanker mogelijk groter maken. In veel gevallen zal er nog wel moeten worden onderzocht wat de exacte invloed zal zijn op het ontstaan van dikke darmkanker. Enkele van deze factoren zijn:

 • Darmkanker in je familie : Erfelijke factoren spelen in 5 tot 10 procent van alle gevallen een rol bij het ontstaan van dikke darmkanker.
 • Leeftijd: Meer dan negen van de tien gevallen van dikke darmkanker ontstaat bij mensen boven de 50. De kans op het ontwikkelen van deze vorm van kanker neemt toe naarmate je ouder wordt. Sporadisch ontstaat dikke darmkanker bij jong volwassenen en tieners.
 • Kanker in het verleden: Mensen die eerder dikke darmkanker hadden hebben een verhoogd risico op de terugkeer van deze ziekte en zullen daarom regelmatig gecontroleerd worden.
 • Poliepen: Een woekering van het slijmvlies in de wand van de dikke darm (poliep) is in veel gevallen de oorzaak voor het ontstaan van tumoren. Niet alle poliepen groeien echter uit tot kanker.
 • Overgewicht en lichaamsbeweging: Overgewicht en te weinig bewegen zal de ontwikkeling van dikke darmkanker in de hand werken. Afvallen en dagelijks voldoende lichaamsbeweging is daarom cruciaal.
 • Chronische darmontstekingen: Ziektes zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn verhogen het risico op de ontwikkeling van darmkanker. Bij patiënten die lijden aan een dergelijke ziekte is een regelmatige controle daarom noodzakelijk.
 • Voeding: Voorbewerkt vlees, zoals vleeswaren en worst, eten vergroot de kans op dikke darmkanker. Het veel en vaak eten van dierlijk vet of rood vlees vergroot eveneens de kans op dikke darmkanker. Als dit vlees is verbrand of verkoold dan wordt dat risico nog groter.
 • Roken: De stoffen die voorkomen in tabakswaren zullen de kans op het ontstaan van dikke darmkanker aanzienlijk vergroten. Rokers behoren dan ook vaker tot de patiënten die lijden aan deze ziekte.
 • (Overmatig) alcoholgebruik: Het (overmatig) gebruik van alcoholische dranken verhoogt ook de kans op het krijgen van dikke darmkanker.
naturaplaza superfoods banner